Ryssland Grand Prix

Bana: Sotji Autodrom

 Efter Lewis Hamilton vinst senast i Singapore utökar han sin ledning ytterligare i totalställningen och kliver ännu ett steg närmare att bli 2018 års bästa F1-förare. Det blir inte heller lättare i Ryssland för motståndarna att knappa in på Hamilton. Banan Sotji Autodrom har varit del av Grand Prix fyra gånger tidigare, och samtliga har stallet Mercedes vunnit vilket är samma stall som Hamilton kör för. Att han går med favoritskapet över sig förvånar ingen. Han ligger nu 40 poäng före tvåan Sebastian Vettel och mycket talar för att han kommer behålla om inte utöka den poängställningen efter Ryssland.

Marcus Eriksson har varit i ropet de senaste dagarna när det stod klart att han kommer bli Saubers nya tredjeförare och marknadsambassadör. Kimi Räikkönen och Antonio Giovanazzi blir Saubers nya huvudnamn. Eriksson som har fyra år för stallet blir därför degraderad i rangordningen. Ett tråkigt steg för svensk F1 men ändå kul att vi fortfarande har ett svenskt bidrag i F1-världen.

Eriksson chanser i Ryssland är små, men förhoppningsvis kan han vara med och plocka några enstaka poäng under resterande tävlingar under året. Svensken har hittills plockat sex poäng under hela säsongen men har varit nära att ta fler då han har hamnat precis bakom poänggivande platser ett flertal gånger. Han uttalar sig som banan så här.

Banan i den gamla OS-byn är väldigt slät och sliter lite på däcken. Banlayouten är intressant, framförallt den superlånga kurva 3 som aldrig tar slut och du kör med full gas genom hela kurvan, sedan är den sista sektorn teknisk och långsam. En behaglig bana, men det blir annorlunda körning eftersom den är så snäll mot däcken.

Det är Mercedes förare som får favoritskapet på sig i denna tävling, inte så konstigt om man hänvisar till historien på banan. Förra året var det Valtteri Bottas som vann ryska GP. Bottas har kommit upp på samma nivå som han körde förra året. I totalställningen ligger han på den fjärde plats på 171 poäng. Det var tvåan från 2017, Sebastian Vettel, som körde snabbaste i kvalet och hans stallkollega Kimi Räikkönen som har kört det absolut snabbaste varvet på banan. Sebastian Vettel går in som andra favorit att ta hem ryska GP med oddset 2.15 gånger spelad insats.

Lewis Hamilton kommer från två raka segrar i Italien respektive Singapores GP och har en ryslig bra formkurva. Men tanke på att Mercedes alltid levererar på banan är han så klart en favorit att gå för sitt tredje raka vunna race och plocka hem ytterligare 25 poäng till totalställningen. Oddset på att Lewis Hamilton vinner ryska GP ligger just nu på 2.10 gånger pengarna hos Bethard.

Banan

Ryska GP har en väldigt intressant banlayout. Till skillnad från många andra banor, kanske Singapore framför allt, har den inte så många aggressiva kurvor och däckslitaget blir minimalt. Själva banan är 5853 meter lång och kommer att köras 53 gånger. Totalt består banan av 18 stycken kurvor, varav hela fyra stycken körs över 250 km/h och endast två under 100 km/h. Det som definierar själva banan är att första delen ger förarna nästan full gas medan andra delen blir mer teknisk och svårkörd med mer aggressiva inbromsningar. Mercedes mer allroundtåliga bil gör sig utmärkt här i jämförelse med Ferraris mer kraftfulla, men i slutändan kommer det till föraren om vem som vinner.

BETTA NU – KLICKA HÄR