NHL 2018/19

Efter hösten intåg vet man att det snart är dags för ishockeyn att dra igång igen. Svenska SHL och ryska KHL har redan spelats en tid. Men den sovande jätten NHL väntar fortfarande på att vakna. Nedan kommer en guide om favoriter, bottentippade lag och spelare att hålla koll på under säsongen. Serien drar igång på riktigt den 4:e oktober klockan 01:00 svensk tid och varar hela vägen fram till Stanley Cup som avlusats i början av juni.

Efter förra årets slutspel vet vi att alltid inte är hugget i sten inför slutspelet. Eller åtminstone att komma med flest poäng från gruppspelet betyder att man går in som favorit i slutspelet, som är något annat. I år ser serien till och med ännu jämnare ut efter sommaren drafts. Kommer Washington Capitals kunna försvara Stanley Cup eller kommer förra årets favorittippade Tampa Bay Lightning äntligen kunna ta hem den efterlängtade pokalen? Vad som är helt säkert är att det vankas riktigt bra hockey från andra sidan atlanten.

Favoriter

Tampa Bay Lightning

Efter fjolårets säsong åkte man ut mot Washington Capitals i östra delen av slutspelet. Det var dock på håret att man lyckades slå 2017/18 års mästare. Semifinalerna slutade 4-3 till Capitals och var spännande hela vägen fram till sista delsemifinalen.

Man har ett riktigt intressant lag, fyllt av talang, framförallt offensivt. Man har hållit kvar Steven Stamkos och Nikita Kucherov i laget som formade en av förra säsongens vassaste anfallsduo. Defensivt skulle man kunna stärka upp, vilket man försökte med svensken Erik Karlsson men lyckades aldrig värva svensken. Förra året släppte man in 236 mål bakåt på 82 matcher vilket är förvånansvärt mycket för ett lag som vinner en hel division. Man gjorde dock nästan 300, mest av samtliga lag förra säsongen så man hade ändå en viss marginal.

Bethard sätter Tampa Bay Lightning chanser att vinna hela NHL till oddset 9.00 gånger pengarna vilket är lägst av alla lag. Man har ligans bästa offensiv och är dugliga bakåt. Mycket talar för att det kommer räcka hela vägen i år.

Toronto Maple Leafs

De starkaste utmanarna till Tampa Bay Lightning i nästa alla avseenden är Toronto. Med en offensiv som nästan kan jämföras med föregående lag har man goda chanser att nå långt i år. Man värvade även John Tavares i sommar och han kommer ge deras anfallskedja ännu mer spets. Tillsammans med spelare som Nazem Kadri som snittar 30 mål per säsong kommer man vara otroligt farliga. Likt Lightning är det defensiven som svarar för den största svagheten. Man har väldiga problem att flytta upp pucken från defensiv zon och man litar väldigt mycket på Frederik Andersen, deras målvakt, att lösa problemen där bak till dem.

Oddset på att Toronto Maple Leafs vinner årets säsong ligger på 9.00 gånger pengarna. Förra året tog man sig med lätthet vidare från gruppspelet men åkte ut i åttondelen mot Boston Bruins

Boston Bruins

Med ligans bästa offensiva kedja i laget är det inte konstigt att man är favorittippade att ta hem NHL denna säsong. Brad Marchand, David Pastrnak och Patrice Bergeron gjorde samtliga över 30 mål förra säsongen och Marchand och Pastrnak lyckades båda nå den prestigefyllda 80 poängsnivån. När dessa tre spelar kontrollerar man nästan varenda match precis som man vill. Svagheten med laget är att man mer uddlös när inte sin bästa kedja spelar. Det är de som producerar poäng till laget. Förra året fick man se skymten av ett par talanger som man lyckades behålla under sommarens draft. Bland andra gjorde Danton Heines gjorde 47 poäng och Jake DeBusk gjorde 43 för Bruins förra säsongen.

Oddsen på att Boston Bruins vinner ligger enligt Bethard på 12.00 gånger pengarna för att man lyckas ta hem hela NHL kommande säsong.

Bottenlagen

Detroit Red Wings

Förra året slutade man femma i Atlantic Division med endast 22 segrar över hela säsongen. Den gamla giganten i amerikansk hockey är verkligen i dvala just nu. Visst, man har under sommaren fått i en hel del nya namn. Thomas Vanek, Filip Zadina och Jonathan Bernier men samtliga av dessa är råa talanger. Laget saknar en stjärna som kan addera det där lilla extra till truppen. Framför allt nu när Henrik Zetterberg är osäker till spel med tanke på hans ryggproblem. Framåt lyckades man förra säsongen bara göra 2.59 mål i snitt framåt, tredje sämst i hela ligan. Och man producerade bara 30.4 skott framåt vilket var sjätte sämst i ligan.

Oddsmässigt ligger man på sämst chans att vinna NHL och vi kommer nog se Zetterberg och Co längst i ner i tabellen ännu ett år.

Ottawa Senators

Det finns inte mycket spännande att tala om när det gäller Ottawas Senators styrkor. Förra året vann man endast 18 matcher och förlorade 43. Man släppte även in 291 mål bakåt vilket var näst sämst i hela ligan. Deras defensiv är under all kritik. Ännu mörkare för Ottawa Senators är att de inte lyckades hålla Erik Karlsson i laget under sommaren. Stjärnförsvararen har ryktats bort under hela sommaren, till bland andra Tampa Bay Lightning men hamnade till slut i San Jose Sharks.

Likt Detroits ligger deras odds på att vinna NHL på 101.00 gånger pengarna. Man är alltså helt uträknande redan innan säsongsstart.

Svenskar att hålla koll på

Viktor Hedman

Som den första back någonsin att vinna Norris Trophy i Tampa Bay har han all chans att vinna Stanley cup med sitt lag inför kommande säsong. Norris Trophy är priset för den bästa backen under säsongen i NHL.  Den 27-årige Hedman är fostrad i Modo kan hjälpa Lightning att ta hem den första Stanley Cup-titeln sen 2004.

Erik Karlsson

Karlsson har nu kommit ifrån bottentippade Ottawa Senators när han lämnade för San Jose Sharks. Förra året tog de sig vidare till ett slutspel och med stjärnbacken Karlsson i sitt försvar är chansen att nå längre betydligt bättre. Både Hedman och Karlsson är favoriter att ta hem Norris Trophy i den kommande säsongen. Karlsson är 28 år gammal.

William Karlsson

25-årige William Karlsson gjorde 43 mål förra säsongen i seriespelet vilket innebar en tredjeplats i målligan. Han lyckades också ta Vegas Golden Knights till en final i Stanley Cup förra året. Nu har han kritat nytt kontrakt med klubben och redo att ta nästa steg i sin karriär, ta hem Stanley Cup.

BETTA NU – KLICKA HÄR