O’Sullivan, favorit inför årets upplaga av UK Championship

Det är en fantastisk tid för året för alla snookerfans där ute. Tisdagen 27:e november går BBC:s första snookerevent för året av stapeln. Värdstaden blir det här året York och arenan där vi följer världens bästa snookerspelare tävla blir The Babican. Många hävdar att UK Championship inte är samma snookertävling som den en gång varit och själva hypen kring tävlingen har lagt sig något. Med det sagt är det fortfarande en turnering där de absolut största namnen i sporten gör upp om säsongens första titel.

Och vi vanlig ordning kan vi nog se att någon av de tyngre namnen kommer var den som lyfter trofén i slutet. Lottningen har ser till att de namn som har vunnit stora majorevent nyligen seedas med de unga, mindre erfarna spelarna som försöker göra sig själv ett namn i sporten. I tisdagen börjar den utslagningsfasen där 128 av världens bästa snookerspelare gör upp.

Just utslagningsfasen är något som många har klagat på under årens lopp. Just att gruppspelet är börjar med 64:e dels final och inte med 16 eller kvartsfinaler direkt. De tre första omgångarna blir då något av utdraget där de stora namnen nästan alltid avancerar utan några större problem. De riktigt heta matcherna kommer senare i turneringens fas. Men den stora favoriten är, även detta året, är inget skrällnamn. Förra årets vinnare och den största tuppen i hönsgården, Ronnie O’Sullivan.

O’Sullivan har länge dominerat sporten och det är stora namnet som alla känner till. Även inför årets premiärtävling ser han ut att vara i storform. Han går in inför årets tävling att försvara förra årets titel, och ett avancemang mot en semifinal bör vara ganska smärtfri för O’Sullivan. Först ut att möta O’Sullivan blir kinesiska Xiao Guodong, en mardrömslottning för den sistnämnde. Oddset 1.05 för O’Sullivans räkning förklarar hans överlägsenhet.

Den största utmanaren till O’Sullivan är förra årets finalist Shaun Murphy. I förra årets final blev han slagen med 10–5. Det verkar dock som att dessa två herrar kommer att mötas tidigare i år. Murphy har inte haft samma flyt under året och hans ranking ställde till det i seedningen till årets tävling, något som gör att han kommer korsa O’Sullivans väg tidigare i turneringen.

Årets största utmanare finns i andra grenar av slutspelsträdet. John Higgins verkar ha fått en drömlottning till årets turnering och ska gå långt. Något som Higgins inte ens behöver med tanke på hur han har presterat under året. Higgins första möte blir mot Dechawat Poomjaeng. Ett spel på Higgins finns på Bethards hemsida till oddset 1.02 gånger pengarna.

Den mest intressanta grenen i utslagningsfasen huserar båda namnen Mark Allen och snookerns nya playboy Mark Willams. Den sistnämnde som har gått ut och sagt att han kommer bli chockad om att inte blir mästare och är rankad som nummer ett innan året är slut.  Båda herrarna har under året spelat riktigt fin snooker och har goda chanser att nå riktigt långt, åtminstone för en av dem. Båda inleder med enklare matcher som är måstevinster för båda. Men de kommer att mötas förr eller senare och det bådar för ett väldigt intressant möte.

BETTA NU – KLICKA HÄR