Kan Sveriges mästerskapssuccé fortsätta?

Det 26:e världsmästerskapet i handboll inleds på torsdag när ett stjärnspäckat VM med 24 lag ska avgöras i Tyskland och Danmark.

Det är första gången i turneringens historia som två länder delar på värdskapet, något som också sätter en extra press på både Tyskland och Danmark som förväntas gå långt i mästerskapet. Danskarna är favoriter med 3.00 gånger pengarna, där Frankrike (3.50) och Tyskland (6.00) är de som på förhand har störst chans att utmana om guldet.

Under EM 2018 visade Sverige att de kan hota de största handbollsnationerna med sitt silver och i år finns förutsättningar till en liknande bedrift. Med ett vattentätt kval i ryggen, mästerskapets kanske bästa målvaktsduo och en uppsättning på niometerslinjen med Kim Ekdahl Du Rietz, Jim Gottfridsson och Kim Andersson, kan svenskarna störa alla nationer.

Det svenska landslaget är, inför turneringen, femtefavorit till guldet och för att spetsa till VM-upplevelsen ytterligare kan 8.50 gånger pengarna på Sverige som världsmästare vara ett spännande spel.  

Tyskland och Danmark – steppar de upp på hemmaplan?

För dansk del har VM-guldet lurat runt hörnet vid flera mästerskap och deras tre silvermedaljer på 22 försök indikerar på det. I EM för ett år sedan slutade de rödvita fyra i turneringen men deras OS-guld från Rio 2016 vittnar på att det finns en vinnande kvalitet i Nicolaj Jacobsens manskap.

De kliver in i grupp C som tydliga favoriter och har 1.30 i odds som gruppvinnare, där Norge är det enda laget som potentiellt skulle kunna störa mästerskapsfavoriterna. Tränare Jacobsen har hyllat sitt lag och benämnt det som ”en bra grupp” där storstjärnan Mikkel Hansen så klart är det stora affischnamnet. Högernian kan mycket väl bli turneringens spelare och vill man spela på honom som bästa målskytt finns det till oddset 5.50 gånger den spelade insatsen.

Tyskland har bra minnen från hemmaplan tidigare och blev mästare under hemma-VM 2007. Det är en bedrift de vill upprepa och tränare Christian Prokop vill återskapa atmosfären som genererade i guld den gången.

Senast tyskarna vann var EM 2016 och nu kommer de till mästerskapet 2019 med ett relativt oförändrat spelarmaterial. De har haft problem med den konsekventa jämnheten, men Prokop har uttalat sig om att erfarenheten och den goda lagmoralen kan bli en fördel under det stundande mästerskapet.

De bör ta sig vidare från gruppen där Frankrike egentligen är den enda rivalen om förstaplatsen och tror man på tysk gruppseger finns det spelet till 2.55 gånger pengarna på Bethard.

Lagets målsprutande högersexa Uwe Gensheimer kommer – tillsammans med målvakt Andreas Wolf – vara nyckelspelare under turneringen och i Gensheimer har Tyskland en reell favorit till mästerskapets bästa målskytt (6.00).

Räkna aldrig bort Frankrike

”Les Experts” har vunnit två av de tre senaste OS-gulden och parallelt vunnit fyra av de fem senaste världsmästerskapen. Det, om något, vittnar om klassen som finns inom den franska handbollen och inför årets turnering är de återigen en av de troliga vinnarna när vi summerar mästerskapet den 27:e januari.

De förlorade något överraskande mot Spanien i EM-semifinalen 2018 och inkasserade därmed sin femte förlust i en medaljmatch på 22 (!) försök. Fransmännen är stora favoriter till att vinna grupp A före Tyskland och deras 1.45 i odds demonstrerar deras ställning i handbollsvärlden.

När storstjärnan Nikola Karabatic missar mästerskapet sätts landets tro till den unga duon Dika Mem (4.75 som MVP-vinnare) och Barcelona-spelaren Ludovic Fabregas som ska göra den stora skillnaden för fransmännen.

Kan Spanien upprepa sitt 2018?

Efter två brons och fyra silver tog Spanien sitt efterlängtade och första EM-guld under mästerskapet i Kroatien 2018, där de besegrade Sverige i finalen. Den trenden hoppas de kunna bygga vidare på när de nu har siktet inställt på sitt tredje VM-guld i historien.

De är fjärdefavoriter till att vinna turneringen (6.50) och nu är ambitionerna inställda på att upprepa succén från 2018 och roffa åt sig en ny mästerskapstitel, i alla fall om man frågar den rutinerade stjärnan Raul Enterrios.

Är det dags för Egypten att sätta avtryck?

 När VM inleds om två år är det Egypten som står som värd för mästerskapet och under årets turnering har de chans att markera sin närvaro med en bra insats.  De förlorade mot Tunisien i afrikanska mästerskapen under 2018, men har nu en ny tränare i David Davis som kliver in i sin första stora turnering som ledare för egyptierna.

Nu är det dessutom dags för Egypten att nå resultat i ett världsmästerskap då de – sedan införande av åttondelsfinaler 2013 – inte har tagit sig vidare från det skedet i turneringen.

De gamla rivalerna från Tunisien är fortfarande det afrikanska laget som förväntas gå längst i mästerskapet (1.52), men vore det inte lägligt för Egypten (2.50 som bästa afrikanska lag i VM) att slå sina konkurrenter på fingrarna och visa sin klass inför det kommande värdskapet 2021?

BETTA NU – KLICKA HÄR