Kanada Grand Prix

Bana: Circut Gilles-Villeneuve

Den 10:e juni går den 40:e upplagan av det kanadensiska Grand Prix av stapeln. Efter oförutsägbar säsong har Ferrari, Red Bull och Mercedes två vinster var efter sex rundor och vi ställer oss frågan vem som tar den tredje vinsten för säsongen.

Mycket pekar på att Lewis Hamilton, Mercedes, som kör för sin rekordbrytande sjunde vinst på den kända Circut Gilles-Villeneuve vinner. En vinst för Hamilton skulle betyda att han tangerar Michael Schumachers antal vinster på banan. Men mycket pekar på att kommer bli ett jämt race. Både Ferrari och Red Bull har visat sig vara starka och har med Pirellis nya däckprototyp, som sattes i bruk i Monaco och passade stallen perfekt, en chans att utmana Hamilton och Mercedes.

Efter att ha vunnit sina två första lopp har Ferrari med Sebastian Vettel gått fyra rundor utan en vinst. Istället har Red Bull inför tävlingen i Kanada visat stark form och kan efter Daniel Ricciardos vinst i Monaco gå efter deras tredje vinst för säsongen. Mercedes har de senaste två åren varit totalt överlägsna på banan men har innan dess inte lyckats ta hem någon tävling. Det är Ferrari som har flest antal segrar, hela tio stycken, där den senaste var 2004 med legendaren Michael Schumacher.

En annan förare som kör för att vinna här i Kanada är Red Bulls Riccardo, vars första vinst i karriären just var i 2014-års utgåva av den här tävlingen. Riccardos lagkamrat Max Verstappen har aldrig börjat i topp fyra i Kanada. Sauber bör heller inte räknas ut efter att ha följt Charles Leclerc första strålande säsong i F1, trots sin krasch på hemmaplan när han hade bromsfel på bilen.

I mittenstriden kan det också vara värt att titta på Renault som tar sig in på fjärdeplats, strax före McLaren. McLaren som har vunnit hela 13 gånger i Kanadas Grand Prix. Även Force India såg med imponerande ut senast i Monaco och Toro Rosso med Haas är inte heller långt bakom.

Banan

Själva banan är placerad på lle Notre-Dame och har tradition i den kanadensiska F1:n då det är den första Grand Prix:n som anordnades här. Det har blivit en av de mer populära banorna bland åkare och stall då banans utformning erbjuder mycket omkörningar.

För förarna finns det främst två möjligheter att köra på om. Den ena vid sväng tio, L’Epingle nålsväng, eller vid dubbelböjen vid sväng 13 och 14. Det kommer bli en publikvänlig show med en hel del omkörningar då FIA har lagt till en tredje DRS-zon mellan svängarna sju och åtta.

Den ökände ”Wall of Champions” som ligger vid slutet av sväng 14 har skördat offer även bland de allra bästa. 1999 kraschade Michael Schumacher, Damon Hill och Jacques Villeneuve här. Något som borde göra förarna nervösa.

Däcken

De officiella däcktillverkarna Pirelli har samma typ av däck som de hade senast i Monaco. Det betyder att hypersoft-gummit kan få ett nytt försök i Kanada. Annars förväntas ultrasoft- eller supersoft-gummi att användas vilket gör att valet av gummi blir snäppet mjukare än förra året i Montreol. Prognosen för vädret verkar att det kommer bli fint och att förarna kommer få torra banor att köra på.