Franska Grand Prix

Grand Prix

Bana: Circut Paul Ricard

Det stod klart i 2016 att franska GP åter ska köras igen efter ett uppehåll på hela tio år. Senast 2008 var det Felipe Massa som vann Frankrikes GP på Magny-Cours. 2018:s års upplaga kommer att köras på Paul Ricards-banan i närheten av Marseille. Banan har de senaste åren använts för diverse tester för de olika stallen men är nu äntligen körbar igen för F1. Det här blir 15:e gången som banan används för F1, senast var det 1990 då Alain Prost vann. Det återstår att se vem som har hem det nu den 24:e juni.

Innan franska GP går av stapeln kan vi räkna placeringen och Sebastian Vettels Ferrari leder med tre segrar när man körde hem kanadensiska GP nu senast. Red Bull och Mercedes fortfarande bara ligger kvar på två segrar.

Det var Vettel som dominerade hela kanadensiska GP och han ser ut att vara i fantastisk form inför franska GP, nu med en poängs ledning över Lewis Hamilton, 121 mot 120 i totalen. På andra plats kom Bottas som kör för Mercedes som ligger på 86 poäng i totalställningen. Lewis Hamilton själv körde in på en femte plats, 21 sekunder efter vinnande Vettel. Lewis Hamilton har gått ut offentligt med att säga att han direkt ogillar valet av banan till franska GP, något som borde luta till en fördel för Vettel. Detta kan ha att göra med att han aldrig har kört banan innan i någon kategori.

Vertappen, Red Bull, körde in en tredjeplacering nu senast i Kanada och visar bra form in för franska. På samtliga träningsrundor innan det gällande heatet körde han dessutom snabbast. Vertappen som ligger på en sjätte placering i totalen med 60 poäng behöver köra upp för sig för att kunna utmana de stora. Likt Hamilton har Vertappen heller aldrig kört banan innan.

En annan Red bull-förare, Ricciardo, kommer också från en fin runda i Kanada där han hamnade på fjärde plats. Dryga 20 sekunder efter Ferraris Vettel och kom in före Lewis Hamilton. Frågan är om australiensaren har chans att hota en stekhet Sebastian Vettel.

Banan

Själva banan är ungefär 5.8 km lång och byggdes 1970 där kända förare som Jean-Pierre Beltoise och Henri Pescarolo hjälpte till att forma den. Den användes fram till 1990 då den blev utdaterad som F1-bana. I början av 2000-talet återuppfödes den och man anlade Paul Ricard High Tech Test Track, precis som det låter blev det en testbana framför allt för säkerhet. De färgade sidlinjerna som minskar risken för avkörning i kurvor utvecklades här. År 2007 ville man åter igen göra banan öppen för tävlingar och anlade en ny läktare som stod klar 2009. Efter det har den gästat mästerskap och nu åter igen, Franska Grand Prix.

Banan kommer att ha två stycken DRS-zoner. (Drag Reduction System) En lokaliserad vid huvudraksträckan och den andra vid Mistral-rakan. Vid dessa sträckor vill man uppmuntra omkörningar och låter därför förarna använda sig av DRS, som ökar topphastigheten. Banan som är 5.8 kilometer lång kommer att köras 53 gånger, alltså en totalsträcka på ungefär 309 kilometer.