Storbritanniens Grand Prix

Grand Prix

Bana: Silverstone

Det börjar dra ihop sig en av största och mest prestigefyllda tävlingarna inom Grand Prix, åtminstone i modern historia. Lewis Hamilton, får många sedd som den bästa Formel 1-föraren i hans generation ska köra på hemmaplan till helgen. Efter förra helgens motorfel för Hamilton kommer han vara riktigt revanschsugen. Detta kostade honom hans förstaplats i totalställningen till Sebastian Vettel, som kom trea i Österrike nu senast. Det skiljer återigen bara en poäng mellan de två giganterna fast nu med omvända roller. Loppet går av stapeln den 8 juni på söndag, klockan 14:10.

Det är tredje helgen i rad som Vettel, Hamilton och Verstappen kör formel 1. Ett så pressat schema har man tidigare aldrig kört med i Formel 1:s historia. Nu senast kunde vi se att Verstappen körde hem segern för sitt Red Bull. En Red Bull-kärra på Red Bull ring vann för fösta gången någonsin vilket gör att stallen Ferrari, Mercedes och Red Bull har samtliga tre segrar vardera. Ställningen mellan de olika stallen är fruktansvärt jämn när ungefär halva säsongen är avklarad.

Banan

Silverstone som banan heter är en gammal bas från andra världskriget som senare har byggts om där de yttre vägarna kring basen nu verkar som delar av själva banan. Den stod klar 1948 och 1950 har den varit värd för världsmästerskap i formel 1 sen dess. Banans utformning såg i princip likadan ut då som den gör idag. Utläggning av banan består främst av snabba utdragna kurvor vilket gör att förarna verkligen kommer kunna köra på hårt på söndag. Man räknar med att de kommer kunna ge full gas ungefär 60% av banan. Detta i samband med de nya reglerna kring luftmotstånd och bilarnas nya möjligheter för ännu mer nedåtkraft samt bredare däck kommer vi se en riktigt snabb bana. Redan förra året när reglerna byttes gav det resultat och Lewis Hamilton kunde sätta banans rekord på 1:30.621.

Det är framför allt en sväng som kommer att ge förarna svårigheter och med det även ge goda omkörningsmöjligheter för de som kan hantera den. Sväng nio består av ganska snäv högerkurva som sedan mynnar ut i en lång raksträcka. Mycket handlar om hur man tar den här svängen då man kommer in en svängsekvens fram till sväng 15 som är en nyckelfaktor att bemästra om man ska vinna på Silverstone. Många av förarna ser banan och just denna frekvens som en av de mer spännande att åka under hela säsongen.

Banan är ungefär 5,9 kilometer lång och man kommer köra 52 varv. Detta resulterar i att man kommer köra totalt 306 kilometer med en genomsnittshastighet på ungefär 237 km/h. På Silverstone hittar vi även två stycken DRS-zoner som möjliggör för till och med högre hastigheter. Banan är inte riktigt lika snabb som Red Bull Ring som förarna körde på i Österrikes Grand Prix nu senast men inte långt därifrån. Det kommer gå undan även här på Silverstone.

Favoriterna

Med en poäng efter Sebastian Vettel i totalställningen, totalt 145, kommer Lewis Hamilton hem till en av sina favoritbanor. Britten har vunnit på Silverstone hela fyra gånger innan, första gången 2008 för stallet McLaren. Han har sedan vunnit de senaste tre åren på banan vilket gör honom till solklar förhandsfavorit. Bethards odds på att Hamilton vinner hemma på Silverstone ger just nu en dubblering av insatsen. Senast i Österrikes Grand Prix fick Hamiltons fel på bränslepumpen och fick bryta efter åtta varv. Ett orostecken för Mercedes och Hamilton som kan tyckas tro att det är just den höga belastningen av snabba banor som kan ha orsakat motorhaveri. Mercedes kommer dock till en bana där man har vunnit samtliga år sen 2012 och vet vad man handskas med i Storbritannien.

Sebastian Vettel är nu återigen på topp i totalställningen efter att ha kört hem en tredjeplats i Österrike på Red Bull Ring. Ferraris bäste förare kom bara tre sekunder efter vinnande Verstappen. Likt Hamilton har även Vettel vunnit här på Silverstone men dock bara en gång. Även om mercedes har dominerat banan de senaste sex åren har Ferrari flest vinster, hela 16 stycken, på banan i tävlingssammanhang. Sist var det dåvarande stallkamraten Fernando Alonso 2011 som tog hem en seger på Silverstone. Men det är ändå Sebastian Vettel som har störst chans att utmana Hamilton om en seger och oddsen på att han vinner ligger på 4.30 gånger pengarna.

Max Verstappen har verkligen fått styr på sin körning och växer för varje vecka som går. Den unga holländaren har något klenare motor än både Ferrari och Mercedes men lyckas ändå hota förarna från båda stallen. Han vann nu senast lite förvånande på Red Bull Ring efter riktigt fin körning. Även om mercedes Valtteri Bottas hade ledningen mesta delen av racet lyckades ändå Verstappen ta sig förbi efter att finländarens bil och sedan hålla ledningen. Ett bet på förra omgångens vinnare tar hem det ger 6.50 gånger pengarna och finns just nu hos Bethard.

Mercedes andra huvudförare Valtteri Bottas visade också riktigt fin körning nu senast i Österrike men var tvungen att bryta efter problem med kärrans hydraliksystem. Mercedes hade väldiga problem med sina bilar senast med missräkningar på däckslitage och motorfel. Bottans bästa placering på banan är en andraplats vilket är hans enda pallplats i ett Grand Prix på brittisk mark. Oddsen ligger ändå på 6.25 på finländaren inför tävlingen.

Vårt svenska hopp

Svensken Marcus Eriksson visade att även han mogen körning nu senast och körde till sig en tionde plats och kunde knipa åt sig en poäng till totalställningen. Med ungefär fem varv kvar loppet gick Eriksson om sin stallkamrat Charles Lecerc för att hota om Fernando Alonsos åttondeplats. Eriksson misslyckades och lät sin stallkamrat köra om igen på upploppsbanan av taktiska anledningar.  Detta är dock andra gången han lyckades ta poäng i en tävling i år och hamnar nu på totalt tre. Eriksson har kört bättre och bättre under hela säsongen men kommer ha svårt att hota på Silverstone. Senast på Red Bull Ring var det hela fem bilar som var tvungna att bryta, många av dem med vana att komma på topp tio vilket även det förminskar Eriksson chanser.

 BETTA NU – KLICKA HÄR