Ungerska Grand Prix

Grand Prix

Bana: Hungaroring

Det vankas hetta och svett i Ungern till helgens Grand Prix-tävling. Förarna och stallen står inför en tuff utmaning om hur man ska lyckas tackla Hungaroring i värmen. Detta i samband med att väderprognosen varnar för sommarskurar, något som alltid rör om i grytan. Valet av däck kan vara en avgörande faktor i helgens tävling. Just på Hungaroring har kvalet till huvudtävlingen större betydelse än i andra GP-tävlingar. Banan är så pass snäv och tight att förarnas möjlighet för omkörningar är nästan obefintliga. För en bra placering på denna banan kräver det att man verkligen presterar under hela helgen.

Inför tävlingen är det just Verstappen och Riccardo som går in som favoriter. Anledningen är deras bilar som är mer anpassade för banan. Man ska dock aldrig räkna bort Vettel och Hamilton ur något sammanhang när det gäller Formel 1. Även om Ferrari körde hem både första och andra platsen och Mercedes placerade sig trea och fyra förra året har Red Bulls bil förbättrat sig avsevärt sen i fjol. Red Bull kommer få Ferrari och Mercedes att kämpa för sina pallplaceringar i Ungern.

Det svänger fram och tillbaka i formel 1:ens värld och nummer ett på toppen efter tävlingen i Tyskland står nu återigen Lewis Hamilton. Detta efter att Ferraris Sebastian Vettel dråpliga misstag och uttåg från en klar vinst på Hockenheim Ring. Hamilton som låg tvåa i tävlingen kunde ta Vettels seger, som skulle inneburit den första för tysken på banan. Inför sista loppet innan uppehållet i sommar har nu Hamilton respektive Vettel kört hem fyra segrar var, vilket även sätter resultatet mellan Mercedes och Ferrari till oavgjort. Bakom dessa giganter hittar vi Red Bull, som kasserar in tre segrar för året på sina två förare Max Verstappen och Daniel Riccardo. Något som bäddar för en riktigt intressant höstsäsong.

Marcus Eriksson som missade ett träningsheat på grund av utlåning av bil till stallkollegan Antonio Giovinazzi visade ändå riktigt bra körning senast. Eriksson lyckades inkassera två VM-poäng när han tog en nionde plats. Efter en mindre skur som bara blötte ner två kurvor valde han att stanna kvar på banan istället för att byta till regndäck. Något som lönade sig för svensken.

Banan

Banan i sig är inte alls som den vi såg i Tyskland nu senast. Där Hockenheim Ring förespråkade hästkrafter och höga hastigheter kommer Hungaroring utmana bilarnas aero-egenskaper. Banan är relativt långsam med men många små kurvor och endast två DRS-zoner för förarna att öka sina begränsade chanser att kunna köra om. Detta kommer vara till större fördel för Red Bull:s bilar vars hästkrafter kanske inte kan mäta sig med Ferraris eller Mercedes men vars aero-chassi är betydligt bättre anpassat för denna typen av bana. Men om detta innebär att Red Bull kan komma upp i fyra segrar innan sommaruppehållet bådar det inför en fantastisk höst. Detta är också något som dessvärre för svensk del kommer påverka Marcus Eriksson Sauberbil, som också den är baserad på motorkraft.

Banan sträcker sig 4,4 km och kommer att köras 70 gånger. Detta innebär att förarnas tävlingsträcka är dryga 306 kilometer. Banrekordet hålls fortfarande av legendaren Michael Schumacher från 2004 och ligger på 1.19 sekunder.

BETTA NU – KLICKA HÄR