Belgiska Grand Prix

Bana: Spa-Francorchamps

Det är äntligen dags för att Grand Prix drar igång igen. Det har varit några långa veckor för de som är intresserade av motorvärldens tyngsta gren, Formel 1. Efter sommaruppehållet besöker vi nu Spa-Francorchamps och Belgien för nästa omgång av Grand Prix. Det var på denna bana som Michael Schumacher debuterade, slog igenom och till sist vann VM-titeln. En bana som alla förare verkar älska.

Under hela våren och fram till de två sista tävlingarna har det varit en fruktansvärt jämn säsong. Sebastian Vettel och Lewis Hamilton har skiftat placering i totalställningen nästan efter varje tävling för förarna. Likadant har stallen Ferrari och Mercedes följt sina två huvudförare i stallens interna tävling. Men i de två sista tävlingarna har Lewis Hamilton och Mercedes leverart och tagit ett fast grepp om första platsen.

Lewis Hamilton kommer till denna tävling med 213 poäng, 24 framför ärkerivalen Vettel. Det är så klart Hamilton som går in som favorit inför tävlingen till helgen. Inte bara för att Mercedes bil, likt Ferraris, gör sig utmärkt på banan med sin kraftigare motor, utan också för att Hamilton är en van vinnare på banan. Han tog hem segern förra året strax framför, ja just det, Vettel. Hamiltons odds för att finna hela tävlingen ligger på 2.35 gånger pengarna.

Sebastian Vettel går enligt Bethards experter in som förstahandsfavorit inför helgens lopp. Med oddset 2.30 hamnar han snäppet under Hamilton. Vettel har kört riktigt bra under hela våren och ledde så sent som fram till tyska Grand Prix. Där körde han snöpligt ur i slutet av tävlingen och gav nästan bort segern till Hamilton efter att ha lett hela tävlingen. Även om han körde ur sig i tyska GP gick det bättre för tysken i Ungern. Han hamnade där på en andra plats och försprånget upp till förstaplatsen försvann aldrig ur sikte.

Kimi Räikkönen ligger på en tredjeplats med 146 poäng, han går in som tredjefavorit med oddset 7.75. Räikkönen kör också för Ferrari och hjälper stallet hålla upp ställningarna mot Mercedes i kampen om vem som har det bästa stallet.

Marcus Eriksson har totalt kört in fem poäng i årets totalställning. Förra tävlingen i Ungern slutade han två varv bakom vinnaren och stod sig relativt chanslös. Det såg bättre ut för svensken i Tyskland där han körde hem en niodeplats för Sauber Ferrari. Hans chanser i helgens tävling ser lite mörkare ut. Saubers motorer har lite svårt för att klara av längre banor och hans bil lämpar sig mer för kortare och långsammare svängar.

Banan

Det är den längsta banan som förarna kommer köra under året. Det sätter såklart press på både förare och bilar. Spa-Francorchamps sträcker sig hela 7004 meter och körs 44 varv. Den innehåller både snabba och långsamma kurvor, de som går över 250 km/h och de som till och med går under 100 km/h. Inför året har man lagt till den tekniska detaljen med DRS-zoner för att åka hastigheterna och möjligheter för att köra om. Det ska bli intressant hur förarna handskas med sina bilar i den berömda kurvan Eau Rouge, där det tidigare år har måtts hastigheter en bra bit över 300 km/h.

BETTA NU – KLICKA HÄR