Brasilianska Grand Prix: Kampen om tredjeplatsen fortsätter

Vi är på slutsträckan av touren som snabbt börjar närma sig ett slut. Det finns dock ett par pitstops kvar innan touren är över. Nu närmast bär vi oss av till Brasilien och närmare bestämt Sao Paulo som ska stå som värd för nästa stopp i Formel 1.

Även om det är så att VM titeln är redan är klar att utdelas finns det fortfarande anledning att följa loppet i Brasilien. Eriksson kommer nästa säsong att lämna formel 1 och racingens finrum för att flytta till USA och börja tävla i Indycar. Beskedet kom i förra veckan och hans uttåg ur Formel 1 innebär att vi inte kommer ha någon svensk i sporten, och det lär dröja länge innan vi får någon igen.

Det är kanske inte så konstigt att en annan del av racingen lockar. Hans team Sauber har inte tagit en förstaplacering i något lopp en evighet och har dessutom agerat som deras andreförare. Vi ser en trend i Formel 1 idag att det är endast de tre jättarna i sporten som lyckas plocka hem vinster. De senaste fyra säsongerna, sen hybridbilen infördes har endast tre stall vunnit deltävlingar. Mercedes 72, Ferrari 14 och Red Bull 12. En tråkig statiskt för de stall som jobbar i det tysta.

Men Brasiliens GP går snart av stapeln nu i helgen och det är nästsista stoppet för i år. Vi har redan en klar vinnare i världscupen. Lewis Hamilton har inför GP i Brasilien redan kommit upp i 358 poäng. Redan klara tvåan Sebastian Vettel har 294 poäng så långt. Kampen om tredjeplatsen är dock fortfarande helt öppen.

Den står mellan Kimi Räikkönen som just nu ligger trea med 236 poäng, Valterri Bottas med 227 poäng och Max Verstappen med 216. Dessa tre herrar kan fortfarande ta en plats på pallen. Verstappen var nästan uträknad men efter sin senaste seger i Mexiko är han nu med och tävlar om tredjeplatsen.

För stallen står det mellan Ferrari och Mercedes om vem som vinner deras VM. Mercedes ligger nu 55 poäng före och det ska kräva två rejäla missar av Bottas och Hamilton för att de ska kunna tappa mot Ferrari. Klar trea ibland stallen är Red Bull som ligger en bra bit efter både Ferrari och Mercedes.

Banan

Förarna kommer att köra på Autodromo José Carlos Pace i Sau Paulo. Banan är 4309 meter lång och de kommer innan de passerar mållinjen att köra 71 varv. Det är en ganska snäll bana med endast 15 kurvor där fem år åt höger och tio är vänster. Banan är dock väldigt väderberoende och i Sau Paulo kan det slå om snabbt, något som stallen måste ha hänsyn till vid de val av däck de gör.

Den innefattar sex stycken bromszoner varav tre kategoriseras som hårda bromszoner och den lägsta hastigheten på banan brukar sjunka ner till 80 km/h. Detta kan jämföras med den högsta utan DRS, 310 km/h.

Förra årets vinnare var Sebastian Vettel som också gjorde bra ifrån sig senast i Mexiko. Det kanske finns en nöjdhet som gör att Hamilton inte ger allt i de sista loppen i GP.

BETTA NU – KLICKA HÄR