Årets sista stopp för Grand Prix i Formel 1

Bana: Yas Marina Circuit

Även om mycket redan är avgjort, Lewis Hamilton har varit mästare in tid nu och Sebastian Vettel har även han varit klar tvåa sen det stod klart att britten skulle vinna världsmästartiteln i år. Det stod också klart efter förra stoppet i Brasilien att Mercedes vann konstruktionsvärldsmästare. Inte helt oväntat efter Hamiltons avslutning på den här säsongen. Ferrari blir då också klar tvåa även här.

Vettel har stått för en av de svagare insatserna på länge nu under hösten. Tysken ledde ett tag över Hamilton under sommaren men har kört svagt och tappat både placering och mark till fördel fös hans största konkurrent, Hamilton. Vettel har inte tagit en enda vinst sedan belgiska GP i augusti. Det vi kan hoppas på är på en vinst här där han kommer in inför nästa säsong med höjt självförtroende. Bethard sätter faktiskt oddsen på att tysken vinner till 2.40 gånger pengarna.

Kampen om tredjeplatsen är dock fortfarande helt öppen och kanske mer spännande än någonsin. Det står mellan herrarna Kimi Räikkönen, Max Verstappen och Valtteri Bottas som alla tre ligger inom ett span på bara 17 poäng. En jämnare kamp är svår att få.

Innan Brasilien var det oklart om Verstappen skulle kunna vara med och utmana men efter att ha kört upp sig till en andraplacering bakom Hamilton Autodromo José Carlos Pace. Han ligger dock 17 poäng bakom Räikkonen vilket kräver att Verstappen antingen vinner eller kommer en andra plats. Dock inte helt omöjligt med tanke hur bra han körde sist. Yas Marina Circuit är dock en bana där omkörningar kan bli problematiska och svåra, något som innebär att en bra plats kvalet är måste för att kunna plocka topplaceringar.

Räikkönen kom på en tredjeplats sist, endast tre sekunder efter Verstappen och stod också för en fin insats. Tillsammans med Riccardio körde topp tiotalet sekunder snabbare än resterande förare. Bottas som också tävlar om tredjeplatsen hamnade på en femteplats sist, dryga 23 sekunder efter Bottas. Det bör dock påpekas att Bottas körde riktigt bra i kvalet förra året och vann faktiskt till sist även hela tävlingen. Räikkönen och Verstappen kom på fjärde- respektive femteplats. Ett spel på att Bottas tar hem det i år igen kan läggas på Bethard för oddset 4.80 gånger spelad insats.

Banan består av framförallt av långa rakor varvat med långsamma svängar och hårnålssvängar, med ett begränsat antal korta, snabba svängar. Detta försvårar och minskar möjligheten till att köra om och som sagt, sätter stor vikt på hur man kör i kvalet och skaffar sig en bra placering. Loppets vattendelare blir istället hur förarna och stallen ska tackla värmen. Vi kan räkna med att banan och i sin tur däcken kommer att utsättas för en otrolig värme.

Marcus Eriksson säger så här ” ”Det är en bana jag kan väl och den bjuder på bra racing. Det finns långa rakor, hårnålar och ­långsamma kurvor. Jag hade gärna sett fler snabba kurvor, då hade den varit ännu mer utmanande. Sista sektorn kan vara lite lurig, då gäller det att inte överhetta däcken.”

Val av rätt däck och hur förarna hanterar värmen kommer vara av största betydelse för att plocka topplaceringar här i Abu Dhabi.

BETTA NU – KLICKA HÄR