Får Ferrari en flygande start?

Den nya Formel 1-säsongen väntar runt hörnet och efter månader av spekulationer är det äntligen dags för förarna att kliva in i Melbournes hetluft.

De har genomfört två officiella träningar i Australien och på söndag inleds det nya Formel 1-året med Australiens Grand Prix. På förhand känns Ferrari – som vunnit de två senaste upplagorna av tävlingen – som det hetaste stallet där Sebastian Vettel kliver in med stor press på sina axlar.

Scuderia sätter tonen

När GP:t avgjordes i Melbourne under 2018 var det Ferrari som via några bra taktiska beslut kunde överta ledningen när Sebastian Vettel lyckades ta sig om LewisHamilton.

För Vettel räckte det dock inte för världsmästartiteln och senast han stod som slutgiltig segrare när säsongen summerades var under 2014, då han tillhörde Red Bull.

Nu har han fått sällskap i Ferraris team av den ansedda och talangfulla Charles Leclerc som gör sin första säsong med Scuderia. 21-åringen, som debuterade förra året, kliver in som ett stort löfte och är värderad till 1.36 gånger pengarna att hamna på pallplats.

Vettel har alltså vunnit två raka Grand Prix i Australien (tre totalt) och tysken är fortfarande Ferraris största vinsgaranti. Han finns till 2.75 på söndag och lär vara redo för en ny säsong.

Mercedes börjar trögt?

Med en del förändringar inför den nya GP-säsongen lär det vara Mercedes som håller tempot med Ferrari under året. På testerna har det visat sig att duon fortfarande är en nivå över konkurrenterna och att deras ansedda förare lär skänka glädja åt sina respektive stall även i år.

Lewis Hamilton kliver in med favoritskapet på sina axlar och är värderad till 2.10 att vinna världsmästartiteln. Han har själv varnat för att det kan bli en av de tuffare säsongerna på länge och att Ferraris rekrytering av Leclerc lär få större genomslag än vad många tror.

Men för att vara Lewis Hamilton har engelsmannen varit svag på australiensisk mark. Han har bara två vinster i Melbourne där den senaste kom under 2015. Han tenderar dessutom att plocka upp mästarformen under den andra halvan av säsongen och därför flaggar vi inte för Hamilton som vinnare.

Hans lagkamrat Valtteri Bottas är i ett mer pressat läge efter ett 2018 som inte innehöll en enda seger. Han har inte heller imponerat på Albert Park och har en trejdeplats 2017 som sin bästa notering från Down Under. Så, var försiktiga med spelen på Mercedes till söndagens fest.

Ovisshet för Red Bull

Red Bulls förhoppning är att göra årets Formel 1 till ett trelagsrace men med en del motoriska förändringar – där Renault har blivit Honda – kliver de in i årets första GP med en viss osäkerhet.

Det har varit positiva tongångar men faktum är att Honda inte har levererat en titelutmanande motor sedan deras comeback i Formel 1. När Red Bull dessutom har uttalat sig om att de inte fått ut maximalt av förändringen, är det nog bäst att hoppa över spelet på Max Verstappen och kompani.

Haas och Renault mot topp 6

Renault har rustat inför det nya året och plockat in Daniel Ricciardo. Men enligt australiensaren själv kommer de inte slåss om förstaplatserna utan istället sikta på en del pallplatser och jämna prestationer.

På träningarna har de visat att de kan vara bäst av resten och en topp 6-placering för Ricciardo är värderat till lockande 2.35.

Haas hade den femte snabbaste bilen i Melbourne förra året och siktar på att upprepa den bedriften på söndag. Enligt vinterresultaten har de plockat mark på Ferrari och Mercedes, och nu finns Kevin Magnussen till 2.75 att sluta topp 6 – ett bra alternativ inför säsongens första race.

BETTA NU – KLICKA HÄR