The Open Championship

The Open Championship

Årets tredje majorstävling i golfen vankas. Nu är det The Open Championship, eller British Open, som ska spelas av världens golfelit. The Open är den äldsta tävlingen inom golfen och spelas endast på ett fåtal klubbar i Storbritannien och är inte helt oväntat en väldigt traditionsenlig turnering. I årets upplaga av The Open spelas tävlingen på Carnoustie i Skottland. Banan har en lång tradition i den brittiska golfen och anlades redan 1850. Första tävlingen spelades 1931 och har sedan dess används i The Open-sammanhang sex gånger, senast 2007 då Pádraig Harrington vann före Sergio Garcia. Banan har ändrats par gånger under sin långa historia. Senast inför The Open tävlingen 1937 då man ansåg att avslutningen var för enkel för en turnering av den kalibern. Den är nu ansedd som en av de svåraste banorna i majorsammanhang.

Banan

Samtliga 18 hål på Carnoustie sträcker sig på 6347 meter där det längsta, hål sex även kallad Hogan’s Alley är 528 meter långt. Som tidigare nämnt anses banan som en av de svårare dagens golfelit spelar på. Anledningen? Banan ligger jämte havet och blir väldigt vindpåverkad. Detta i samband med långa hål, lutande fairways och greenen ofta allt för nära ruffen. Banans par ligger på 72 men ändras till 71 under The Open. Banrekordet innehar Tommy Fleetwood, som går även årets tävling, och ligger på 63 alltså nio under par. Det är en bana som varierar mycket beroende på väderomständigheter. En fin dag anses den som svår. En dag med ostabila väderförhållanden är den ansedd som den svåraste i Storbritannien.

Svenskarna i The Open

Svenske Alexander Björk haft ett par riktigt fina turneringar den första halvan av detta året och toppar just nu sin form. 27-åriga Björk spelade fantastiskt i Scottish Open den gångna veckan. Efter att ha legat på en delad andraplats inför slutrundan och visat prov på spel i världsklass halkade han ner till hans slutposition i tabellen, en 19:e plats, efter att strulat till det i ruffen. Han har under de senast tredje veckorna även tävlat i Frensh Open och Irish Open med placeringarna åtta respektive 14 och även då varit nära att nå en topplacering. Alexander Björk är för tillfället rankad som tredje svensk efter Alex Norén och Henrik Stenson. Den senaste formtoppen har inkluderat han i allt fler tävlingar, bland annat PGA-mästerskapet på Bellerive i USA. Ett bra resultat från helgens tävling samt PGA-mästerskapet kan till och med få Björk att spela Ryder Cup då Europas bästa ställer sig mot Amerikas bästa.

En annan som spelade helt lysande under Scottish Open var 29-åriga Jens Danstorp. Svensken som är rankad 322 i världen storspelade genom hela turneringen och höll ledingen inför sista rundan, en helt ny bedrift i hans karriär på tävlingar på den nivån. Efter en missad birdieputt på sista hålet slutade svensken trea, ett slag under tvåan Eddie Pepperell. Totalt slutade Danstorp 15 slag under par, 5 par efter Brandon Stone som var nära att ta banrekordet på Gullane Golf Club. Men en tredjeplats för Danstorp innebar den bästa placeringen någonsin och ett kval till The Open, där han debuterar. Danstorp inleder första rundan 15.15 på torsdagen och andra rundan på 10.14 på fredagen.

Vår kanske bästa svensk lös med sin frånvaro från Scottish Open förra helgen. Henrik Stenson som har varit oklar för spel även inför The Open då han har haft strul med sin armbåge är nu klar för spel. Orsaken till skadan är fortfarande inte känd med hans mentala coach Torsten Hansson bekräftar att Stenson är redo för att försöka vinna sin andra titel i turneringen. Han vann senast 2016 och då på banan Troon Golf Course. Det blir trettonde gången som Stenson startar i The Open vilket gör han till det svenska bidrag med mest rutin i tävlingen. Uttrycket ”Beaware of the sick golfer” är vida känt. Och så sant som det är sagt. Förväntningarna på Stenson sänks och den minskade pressen öppnar upp för ett bättre spel. Stenson är absolut att räkna med, framförallt efter sin 6:e plats i US Open tidigare i år. Bethard odds på att Stenson vinner The Open sätts till 29.00 gånger pengarna. Stenson går ut med banrekordhållaren Tommy Fleetwood 13.31 på torsdagen och 08.30 på fredagen.

Trots att Alex Norén, likt Stenson, vilade från Scottish Open lyckades han klättra på världsrankingen. Han är nu rankad som bästa på svensk på en elfte plats, nu sex placeringar framför sin landsman Henrik Stenson. Norén storspelade i hans senaste tävling Open de France. Han spelade den kommande Ryders Cup-banan Le Golf National med vinnande sju under par. Ryders Cup som Norén kryper närmare och närmare för varje turnering. Vinsten innebar likt, Danstorp, att Norén även kvalar in sig till The Open. Detta blir hans debut i en majorstävling. Bethard har satt oddset på Noréns chanser att vinna sätts till samma som Stensons, alltså på 29.00 gånger insatsen. Han går ut med den nuvarande världsettan Dustin Johnson klockan 14.04 på torsdagen och 09.03 på fredagen.

Favoriterna

Världsettan Dustin Johnson kommer gå in i The Open som favorit, detta trots en bästa placering i tävlingen var en delad andraplats 2011 och endast en topp tio-placeringen de senaste fem gånger han har deltagit i tävlingen. Han har dock spelat riktigt bra i det senaste med bland annat två stycken topp tio placeringar i årets redan spelade majorstävlingar. Oddset på att Johnson vinner The Open i år anser Bethard ligga på 13.00 gånger pengarna. Johnson går de två första runderna med Alex Norén.

Tommy Fleetwood, rekordhållare på banan, är en klar kandidat till att vinna helgens tävling. Efter att ha startat säsongen med mindre imponerade resultat lyckades han göra riktigt bra ifrån sig på US Open. Fleetwood knep åt sig andra placeringen då han gick svårspelade Shinnecock Golf Course totalt på två över par. Bara ett slag över vinnande Brooks Koepka. Bethard ligger inne med ett odds på 21.00 gånger pengarna på att Fleetwood vinner.

Vinnaren från 2014 års upplaga av The Open, Rory McIlory sätter Bethard oddset 17.00 gånger pengarna på att vinna. Ett lågt odds som verkligen är berättigat. Även om irländaren inte har kommit upp i sin vanliga form i år på golfbanan är han ändå att räkna med. Han spelade riktigt bra nu senast i Scottish Open även om det fallerade på slutet. McIlory har en tendens att leverera i just The Open

BETTA NU – KLICKA HÄR