PGA Championship 2018

PGA Championship

Bana: Bellerive Country Club

 Ännu en majorturnering ligger kring knuten, den här gången är det PGA Championship som ska spelas. Den här gången spelas turneringen på Bellerive Country Club i mittersta USA, närmare bestämt Missouri. PGA Championship är aktad som en av de mindre och minst prestigefyllda majorturneringarna på USA-touren. Förra årets vinnare Justin Thomas går även i år och är en av favoriterna att vinna hela tävlingen. I och med att turneringen grundades 1918 innebär att PGA Championship fyller 100 jämt, något som definitivt ger en extra krydda till tävlingen. Tävlingen inleds på torsdag den 9:e augusti och sista rundan spelas på söndag den 12:e augusti.

Banan

Bellerive Country Club grundades 1897 men har sen dess flyttat plats ett flertal gånger. Sist var 1960 där den nuvarande banan ligger. Det var Robert Trent Jones som designade och anlade dess form. Bara fem år efter banan invigdes för sista gången spelades den första PGA Championship-turneringen i Bellerive, då vann Gary Player. Sen dess har PGA Championship återvänt en gång, 1992. Och då var det Nick Price som vann sin första av sina tre majortitlar. Det här blir alltså tredje gången som turneringen är värd för en majorstävling i något sammanhang.

Banan i sig är väldigt lång, hela 6901 meter. Så spelare som kan öppna långt från tee är har en klar fördel, något som bäddar för Dustin Johnson. Banan par ligger på vanligtvis på 72 men i majorssammanhang sänks det tionde hålet till par 4 och hela banan till par 71. Hela banan har byggts kring en lång bäck och på nio av hålen är vattnet på något sätt involverad i banan, ett hinder som verkligen kan ställa till det för spelarna.

Svenskarna i PGA Championship

Svenske Alexander Björk haft ett par riktigt fina turneringar den första halvan av detta året och toppar ligger inne med fin form. 27-åriga Björk spelade fantastiskt i Scottish Open den gångna veckan. Efter att ha legat på en delad andraplats inför slutrundan och visat prov på spel i världsklass halkade han ner till hans slutposition i tabellen, en 19:e plats, efter att strulat till det i ruffen. Han har tävlat i Frensh Open och Irish Open med placeringarna åtta respektive 14 och även då varit nära att nå en topplacering. Alexander Björk är för tillfället rankad som tredje svensk efter Alex Norén och Henrik Stenson. Den senaste formtoppen har inkluderat han i allt fler tävlingar, bland annat detta PGA-mästerskap på Bellerive. Ett bra resultat från PGA-mästerskapet kan till och med få Björk att spela Ryder Cup då Europas bästa ställer sig mot Amerikas bästa. Björks rutin sänker dock hans odds på hos Bethard som ligger på 251 gånger pengarna.

Vår kanske bästa svensk lös med sin frånvaro från Scottish Open. Henrik Stenson har tidigare haft problem med sin axel men verkar nu kunna spela för fullt. Orsaken till skadan är fortfarande inte känd men han säger själv att han ska kunna spela normalt. Hans form har dock i det senaste verkligen inte varit som den var under hans storhetsperiod för ett par år sen. Uttrycket ”Beaware of the sick golfer” är dock vida känt. Och så sant som det är sagt. Förväntningarna på Stenson sänks och den minskade pressen öppnar upp för ett bättre spel. Stenson är ändå en spelare att alltid räkna med, framförallt efter sin 6:e plats i US Open tidigare i år. Henrik Stenson chanser att vinna US Championship sätts till 46.00 gånger pengarna. Han behöver ha en bra dag på jobbet för att ha en chans i årets upplaga av den sista herrmajorn.

Trots att Alex Norén, likt Stenson, vilade från Scottish Open lyckades han klättra på världsrankingen. Han är nu rankad som bästa på svensk på en elfte plats, nu sex placeringar framför sin landsman Henrik Stenson. Norén har under året lyckats vinna Open de France. Under US Open tog Alex en 25:e plats, 12 över par och hamnade därför på 292 slag. Ändå ett godkänt resultat för svensken som kommer till PGA Championship tämligen i bra form. Bethard sätter svenskens chanser att vinna till 46.00, samma som Stenson.

Schema för svenskarna torsdagen den 9 augusti och fredagen den 10:e augusti

Alexander Björk går ut med Austin Cook och Craig Hocknull på torsdagen klockan 14.01 och på fredagen klockan 19.26.

Henrik Stenson går ut med Danny Willett och Pat Perez på torsdagen klockan 14.50 och på fredagen klockan 20.15.

Alex Norén går ut med Chris Wood och Matt Kuchar på torsdagen klockan 19.42 och på fredagen klockan 14.17.

Favoriterna

Det största favoritskapet ligger inte helt oväntat på Justin Thomas. Detta inte bara för att han tidigare i år har haft en maktkamp med Dustin Johnson om titeln världens bästa golfspelare utan också att han så sent som förra året vann tävlingen. Något som ger han lite extra fördelar i just denna tävlingen. Dessutom visar han extra fin form när han vann Bridgestone Invitational nu senast med hela 15 under par de fyra rundorna med 70 par var. Justin Thomas odds ligger på låga 9.00 enligt Bethards experter. Något som gör han till klar etta även där.

Världsettan Dustin Johnson kommer gå in i PGA-mästerskapet som favorit, detta trots en bästa placering i tävlingen var en delad andraplats 2011 och endast en topp tio-placeringen de senaste fem gånger han har deltagit i tävlingen. Han har dock spelat riktigt bra i det senaste med bland annat två stycken topp tio placeringar i årets redan spelade majorstävlingar. Oddset på att Johnson vinner The Open i år anser Bethard ligga på 13.00 gånger pengarna. Johnson går de två första runderna med Alex Norén.

Vinnaren från 2012 års upplaga av PGA-mästerskapet, Rory McIlory sätter Bethard oddset 12.00 gånger insatsen på att hem hela tävlingen. Ett lågt odds som verkligen är berättigat. Även om irländaren inte har kommit upp i sin vanliga form i år på golfbanan är han ändå att räkna med. Han spelade riktigt bra i Scottish Open men hann inte riktigt med hela vägen in. Senast i US Open avslutade han dessvärre tävlingen med MC och avslutade därför inte turneringen.

BETTA NU – KLICKA HÄR