Ryder Cup

Det är nu återigen dags för turneringen i Golf där Europas bästa golfare ställer sig mot USA:s bästa golfare. Turneringen som har etablerat sig om en av de största golftävlingarna om året spelas nu för 42:e gången. Den spelas vartannat år och varannan gång den spelas anordnas den i USA och Europa. Den här gången kommer det bli en fransk bana som står som värd för evenemanget. Le Golf National i Saint-Quentin-en-Yvelines heter banan. Turneringen kommer gå av stapeln den 28:e på fredag och varar hela helgen fram till den 30:e då finalen och avslutningsceremonin hålls. I årets upplaga kommer det vara två svenskar som närvarar, nämligen Henrik Stenson och Alex Norén.

Lagen

Både Europas och USA:s lag består av tolv spelare. Åtta i båda lagen välj ut av de deras ranking, alltså de åtta bästa från varje världsdel. Resterande fyra väljs ut av lagens lagkaptener, Thomas Björn för Europa och Jim Furyk för USA. Alex Norén nådde laget genom din ranking och Henrik Stenson kom in som wildcard.

I årets tävling ligger favoritskapet på USA, kanske inte så konstigt med tanke på att USA dominerar rankingen innanför topp tio. Enligt Bethard ligger oddset på att USA vinner på 1.74 gånger insatsen. I sitt lag har man både världsettan Dustin Johnson och världsfyran Justin Thomas. Båda har tagit majorvinster och topplaceringar i nästan varje tävling de spelat. USA har även tagit in Tiger Woods som wildcard. Efter sin comeback har han klättrat på rankingen och har just nu placering 13 efter att ha vunnit på East Lake i den senaste veckan.

I Europas lag finner vi bland andra Justin Rose som just nu ligger som världstvåa strax efter Dustin Johnson. Detta blir fjärde gången på raken som Rose spelar Ryders Cup, något som påvisar att han har hållit absoluta världsklass de senaste åtta åren. Under de fyra gångerna har Europa vunnit hela tre gånger. Andra spelare i Europas lag som bör nämnas är Francesco Mollnari från Italien som spelar Ryders Cup för första gången sen 2012. Men Mollnari har vunnit en uppsjö av tävlingar i år, inklusive en Major och är i sin livs form. Andra nämnvärda spelare i Europas lag som bör följa under tävlingen är Rory McIlory och John Rahm, båda med två fina säsonger i sig. Europas lag kommer upp kort i oddssättningen och ligger just nu på 2.35 i jämförelse med USA:s 1.74. 

Att det skulle bli lika mellan lagen har ett odds på 12.00 gånger pengarna.

Nedan ser du samtliga spelare i turneringen.

Europas lag

Lagkapten: Thomas Björn, Danmark.
Francesco Molinari, Italien.
Justin Rose, England.
Tyrrell Hatton, England.
Tommy Fleetwood, England.
Jon Rahm, Spanien.
Rory McIlroy, Nordirland.
Alex Norén, Sverige.
Thorbjørn Olesen, Danmark.

Wild cards

Ian Poulter, England.
Paul Casey, England.
Sergio Garcia, Spanien.

Henrik Stenson, Sverige.

USA:s lag

Lagkapten: Jim Furyk.
Brooks Koepka.
Dustin Johnson.
Justin Thomas.
Patrick Reed.
Bubba Watson.
Jordan Spieth.
Rickie Fowler.
Webb Simpson.

Wild Cards

Bryson DeChambeu.
Phil Mickelson.
Tiger Woods.
Tony Finau.

Hur Ryders Cup spelas

Turneringen är uppdelad i flera olika moment. Både på fredagen och lördagen spelas det fyra foursome-matcher per dag. Foursome går ut på att två spelare från varje lag slår vartannat slag genom en hel runda. Vid seger plockar man ett poäng till totalställningen. På eftermiddagen samma dagar spelas det fyra bästboll-matcher. Istället för att få spela varannan boll i varje lag har man sin egen och bästa score på varje hål vinner. Även här ger varje vunnen runda ett helt poäng till totalställningen. I sista momentet på söndagen spelas det singelmatcher som fungerar vanlig golfturningen där en från varje lag möter varandra. Ett poäng för seger även i denna gren.

Det är först till 14,5 poäng i totalställningen som vinner hela Ryders Cup. För varje oavgjord delvinst tilldelas ett halv poäng till båda lagen. Skulle hela turneringen sluta 14–14 vinner det lag som vann föregående tävling. I årets fall vid ett oavgjort resultat skulle USA vinna då de vann för två år sedan. Något som dock inte är särskilt vanligen då det endast har hänt en gång innan i tävlingens historia. Då var året 1989 och Europa fick behålla pokalen och stå som vinnare i ännu två år.

Sveriges bidrag

Det kommer bli en riktigt hård konkurrens i året Ryders Cup. För första gången någonsin kommer samtliga spelare som är rankade topp tio att delta i tävlingen. Vi återser bland andra två svenskar bland spelarna. Henrik Stenson som lyft efter en längre period av skador och Alex Norén som har visat riktigt fin form under hela året.

Henrik Stenson som har haft skadebekymmer efter att hans axel har strulat verkar vara tillbaka på riktigt igen. Han är numera rankad 24 i världen och har missat stora delar av vårens och sommars tävlingar. Henrik Stenson missade PGA Tour-finalen i Atlanta och har därför istället laddat upp hemma vid Lake Nona i Orlando. Han har pysslat med rehab i form av fysträning, golf och någon match mot Ian Poulter. Men att han har stigit i graderna de senaste veckorna finns det inget tvivel om. Stenson ligger just på oddset 4.40 på att bli Europas bästa spelare. Det tredje lägsta för samtliga spelare från Europa.

Så här säger Stenson om själva banan.
– Det är ju en av de bästa banorna på kontinenten med mycket risk-and-reward på många hål. Det är en bra bana för publiken att kunna följa spelet väl från de höga bankarna som omger hålen och det kommer absolut att vara några ”heartbreaks” på sluthålen när pressen är på.

Att Alex Norén var Sveriges största chans som bidrag till Ryders Cup var det nog ingen som tvivlade om. Stenson har som sagt varit skadad i längre period medan Norén har haft fin form under hela året. Han startade året på ranking som nummer 18 och har sedan dess gått ner till 15 i ranking. Han är bekväm att spela i Frankrike och vann bland annat HNA Open de France på samma bana som Ryders Cup kommer spelas på i år. En klar fördel för lag Europa. Bethard sätter oddset på att Alex Norén blir Europas bästa spelare till 8.50 gånger pengarna. 

BETTA NU – KLICKA HÄR