Calgary kan störa Tampa

De bästa från den västra konferensen ställs mot ledarna i den östra när Tampa Bay välkomnar Calgary Flames till de soliga delarna av USA i ett möte som kan vara en försmak till vad som väntar i den kommande Stanley Cup-finalen senare i vår.

Senast lagen möttes, i december, var det Calgary som knep alla poängen genom 5-4 på resultattavlan och Flames bortafacit gör att det – trots Tampa Bays fina hemmastatistik – kan vara värt att snegla på underdogen från Kanada här.

De kliver in i mötet med fyra bortavinster på sex senaste och trots en bortaförlust i Vancouver är formen intakt där storstjärnan Johnny Gaudreau fortsätter prestera på MVP-nivå. Konkurrenterna i den västra konferensen har visserligen knappat in på Calgary i toppen av tabellen och deras ledning har krympt till en poäng.

För Tampa Bay är läget liknande. Deras ledning i den östra konferensen är större, men efter fem förluster på de elva senaste, där de bland annat torskade mot St. Louis Blues, finns frågetecken kring formen. De har gjort flest mål i NHL men under den senaste tiden har deras målmässiga utdelning inte kommit med samma självklarhet som tidigare under säsongen.

Nikita Kucherov, som varit en av NHL:s absolut bästa spelare och gjort 81 poäng på 54 matcher, har inte gjort mål på de tio senaste matcherna och hans lilla formdipp talar till gästernas fördel. Ryssen, som är favorit till The Hart Trophy, har dessutom bara gjort ett mål mot Flames i karriären.

Med tanke på att Calgary vunnit de fem senaste mötena mellan lagen och har stört The Lightnings under säsongen flaggar vi för en skräll här.

Colorado måste hitta tillbaka

Colorado riskerar att missa slutspelet på grund av en usel form där de förlorat nio av sina elva senaste matcher. En av de segrarna kom mot Toronto, samma lag som står för motståndet under natten till torsdag.

För Toronto är formen ljusare och med fyra vinster på de fem senaste matcherna har de närmat sig Tampa Bay i toppen av konferenstabellen. De har dock det erkänt svårt mot Avalanche och förlorat fyra av sina fem senaste matcher mot Colorado, där det senaste nederlaget kom så sent som förra månaden (6-3).

Nu kliver de in med en inspirerad superstjärna i Auston Matthews (skrev nyligen ett femårskontrakt värt 58 miljoner dollar) som har fått fart på poängproduktionen och gjort fem poäng i sina sex senaste framträdanden.

Colorado har förlorat sina fyra senaste hemmamatcher i Pepsi Center, där de inte släppt in färre än fyra mål i nån av de tillställningarna, och när Toronto nu kommer på besök kan vi förvänta oss ett målrikt utfall.

Boston ställs mot formstarkt Chicago

Chicago har gett sig själva chansen att nå slutspel genom en wildcard-plats efter deras gryende form som genererat i sex raka vinster. Nu gästar de TD Garden för en repris av årets Winter Classic där Boston tog en rättvis seger i det klassiska mötet.

Tidigare har hemmaplansfördelen spelat stor roll mellan lagen, men när Blackhawks nu har tre raka bortasegrar kan den trenden brytas. Samtidigt har Bruins spel hemma i Boston lämnat mer att önska trots övertidssegern mot LA Kings under den gångna helgen. De har bara vunnit tre av de åtta senaste i TD Garden och när Chicago nu gästar flaggar vi för en bortaseger till 2.50.

KLICKA HÄR