NBA 2018–19

På andra sidan atlanten har den amerikanska fotbollsligan NFL varit igång i ett par veckor och det svenska intresset för de amerikanska sporterna som legat i dvala över sommaren börjar nu vakna till liv. Nu när NBA drar igång finns det ännu en anledning att hålla sig vaken om nätterna för att följa en av USA:s största sporter. Vi kommer under säsongen kunna följa två svenska basketproffs i NBA. Jonas Jerebko i Golden State Warriors och förmodligen talangen Marcus Eriksson i Atlanta Hawks. Något om utmärker sig i årets upplaga av NBA är att Jerebko spelar för de absolut största favoriterna att vinna hela NBA, Nämligen Warriors. Detta skulle innebära att det första gången någonsin som en svensk vinner den amerikanska proffsligan.

NBA startar den 17:e oktober då Boston Celtics möter Philadelphia 76ers klockan 00:00 svensk tid. Ligan varar enda fram till den 17:e april då finalen spelas. Under hela säsongen kommer man kunna spela och följa statisk om matcher, spelare och divisioner på Bethard.

Favoriter

Golden State Warriors

Golden State Warriors har dominerat divisionen i väst de senaste fyra åren. När år fem annalkas visar de heller inte några tecken på att den här säsongen kommer att avvika. Hela lagbygget är komplett från försvar till anfall. Deras playmaker Stephen Curry är en av ligans erkänt bästa spelare i sin position. Tillsammans med Kevin Durant som kan göra mål från nästan var som helst från planen kommer man även i år att producera lika många mål som alltid. Deras svaghet tidigare år har varit en backup till deras center. Under sommaren värvades DeMarcus Cousins till klubben och adderar bredd till laget. Bethards experter har satt oddset på att Golden State Warriors försvarar sin titel och vinner i år igen till 1.57 gånger pengarna.

Boston Celtics

Den stora frågan som många ställer är om någon kommer kunna slå Golden State Warriors. Förmodligen kommer det bli väldigt svårt. Deras starkaste utmanare hittar vi i östra divisionen, nämligen Boston Celtics. Förra året tog man sig vidare till semifinal i slutspelet där man blev utslaget mot Cleveland. Man har bredd trupp, som stärktes av veteranen Brad Wanamaker från belgiska Fenerbahce. Oddset på andrahandsfavoriterna till vinnaren av NBA sätts till 7.00 gånger pengarna enligt Bethard. Om man jämför med Warriors odds säger det nog allt om hur överlägsna de sistnämnde är.

Houston Rockets

Som en av de största utmanarna till Warriors i västra serien förra året måste man nämna Houston Rockets som en favorit. Man lyckades till och med slå Golden State Warriors i den gemensamma västra ligan med hela 65 vunna matcher mot Warriors 58. I slutspelet kom man hela vägen fram till en semifinal där man mötte just Warriors och fick se sig underlägsna. Frågan är bara om man kan hålla samma nivå som man gjorde förra året. Man har inte haft den bästa sommaren och förlorat en del viktiga spelare men truppen ska fortfarande vara bra nog att kunna utmana om titeln. Bethards odds på att Houston Rockets vinner NBA kommande säsong sätts till oddset 10.00.

Förlorarna

Chicago Bulls

Det märks att Chicago Bulls är inne i ett generationsbyte. Med Fred Hoiberg som tränare för Bulls har han försökt värva in fler unga spelare och etablera ett mer energiskt spel. Under sommaren har lyckats få in flertalet spelare i truppen och Hoibergs lagbygge börjar forma sig. Men det sagt har man långt kvar för att kunna utmana i Central Division. Oddset på att de vinner är skyhögt och många experter tippar på att de kommer hamna sist i sin division.

Atlanta Hawks

Mellan åren 2008–2017 har man nått slutspel hela tio år i rad. Ändå har man hamnat i skymundan i rampljuset för större lagnamn i NBA. Förra säsongen började man med ett nytt projekt inom klubben för att ändra på det. Travis Schlenk tog över rodret och ville lansera Hawks som ett varumärke, mycket likt Celtics och Warriors. Det är dock ett projekt som gick på grund. Förra året slutade man sist i Southeast Division med endast 24 vinster över säsongen. Tyvärr för Hawks kommer man ha svårt att kunna vända den trenden och får nog se sig själva långt ner i tabellen efter kommande säsongens slut.

Sacramento Kings

Sacramento Kings har inte haft det enkelt de senaste åren. Man har inte nått slutspel på tolv år, det längsta för samtliga lag i ligan. För inte så länge sen var Alco Arena, Kings hemmaarena, en av de mest svårspelade i hela USA. Nu är det mer ett ställe man åker till för att inkassera en enkel vinst. Det verkar som att den mörkaste stunden är förbi. Man har under de två senaste sommrarna fått in färskt blod i klubben och lagbygge har påbörjats. Det kommer dock dröja ett par säsonger innan man kan hota på allvar. Oddset är skyhögt för att Sacramento ens kommer kunna utmana om en förstaplats i sin egen division.

Svenskar i NBA

Jonas Jerebko som är den första svensk att värvas till National Basket Association eller kort NBA, har under sin senaste tid bytt klubb nästan varje år. Han draftades till NBA 2009 till Detroit Pistons från den italienska proffsligan. Efter det har han spelat två säsonger i Boston Celtics innan han för två år sedan fick ett långtidskontrakt med Utah Jazz. Inför kommande säsong spelar Jerebko i Golden State Warriors. Från hans första säsong, då han var startspelare i Detroit snittade han sex returer och nio poäng per match har det gått sämre för svensken. Kanske kommer han att få en bättre start i sin nya klubb. Jonas Jerebko är nu 31 år gammal.

Youtubefenomenet väntar fortfarande på sin debutsäsong i NBA. Mattias Eriksson blev viral när han lyckades sätta tre bollar från mittlinjen av planen, i rad. Det är hans skytte utifrån som utmärker han som spelare. Han draftades till Atlanta Hawks för fyra år sedan och väntar fortfarande på en övergång. Hans nuvarande klubb är Herbalife Gran Canaria i den spanska ligan. Eriksson fyller 24 i år och har många år på sig att utvecklas mer och förhoppningsvis är detta året då vi får se ännu en svensk basketspelare i NBA.

BETTA NU – KLICKA HÄR