Överblick US Open Golf

US Open Golf

Dryga året har gått sen Brooks Koepla spelade hem titeln förra året på Erin Hills Golf Course och äntligen är det dags igen för 2018 års upplaga av US Open. I fjol fick USGA klagomål för att banan var för lättspelat och i år har man valt att gå i en helt annan riktning. US Open kommer spelas på den ökände Shinnecock Hills som 2004 satte käppar i hjulet för dåtiden bäste. Tiger Woods slutade bland annat på sex över par, och förbannade med andra arrangören. Nu har USGA valt att spela ute på Long Island igen, dock har ett par justeringar uträttas på banan sen dess. Startfältet till tävlingen är stekhet och vi kommer se en riktigt tuff kamp om vem som gör upp om den 116:e titeln. Justin Thomas och Dustin Johnson, världstvåan respektive världsettan har under den senaste månaden turats om att inneha titeln två gånger. Tiger Woods ser ut att satsa allt och med även två svenskar, Alex Norén och Henrik Stenson ser Shinnecock Hills ut att bjuda på en förstklassig golfturnering i år.

Banan

Längd: 6,8 km

Par: 70

2018 upplaga av US Open spelas på Shinnecock Hills GC, en bana som ligger en bit utanför New York. Den har sist den användes, 2004, anklagats för att vara en svårspelad historia, till och med för US Open. Under 2004 hade området där Shinnecock Hills ligger i utsatts för en del torka och banan blev så pass hård att arrangören fick vid ett tillfälle avbryta tävlingen för att vattna greenerna. I år har man sett till att inte samma omständigheter uppenbarar sig. Man har använt fuktmonitorer och mätt marktemperaturer med drönare för att säkerställa att banan inte är för hård. Sen 2004 har man även hunnit renovera banan och förlänga den med drygt 500 meter. Banan i sig är relativt lång, 6,8 km, och endast 70 i par. En viss torrhet skulle var en fördel då man slår längre i sådana förhållanden. Prognosen visar i skrivande stund att det kommer bli en hel del regn, men det återstår att se.

Anläggaren har också förstorat greenerna med 30% och ändrat utslagspositioner sen sist vilket har gett spelarna lite snällare vinklar att jobba med, vilket kompenserar något för längden av banan. Om man jämför med fjolårets bana Erin Hills GC har Shinnecock Hills även smalare fairway, något som sätter krav på utslaget.

Favoriterna

Tiger Woods har legat på isen länge men är nu på allvar på jakt efter sin 15:e majortitel. Woods är en av få som var med och spelade på banan på 2004, då han slutade han på 17:e plats med 6 över par (som var 70). Han har nyligen besökt banan och konstaterade att ändringarna som ägarna till Shinnecock Hills har gjort är påtagliga. Woods har under de senaste tävlingarna visat fin form. Enligt statistik är han en av de bästa spelarena från tee till green, dock en av de sämsta på greenen. Något han måste förbättra sitt spel på greenen för att ha en chans på Shinnecock Hills, vilket han säger själv. Även om Woods för tillfället endast är rankad 80 i världen ses han som en konkurrent till titeln. Bethard ger oddset 17.00 gånger pengarna på att legendaren Woods vinner US Open.

Dustin Johnson förlorade sin titel som världsetta för mindre än en månad sen men är nu återigen värdens bästa golfspelare. Johnson som höll titeln som sin i 15 månader i sträck fick gå ner från tronen i ett par veckor när hans landsman Justin Thomas knep åt sig förstaplatsen. Johnson storspelade nu senast på Saint Jude Classic-banan i Memphis när han bland annat satte en eagle från 155 meter på det avslutande par-fyra-hålet. Johnson är i storform med 261 slag, 19 under par, hela sex slag före sin andra landsman Andrew Putman.  Inför US Open går Dustin Johnson in som klar favorit och Bethard ger nu 9.00 gånger pengarna för att Johnsson ska ta hem titeln. Den kortvarige världsettan Thomas går också in som konkurrent till titeln av US Open med oddset 15.00 gånger pengarna. Thomas ska gå med ovanstående herrar, Tiger Woods och Dustin Johnson.

Tiger Woods, Dustin Johnson och Justin Thomas går ut från tee samtidigt och trion kommer antagligen bli publikens favorit. De spelar sina första nio hål på torsdagen kl. 19.47 och sina sista kl. 14.02 på fredagen svensk tid.

Den spanske världssjuan Sergio Garcia borde vara med sitt långa spel kunna rassla till på Shinnecock Hills. Från tee är han i snitt 1,076 slag bättre än sina motståndare. I april vann han även sin fösta major efter att ha besegrat Justin Rose i The Masters. Garcia går ut med Jon Rahm och landsmannen Rafa Cabrera Bello.

Phil Mickelson slutade på en andra plats senast US Open spelades på Shinnecock Hills. Han hamnade två slag bakom Retief Goosen och två slag under par. Det var då de enda spelarna som kom in under par samt att ingen lyckades komma in på par. Det är kanske rutinen som gäller på US Open i år. Mickelson likt Tiger Woods har tagit ett par träningsrundor ute på Long Island för att känna in banan och säger att den kommer belöna de bästa och att ingen kan förlita sig på turliga tillfälligheter. Mickelson kommer att gå banan med Rory McIlroy och Jordan Spieth, båda två som likväl skulle kunna konkurrera om en titel.

Svenskarna i US Open

Sverige har två bidrag till årets US Open. Alex Norén och Henrik Stenson ska få mäta sin kapacitet på en av USA:s svåraste banor. Svenskarna som i just nu ligger på 16:e respektive 17:e plats på världsrankningen laddar nu inför den tuffa tävlingen. 2004 spelade en annan svensk, Joakim Haeggman, Shinnecock Hills och slutade på 22 över par, med inget gott att säga om banan i efterhand.

Stenson som har tjuvkikat på banan och tycktes gilla det han såg, trots alla skräckhistorier. 42-åringen laddar upp med en tävling i veckan inför majorstävlingen där han bland annat spelade Memorial och landade på en 13:e plats, fem slag bakom Bryson DeChambeau. Hans bästa resultat i US Open är en fjärde plats 2014 på Pinehurst och oddset hos Bethard på att han vinner tävlingen igen ligger på 29.00 gånger pengarna. Stenson kommer få sällskap av Martin Kaymer och Adam Scott. Scott var sista man att kvala in till US Open men med denna bedrift lyckades han hålla sin imponerande svit intakt. Australiensaren har inte missat en major sen 2001.

Norén har haft en knackig vår men med ett par fina uppstick. Svensken kom bland annat på tredje plats i Wentworth, tre slag efter segraren Francesco Molinari som även blir sällskap under runan i US Open. Norén går också ut med Tommy Fleetwood.