Tour de France

Tour de France

Cyklingens crème de la crème ligger bara några dagar bort då det börjar dra ihop sig för årets upplaga av Tour de France. La Grande Boucle, eller ”Det Stora Loppet”, går av stapeln den 7:e juli. Uppladdningen innan har varit grandios med spridda vinster från stjärncyklister världen över. Richie Porto, BMC Racing, körde hem Tour de Suisse precis före Astanas Jakob Fuglsang. Samtidigt vann Alejandro Valverde uppladdningstävlingen till Tour de France, Route d’Occitanie, för stallet Moviestar. Nu står det också klart att förhandsfavoriten och fjolårsvinnaren Chris Froome får vara med och köra i år efter sin användning av astmamedicinen salbutamål förra året. Det är sannerligen ett starkt fält som går in och tävlar om den legendariska gula ledartröjan i världens mest prestigefyllda cykeltävling.

Enligt arrangören ASO är det en av de svåraste rutterna i mannaminne och bryter man ner banan inser man snabbt varför. Tour de France är som vanligt indelad i 21 olika deletapper som i årets upplaga kan delas in två större varierande terrängtyper. Där den ana typen slingrar sig längs trånga vägar och blåsiga kuststräckor uppe i norra Frankrike tar den andra sig fram längs med bergsvägar vid Alperna så väl som Pyrenéerna i södra delen av landet. Där den ena biten främjar sprinters, främjar den andra klättrare vilket sätter stora krav på den enskilde cyklistens bredd.

Årets rutt

Tour de France startar för första gången i Vendéeregionen sen 2011, då var det Philippe Gilbert cyklade hem den gula ledartröjan efter första etappen. Första delen av touren upp i norra Frankrike har man försökt uppmuntra sprintetapper, dock med en tvist då förrädiska vindar och snäva vägar gör allt tekniskt svårare. Koncentration är allt då en krasch i ett tidigt skede av touren kan kosta hela tävlingen. Överlag ser första halvan av touren ut så är med undantag av etapp tre där vi kommer se att tourens enda lagtävling. En kamp där Team Sky och BMC Racing ses som stora favoriter. Precis innan cyklisterna ska ge sig av till södra Frankrike och bergen kommer dem i den 157 km långa etapp nio att cykla igenom 21 km av slingriga grusvägar. Etappen har på förhand blivit något av en mardröm för åkarna. Många av cyklister är vana med asfalt och grusunderlaget kommer att bli en förödande faktor för många. Etappen kommer att skapa luckor över hela fältet och kommer garanterat att bjuda på en eller annan krasch.

Etapp tio och framåt kommer att utspela sig i mer bergnära miljöer, något som har definierat touren under alla år. Cyklisterna kommer i år att få ta del av hänsynslösa stigningar vid Le Grand-Bornand, La Rosiere-Espace San Bernardo och Alpe d’Huez. Kontrasten från den första delen av touren kommer nu att gynna de klätterspecialisterna av cyklisterna tidigare hamnat på tu man hand efter sprinters. Årets favorit att ta hem den prickiga bergströjan är Warren Barguil och ett bet hos Bethard ger just nu 4.00 gånger pengarna.

Vidare kommer man att bege sig mot Rhonêdalen och centralmassivet i Frankrike men även om man har lämnat alperna bakom sig kommer terrängen fortfarande ge utmaningar. Under tre dagar kommer man att plöja genom Frankrike mot Pyrenéerna. Väl framme kommer cyklisterna få en välförtjänt vilodag innan man ska ta sig igenom nästa bergsområde. Etapperna i Pyrenéerna är späckade med hårda stigningar och brant nedförsåkning där kanske etapp 17 blir den hårdaste. Etappen består av tre stigningar och avslutas på toppen av Col de Portet. Pyrenéerna avslutas med den enda och fösta individuella tidsprövnngen på den 31 km långa sträckan mellan Saint-Pée-sur-Nivelle to Espelette. Det kommer bli svårt att påverka sin placering på den lilla sträckan men den utmanar ändå cyklisterna med ett rullande landskap och frånvaron av cykling på platta vägar. Sveriges bidrag Tobias Ludvigsson kan skrälla här. Området Baskien gästar touren för första gången sen 2006. Den 21:e och sista etappen avslutas i vanlig ordning på Paris gator. I år startar man från den lilla byn Houllies, 116 km från mållinjen av touren.

Favoriterna

Mannen alla pratar om är inte helt oväntat Chris Froome. Britten som också är fjolårets vinnare är i storform inför Tour de France efter att precis ha vunnit Giro d’Italia. Efter att också gått segrande ur Vuelta de Espana förra året är han en av tre någonsin som har vunnit samtliga lopp i rad. Han kommer till Frankrike för att försöka vinna sin femte titel av Tour de France. Froome har dock hamnat i en härva efter att blivit testat positivt för astmamedicinen salbutamol i samband med en tävling förra året. Avhandlingen blev klar i dagarna och det är nu klart att Froome kommer att få chans att försvara sin titel. Froome kör som ledare för brittiska Team Sky. Bethard erbjuder 2.5 gånger pengarna på att Chris Froome vinner Tour de France.

BMC Racings Richie Porte som kraschade otäckt förra året med frakturer i både bäcken och nyckelben går även han in som en av de största konkurrenterna till Chris Froome. Han har börjat säsongen tämligen trögt i år men efter att vunnit Tour de Suisse har han visat att han är att räkna med i årets upplaga.

Moviestars lag kommer med en otrolig spets i år. I laget har man Alejandro Valverde, vinnare av Route d’Occitanie, trean från Tour de Suisse och vinnaren från Tour de France 2013, Nairo Quintana. Beroende hur den inre striden går under touren kommer en lagledare att fastställas.

Utöver dessa finns även Jakob Fuglsang som kan vara med och hota om en plats på pallen.  Dansken löste en andraplacering i Tour de Sussie i år. Peter Sagan som kommer att försöka söka revansch efter sin diskvalifikation förra året. Har är förhandstippad att vinna den gröna poängtröjan och oddsen hos Bethard ligger på 1.44 gånger pengarna just nu att så blir fallet.

För första gången sen 2013 har vi även en svensk med i Tour de France. Tobias Ludvigsson som stod över Grio d’Italia är nu bekräftade deltagare av tävlingen. Ludvigsson kommer främst gå in som hjälpryttare till Groupamas ledare Arnaud Demare, en av världen absolut bästa sprinter. Detta hindrar dock inte honom från att köra individuellt på visa sträckor. Etapp 20, med mycket småstigningar och kort distans kan passa Ludvigsson väldigt bra och han kan ha chans att bli andra svensk att vinna en etappseger i ett Tour de France, efter Magnus Bäckstedt som vann en 1998.

BET NOW – CLICK HERE