US Open 2018

Den klassiska tennis tävlingen US Open ska bets av nu till helgen. Den Amerikanska tennisturneringen börjar den 27:e augusti och varar i drygt två veckor fram till 9:e september. Det är en av de fyra stora grand slam turneringarna som avverkas under året. Ur svensk synvinkel har våra utmärkelser i senare tid inte gett så mycket frukt. Björn Borg, trots fyra finaler har aldrig vunnit tävlingen men det har däremot Mats Wilander och Stefan Edberg. Tävlingen spelas på varken på grus eller gräs, utan spelas på en sorts plastmatta som kallas decoturf. Detta frambringar ett ganska snabbt spel som passar spelarna mer eller mindre.

Herrar – Singlar

I förra årets upplaga vann Rafael Nadal ganska överslägset. I finalen mötte man något förvånande Sydafrikanska Kevin Andersson. Detta då Andy Murray lämnat återbud och Federer föll tidigare i slutspelet. I finalen storspelade Nadal då han vann med 6-3, 6-3, 6-4. Andersson vars styrka är sin serve spelade bra i sina servegame, men Nadal spelade bättre. Nadal förlorade inte ett enda servegame i matchen och så fort han lyckades bryta Anderssons servar var matchen så gott som hans. Låt oss hoppas på en mer dramatisk final i årets upplaga. Nadal står åter igen som favorit i år. Men Djokovic ser riktigt het ut inför årets upplaga, likaså den nu äldre Federer och argentinaren Juan Martin del Potro.

Den mest kända grenen i US Open är inte helt oväntat den för singlar för herrarna. Och i denna är det fjolårets vinnare Rafael Nadal som ses favorit att vinna tävlingen. Han har vunnit tävlingen hela tre gånger förut och går efter sin fjärde. I år har han redan även lyckats vinna en Grand Slam titel och toppar rankingen på ATP-listan. Han går ut som topseedad i tävlingen i och med sin ranking. På Bethard ger man han oddset 4.75 gånger pengarna att vinna hela turneringen.

På andra seed finner vi Roger Federer. Också han går in för att vinna sin andra grand slam-titel för året.  För tillfället har schweizaren kammat hem 20 grand slam-titlar, endast tre framför spanjoren Nadal. Senaste gången Federer vann US Open var 2008 då han försvarade titeln för femte gången i rad. Federer som nu är hela 37 år gammal är rankad tvåa i världen. Bethards oddssättare sätter oddset 5.50 på hans chanser att spela hem sin sjätte US Open-titel.

Novak Djokovic har verkligen storspelat den sista tiden efter en period av skadebekymmer. Han seedas till plats nummer sex i årets tävling men går ändå in i tävlingen med bäst odds för att vinna allt. Bethard ger honom oddset 3.50 gånger insatsen för att se honom gå till final, vinna och ta hem sin andra US Open-titel. Han har under sin proffskarriär i tennis spelat hem hela 13 grand slam titlar. Han stora styrka är fortfarande hans servespel som är utomordentligt när det väl sitter. Detta i kombination med det lite snabbare underlaget förklarar verkligen varför oddset går ner på tjecken. Han verkar dessutom ha toppat formen inför tävlingen när han vann nu senast i Cincinnati.

Vårt svenska hopp i tävlingen, Elias Ymer, fick en direktplats i kvalet till US Open. I första kvalmatchen mötte man argentinske Carlos Berlocq, men den rutinerade spelaren visade sig vara för mycket för svensken. Man fick se sig slagen med 7-6,3-6,6-3 och Ymer deltagande i turneringen var kortvarig.

Damer – Singlar

Efter förra årets skrällupplaga kan vi nog vänta oss en mer förutsägbar version av US Open för damer i år. Sloane Stephens tog förra året sin första grand slam-titel efter att hon helt oseedad kom med i US Open. Som motståndare i finalen stod Madison Keys, hennes träningspartner inför turneringen. Stepens vann med två raka set, 6-3 och 6-0 och Keys hade egentligen inte ens chans. Redan i Semifinalerna de året var det klart att det skulle bli en Amerikanska som vinnare av turneringen. Hur det blir i år när toppseeden endast består av européer återstår att se. Namn som Wozniacki och Halep står för favoritskapet i år. Stephens titel det året resulterade att hon hoppade upp 900 platser på ATP-rankingen. 

Serena Willams, tennisen drottning de senast åren missade förra årets US Open, då hon skulle föda sin dotter. Men i år är hon med igen, och kommer in på en 17:e seed. Williams är i och med detta den enda spelaren i världen som kommer in på högre än seed än en egens ranking, som dippat rejält i och med hennes avbrott från tennisen förra året. Williams går in i tävlingen för att vinna sin sjunde titel.

Kiki Bertens vann sin första WTA Premier 5-titel nu på söndag senast när man slog världsettan Simona Halep. Detta innebär att hon kryper upp i seeden inför den kommande veckans tävlingar. Bertens, som också parar ihop sig med Johanna Larsson i dubbeln, ligger just nu på en 13:e seed inför tävlingen.

Världsettan Simona Halep kanske missar US Open efter att i hennes senaste tävling verkar ha problem med sin hälsena. Halep har tidigare i år vunnit Rogers Cup och tog sig till final nu senast i Cincinnati där man föll mot Kiki Bertens. Halep själv säger att det endast krävs vila, att hon har fått för många matcher i kroppen de senaste två veckorna. Som bäst har Halep tagit sig till en semifinal i tävlingen 2015 där hon förlorade mot Flavia Pennetta.

Danska Caroline Wozniacki tog sin första majortitel nu i januari när hon vann Australia Open där hon slog sin ärkefiende Simona Halep. Nu försöker hon istället toppa formen för att vinna sin första US Open-titel. Hon går in i turneringen som andra seed. Halep var inte den enda som hade problem mot Bertens senast i Cincinnati Masters. Wozniacki blev till och med tvingad att bryta tävlingen då en gammal skada i hennes knä strulade på nytt. Wozniacki som brukar spela bra på US Open, inte minst för att hennes favoritunderlag klär samtliga planer. Det återstår att se om hon är spelklar inför veckans tävlingar. Hon har tidigare spelat två finaler i turneringen men gått förlorade ur båda.

BETTA NU – KLICKA HÄR