Celtic FC vs Glasgow Rangers

Det första legendariska mötet mellan Celtic och Rangers spelas nu till helgen, närmare bestämt på söndag klockan 13.00 svensk tid. I skottska ligan går mötet under namnet ”Old firm” och kan jämföras med La Ligas ”El classico”. Dessa två giganter har totaldominerat den skottska ligan de senaste decennierna. Men för drygt tio år sedan kollapsade Rangers från huvudstaden Glasgow och Celtic har stått i topp som ohotad etta. Det kan bekräftas av att Celtic har vunnit den skotska ligan de senaste åtta åren. Nu verkar det dock som att Rangers har återhämtat sig och åter igen kan slåss om titeln.

Celtic FC

Mikel Lustigs lag har inlett säsongen starkt. I premiären slog man Hamilton Academical med 1–0 och därefter Patrick Thistle med 3–1. Detta har tagit Celtic till en andra placering i tabellen. De som ligger över är Hearts, samma lag som man torskade mot i senaste ligamatchen med 1–0. Man har efter det även förlorat mot AEK Athens med 2–1, något som resulterade att man nu inte kommer spela Champions League i höst utan istället Europa League. Man har sett något tafatta ut med tanke på vilken ställning man har i den skotska ligan. De två senaste matcherna men haft en hel del oflyt. Båda var uddamålsförluster i matcher med spelövertag.

Rangers

Efter att man har gått obesegrade de senaste fem matcherna har man sett starka ut defensivt. Men de sista matcherna, delvis i ligan och delvis i Europaspel har något inte klickat. Med Goldson och Katic som mittbackspar där bak släppte man senast in tre mål mot Motherwell. Något som dock räddade när lyckades producera tre mål framåt. Det ser dock tamare ut i offensiven, framför allt i ligan. Man ligger just nu fyra, med fem poäng efter en vunnen och två oavgjorda matcher. Rangers har under tidigare säsonger haft problem med sitt innermittfält. Lassana Coulibaly, inlånad från Angers, har visat att man har löst problemet. Han har bidragit med stabilitet på mittfältet och imponerat under inledningen av säsongen.

Matchen

Det är just rangers defensiv som oroar när man besöker Celtic borta på Celtic Park. När man lyckades släppa in tre mål mot Motherwell bör Celtic kunna producera betydligt mer. En nyckelspelare i Celtic är inlånade Edouard från Paris Saint Germain. En kraftfull, lovande anfallare som lyckats producera poäng i ligan.

I de senaste mötena mellan lagen har Celtic varit klart dominerade. Man har under de senaste två mötena slagit Rangers med 5–0 och 4–0 och innan dess inte förlorat mot Rangers på de fem senaste, varav 4 var vinster. Att Celtic har ett mentalt övertag med både hemmaplan och med facit från tidigare inbördes möte är ingen hemlighet.

Brendan Rogers, har en bättre trupp sett från spelare till spelare i Celtic än vad Rangers har. Steven Gerrard, som nu tränar Rangers har dock etablerat ett vinnarsinställningen i sin trupp, även om stabiliteten kanske inte finns där än. Celtic ses om klara favoriter att ta hem det på hemmaplan och oddset på att Celtic vinner ligger just nu 1.57 enligt Bethards experter. Ett rak på Rangers ligger på 5.50

BETTA NU – KLICKA HÄR