Fed Cup Finals: USA vs. Tjeckien

Med fyra av världens nuvarande topp 10 spelare från antingen Tjeckien eller USA är det mer än passande att årets Fed Cup-final kommer att avgöras av de två mest framgångsrika nationerna i tävlingens historia, på en av nationernas hemmamark.

Tjeckien som har de senaste tio dominerande krafterna med fem titlar under de senaste sju åren, kommer att stå värd för de försvarande mästarna USA efter att båda lagen kom igenom sina semifinalmöten på utländsk mark nu i helgen.

Tjeckerna som representeras återigen av Petra Kvitova och Karolina Pliskova, visade sig vara för alldeles för bra för Tysklands Julia Goerges och Angelique Kerber i Stuttgart. Petr Palas lag vann och kan nu marscherade in i sin sjätte final i Fed Cup på de senaste åtta åren. Den tjeckiska dominansen sträcker sig så långt att Palas lag har vunnit varje final som har nått undersamma tidsram och Kvitova har varit på den vinnande sida vid varje tillfälle.

Men tjeckerna kommer att bli utstå tidernas rest mot Kathy Rinaldi’s lag – trots allt har Rinaldi aldrig förlorat ett tie efter att ha tagit över rodret i början av 2017. Och vi får inte glömma att det var amerikanerna som kom ut som segrare när de två lagen mötes på amerikansk mark i semifinalen förra året. Än en gång, den här gången har Tjeckien hemmaplan.

Inget annat land har en lagkapten med ett sådant generöst utbud av tennisspelare att välja mellan när man ska försöka ta ut ett vinnande lag. Amerika har nu en svindlande siffra på 14 spelare i topp 100. Men de har också en laganda under Rinaldi som man bevisade mot Frankrike i helgen.

Noterbart är att Amerika ställer upp utan Serena eller Venus Williams för resan till Aix-en-Provence innehöll amerikanska sidan fortfarande tre stycken topp 20-singelspelare, Sloane Stephens med rank 9, Madison Keys rank 13 och CoCo Vandeweghe rank 16 och en av de bästa dubbelspelare i världen, Bethanie Mattek-Sands.

Och trots att Vandeweghe förlorat sitt första Fed Cupmatch sedan 2015, hon tappade mot Kristina Mladenovic i singeln och förlorade de dubbla. USA kom ändå oskadad ur kampen mot Frankrike och har nu nått back-to-back-finaler för första gången sedan 2009/10.

Det kommer bli ett riktigt hett möte mellan dessa två lag. Bethard har dock satt Tjeckien som ganska tydliga favoriter i matchen. Ett spel på att hemmalaget vinner Fed Cup ligger just nu på 1.18 gånger pengarna. Samma spel på att USA skulle ta hem vinster på bortaplan ligger på 4.70. Hemmafördelen påverkar så klart oddsen i matchen men överlag ser Tjeckien ut att ha det starkare laget även om kanske USA spelare är skickligare sett till spelare mot spelare. Vi kommer oavsett att se tennis i världsklass mellan två lag i absoluta världsklass.

Finalen kommer att äga rum den 10–11 november i Tjeckien, och inte helt överraskande kommer finalen att äga rum på 02 Arena i Prag.

Laguppställning:

Tjeckien:

Petra KVITOVA

Katerina SINIAKOVA

Barbora STRYCOVA

Barbora KREJCIKOVA

USA:

Danielle Rose COLLINS

Sofia KENIN

Alison RISKE

Nicole MELICHAR

BETTA NU – KLICKA HÄR