Kan Frankrike försvara sin titel i Davis Cup?

Även om de fyra Grand Slam-turneringarna får absolut mest uppmärksamhet i professionell tennis finns det ett nationellt evenemang i tennis som nästan ligger på samma nivå. Turneringen som lyckas ena tennisens världsstjärnor för ett gemensamt syfte. I Davis Cup gör länderna upp, representerade av sina stjärnspelare, i den mest prestigefyllda internationella turneringen i tennis.

Finalen i Davis Cup 2018 kommer att äga rum i Frankrike och finalisterna är Kroatien, och just Frankrike med en kolossal hemmafördel. Den kommer äga rum den 23:e november och även om finalen ofta förknippas med spänning och drama kan vi förvänta oss en av de jämnaste finalerna i på länge.

Davis Cups poängsystem skiljer sig något från andra tävlingar. Tävlingen kommer i vanlig ordning ha fem olika matcher som samtliga kan ge vars en poäng. Först till tre poäng vinner. Turneringen kommer inledas med två singelmatcher där nationernas bästa spelare gör upp, efterföljt av en dubbelmatch och senare av två singelmatcher till om inget lag ännu har kommit till tre.

Även om Kroatiens stjärnduo, Marin Cilic och Borna Coric, ser på pappret bättre ut än det franska paret. De är just nu rankade på sjunde respektive 13:e plats i världen. Då ska det sägas att det franska paret inte ens kommer in på topp 30. Men det franska laget, där frontfigurerna är Lucas Pouille och Jeremy Cardy spelar på hemmaplan och är dessutom regerande mästare.

Turneringens största pjäs är kanske inte helt oväntat Cilic, den före detta OS-mästaren. 30-åringen har under året dock endast tagit en titel så långt, en grästurnering i London. Men kroaten inledde året som rank tre i världen och har en uppsjö av titlar och meriter bakom sig. Cilic kommer garanterat att spela en stor roll för Kroatien.

Både lagen har varit starka namn i Davis Cup och inte sällan närvarande i finalister. Om man bortser från vinsten för Frankrike har nationerna upplevt mer nederlag än vinster de senaste åren. 2016 förlorade Kroatien och dess för innan tappade Frankrike tre finaler i rad.

Historien gynnar fransmännen i hänseende till inbördes möten, Frankrike har kommit vinnande ur både tidigare tävlingar mellan de två nationerna under tidigare möten. Det är dock inte alltid som historien och statistiken som är den bästa måttstocken att gå efter.

Frankrike har en klar hemmafördel när turneringen kommer ske Lille. Man har ett väldigt starkt facit på hemmaplan då man har vunnit de sex senaste matcherna på hemmaplan. Frågan är hur tungt det kommer att väga när man jämför det med Kroatiens bortastatistik. Zeljko Krajans lag har förlorat en match på resande fot sen 2015, och har en attityd och ett spel som bara verkas triggas av att spela inför främmande publik.

Bethard experter har satt oddsen i Kroatiens favör. Ett spel på att Kroatien tar hem turneringen ligger just nu på 1.58 gånger pengarna medan oddsen på att Frankrike vinner ligger på 2.25 gånger spelad insats. Även om kroaterna ser snäppet vassare ut i singelspelet kan allt hända i Davis Cup. Nerverna som frambringas när man representerar sin nation är något helt annat, dessutom är Frankrike vassa i dubbeln, och har hemmafördel. Vi kan förvänta oss en nagelbitare.

BETTA NU – KLICKA HÄR