Onko tämä se vuosi, Englanti?

Tämä tapahtuu joka toinen vuosi. Englannilla on hyvä karsintakampanja joko EM-  tai MM-kisoihin. Odotukset nousevat ja sitten kisat menevät kuitenkin aina penkin alle. Tämä on tuttu Englannin faneille. Ehkä tämä on kuitenkin se vuosi jolloin Englanti vihdoin ja viimein saavuttaa jotain suurta myös maajoukkueessa?

Vaikka Englannin maajoukkuetta luotsaa Gareth Southgate, isojen valmentajien kuten Pep Guardiolan, Jurgen Kloppin, Maurizio Pochettinon ja Jose Mourinhon kädenjälki näkyy pakostikin pelaajissa. Englantilaiset pelaajat ovat kehittyneet ainakin hyökkäyssuuntaan mutta riittääkö se?

Vuoden 2016 EM-Kisoissa Englanti pelasi lohkossa tasan Venäjän ja Slovakian kanssa ja voitti Walesin. Neljännesvälierissä vastaan tuli Islanti jonka piti olla helppo vastus mutta Englanti hävisi ottelun ja tippui jatkosta. Vuoden 2014 MM-Kisoissa Englanti hävisi Italialle ja Uruguaylle ennen 0-0 tasapeliä Costa Rican kanssa. Englanti jäi lohko-jumboksi ja tippui kisasta.

Englannin paras saavutus on Maailmanmestaruus omista kotikisoista vuodelta 1966. Joukkueen toiseksi paras saavutus on neljäs sija vuoden 1990 MM-kisoista. Näidän kahden lisäksi joukkue ei ole kertaakaan päässyt edes välieriin.

Englanti tulee pelaamaan näissä kisoissa G-Lohkossa. Belgia on vaikea vastus mutta kyllä joukkueen pitäisi jatkoon päästä kun muut joukkueet ovat Tunisia ja Panama. Englannilla on hyvä mahdollisuus päästä vähintään puolivälieriin ja sen jälkeen mitä tahansa voi tapahtua.

Englannin mestaruuskerroin on 21.00

G-Lohko Voittajakertoimet

Belgia 1.83
Englanti 2.30
Tunisia 11.00
Panama 41.00

G-Lohko jatkoonpääsy kertoimet

Belgia 1.08
Englanti 1.15
Tunisia 5.50
Panama 10.00

Milloin Englanti tippuu kisoista Kertoimet

Lohkovaihe 5.50
Neljännesvälierä 3.10
Puolivälierä 3.20
Semi-finaali 7.00
Häviää finaalin 12.00
Voittaa Maailmanmestaruuden 21.00

Miten Englanti pääsi kisoihin?

Englanti voitti oman karsintalohkonsa ilman tappioita. Samassa lohkossa pelasivat Slovakia, Skotlanti, Slovenia, Liettua ja Malta. Englanti voitti jokaisen kotiottelunsa Wembleyllä. Vieraissa he voittivat kaikki muut ottelut paitsi tasapelit Skotlantia ja Sloveniaa vastaan.

Vaikka joukkueen puolustusta ja maalivahtipeliä ollaan epäilty, Englanti päästi vain 3 maalia karsintojen aikana. Samalla he tekivät 18 maalia joista Harry Kane teki 5 maalia. Loput 13 maalia jaettiin 11 muun pelaajan kesken.

Kun Gareth Southgate palkattiin EM-Kisojen jälkeen, häntä epäiltiin paljon. Hän on kuitenkin osoittanut että hän uskaltaa tehdä rohkeita päätöksiä ja hänen aikanaan joukkue on voittanut 9 ottelua, pelannut 6 tasan ja hävinnyt vain kaksi ottelua (Saksa 1-0 ja Ranska 3-2). Valmentajaan ei Englanti ainakaan kaadu.

Vaikka Southgaten joukkue osaa pelata hyökkäävää peliä Sterlingin, Kanen, Allin, Lingardin ja Rashfordin avulla niin silti Kanen takana on iso kuilu maalintekijöistä. Jos Kanelle sattuu huonoja päiviä niin kuka tekee Englannin maalit?

Englannin joukkue

Maalivahdit: Jack Butland (Stoke City), Nick Pope (Burnley), Jordan Pickford (Everton)

Puolustajat: Kieran Trippier (Tottenham), Kyle Walker (Manchester City), John Stones (Manchester City), Danny Rose (Tottenham), Harry Maguire (Leicester), Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Ashley Young (Manchester United), Gary Cahill (Chelsea), Phil Jones (Manchester United)

Keskikenttä: Eric Dier (Tottenham), Raheem Sterling (Manchester City), Jesse Lingard (Manchester United), Jordan Henderson (Liverpool), Dele Alli (Tottenham), Fabian Delph (Manchester City), Ruben Loftus-Cheek (Crystal Palace)

Hyökkääjät: Jamie Vardy (Leicester), Marcus Rashford (Manchester United), Danny Welbeck (Arsenal), Harry Kane (Tottenham)

Päävalmentajana toimii Gareth Southgate, jolle nämä ovat ensimmäiset arvokisat Englannin peräsimessä.

Englanti on pelannut 3-5-2 pelisysteemillä. Ihanne kokoonpano on:

Maalivahti: Jordan Pickford
Puolustus: Kyle Walker – John Stones – Gary Cahill
Keskikenttä: Kieran Trippier – Jordan Henderson – Eric Dier, Dele Alli – Ashley Young
Hyökkääjät: Harry Kane – Raheem Sterling

Joukkueen puolustus on pelannut hyvin viime aikoina. Viimeisesä viidessä ottelussa joukkue on päästänyt vain yhden maalin vaikka vastassa on ollut Italia, Brasilia, Liettua, Saksa ja Hollanti. Samalla kuitenkin maaleja on syntynyt vain kolme.

Maanantai 18 kesäkuuta
Tunisia – Englanti 8.75 – 4.90 – 1.40
Volgograd Arena

Tämä on varmaan tärkein ottelu Englannille. Avausottelun voitto olisi erittäin tärkeää itseluottamuksen kannalta. Viime MM-kisoissa tuli kirvelevä avaustappio Italialle josta Englanti ei enää toipunut. Viime EM-Kisoissa joukkue pelasi tasapelin Venäjän kanssa. Vuoden 2010 MM-kisoissa joukkue tasasi pisteet Yhdysvaltojen kanssa. Vuoden 2008 EM-Kisoissa Englanti pelasi avausottelussaan tasan Ranskan kanssa. Englannin edellinen avauskierroksen voitto on vuodelta 2006 jolloin he voittivat Paraguayn 1-0.

Vaikka Englannin avauskierroksen historia ei ole kovinkaan hyvä niin silti tästä ottelusta odotetaan voittoa. Joukkueet kohtasivat vuoden 1998 MM-Kisoissa jossa Englanti voitti 2-0.

Tunisia pääsi suoraan Afrikan karsinnoissa toiselle kierroksella jossa joukkue tiputti Mauritanian jatkosta. Kolmannella karsintakierroksella Tunisia voitti A-karsintalohkon jossa pelasivat myös Congo DR, Libya sekä Guinea. Tunisia voitti neljä otteluaan ja pelasi kaksi tasapeliä Congon ja Libyan kanssa. Näissä kuudessa ottelussa joukkue teki 11 maalia ja päästi 4.

Joukkueen hyvä vire on jatkunut harjoitusotteluissa jossa he voittivat Costa Rican 1-0, Iranin 1-0 sekä pelasi 2-2 tasapelin Portugalin kanssa.

Tunisia on pelannut neljä kertaa MM-Kisoissa mutta viimeisestä kerrasta on jo 12 vuotta aikaa. Joukkue on joka kerta jäänyt lohkovaiheeseen. 12. Ottelussa joukkue on saanut yhden voiton, neljä tasapeliä ja seitsemän tappiota.

Tunisia on korkeiten rankattu Afrikkalainen joukkue. He ovat FIFA rankingissa sijalla 14. Juuri Englannin takana. He pelaavat 4-2-3-1 pelisysteemillä joka liikkuu ja syöttelee hyvin. He haluavat pitää pallon liikkeessä ja rauhassa saada pallo ylös heidän kolmelle hyökkäävälle keskikenttäpelaajalle jotka ovat teknisesti taitavia ja nopeita. He tulevat aiheuttamaan ongelmia monelle joukkueelle näissä MM-Kisoissa.

Tunisia koki ennen kisoja pahan loukkaantumisen kun joukkueen paras pelaaja Youssef Msakni loukkaantui. Joukkueen valmentaja Nabil Maaloul oli vain vähän ennen hänen loukkaantumistaan sanonut että Tunisia ilman Msaknia on kuin Argentiina ilman Messiä. Nyt joukkueen menestyminen on laitettu Wahbi Khazrin harteille. Sunderlandissa hän ei onnistunut mutta lainalla Rennesissä hän teki tällä kaudella 9 maalia 17 ottelussa.

Ihanne kokoonpano:
Maalivahti: Hassen
Puolustajat: Nagguez –  Benalouane –  Meriah – Haddadi
Keskikenttä ali: Skhiri – Sassi
Keskikenttä yli: Sliti – Khazri – Badri
Hyökkääjä: Khalifa

Sunnuntai 24 kesäkuuta
Englanti – Panama 1.17 – 6.45 – 16.75
Stadion Nizhny Novgorod

Panaman pitäisi olla Englannille se helpoin vastus, mutta ei näissä kisoissa helppoja otteluita ole ollenkaan.

Panama on kisojen ensikertalainen joten tämä on joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen tällä tasolla. Panama nousi kisoihin erittäin onnekkaasti viimeisessä ottelussaan. He nousivat 0-1 tappioasemasta 2-1 voittoon aivan ottelun lopussa Costa Ricaa vastaan. Samalla Yhdysvallat hävisi oman ottelunsa lohkojumbo Trinidad & Tobagolle joka mahdollisti sekä Panaman ja Hondurasin nousun Yhdysvaltojen ohi. Itse lohkossa Panama voitti kolme ottelua, pelasti neljä tasapeliä ja hävisi kolme maalierolla 9 tehtyä ja 10 päästettyä.

Panaman pääseminen kisoihin oli jo iso saavutus. Se että he saisivat pisteitä näistä kisoista olisi jo aikamoinen ihme kun lohkosta löytyy sekä Englanti että Belgia. Panaman Kolumbialainen valmentaja Hernan Dario Gomez on nostanut Panaman tason ylös heti sen jälkeen kun hän saapui vuonna 2014. Hän on yksi vain neljästä valmentajasta joka on johdattanut kolme eri maajoukkuetta MM-Kisoihin. Hän vei Kolumbian kisoihin vuonna 1998 ja Ecuadorin vuonna 2002.

Panaman harjoitusottelut eivät ole onnistuneet hirveän hyvin. Joukkue on onnistunut voittamaan vain Trinidad & Tobagon. Joukkue hävisi Iranille, Tanskalle ja Sveitsille jopa 6-0. Walesin ja Pohjois-Irlannin kanssa Panama pelasi tasan.

Panama pelaa 4-5-1 pelisysteemillä joka on aika puolustava. Heidän ihanne kokoonpanonsa on:

Maalivahti: Calderon
Puolustajat: Machado – Baloy – R. Torres – Ovalle
Keskikenttä: Rodriguez – Cooper – Gomez – Godoy – Barcenas
Hyökkääjä: Tejada

Torstai 28 kesäkuuta
Englanti – Belgia 2.90 – 3.25 – 2.40
Kalingrad Stadion

Tämä ottelu ratkaisee mitä luultavimmin lohkovoittajan. Lohkovoitolla joukkue kohtaisi H-Lohkon kakkosen. H-Lohko on tasainen lohko joten Ykkösen ja kakkosen välillä ei ole välttämättä suurta eroa.

Englanti ja Belgia ovat kohdanneet MM-tasolla vuden 1990 Italian kisoissa jossa Englanti voitti 1-0 jatkoaika maalilla. Belgia on esiintynyt  MM-Kisoissa 13. Kertaa. Heidän paras saavutuksensa on vuoden 1986 kisojen 4. Sija. Viime MM-Kisoissa joukkue ylsi puolivälieriin.

Belgian kultainen sukupolvi on hankkinut runsaasti menestystä seurajoukkuetasolla mutta maajoukkueessa tätä menestystä ei ole tullut. Ainakaan vielä. Belgian suurimmat tähdet Kevin De Bryune (Manchester City) ja Eden Hazard (Chelsea) pelaavat Englannissa joten tämä ottelu on molemmille joukkueille tärkeä.

Karsinnoissa Belgia oli lohkossaan ylivoimainen voittaen yhdeksän ottelua ja pelaten kerran tasan Kreikan kanssa. Samassa lohkossa Kreikan lisäksi oli Bosnia & Herzegovina, Viro, Kypros ja Gibraltar. Nyt vastus tulee kovenemaan mutta harjoitusottelut ovat osoittaneet että Roberto Martinezin miehet ovat valmiina. Joukkue voitti Japanin 1-0 sekä Saudi-Arabian 4-0. Meksikon kanssa Belgia pelasi 3-3 tasapelin.

Tämä joukkue on varmaan Belgian historian taitavin joten menestystä voi tulla. Heidän heikkoutensa on jo hieman vanheneva puolustus joka tulee joutumaan koetukselle nopeiden ja taitavien nuorten kanssa.

Belgia pelaa 3-4-3 pelisysteemillä. Ihanne kokoonpano on:
Maalivahti: Courtois
Puolustajat: Alderweireld – Vertonghen – Vermaelen
Keskikenttä: Ferreira-Carrasco – Dembele – De Bruyne – Meunier
Hyökkäys: Hazard – Lukaku – Mertens