Portugal vs spain OTTELUENNAKKO

Perjantai 15. Kesäkuuta

Portugali – Espanja Kertoimet: 4.10 – 3.20 – 2.10
21:00 Olimpiyskiy Stadion Fisht, Sochi

Jalkapallon MM-Kisojen ensimmäinen ”Isojen” kohtaaminen kun hallitseva Euroopanmestari Portugali kohtaa vuoden 2010 Maailmanmestarin Espanjan. Espanja erotti päävalmentajansa Julen Lopeteguin kaksi päivää ennen näitä kisoja. Espanjan jalkapalloliitto suuttui Lopeteguin sopimuksesta Real Madrin kanssa ja hänen oli mentävä. Uudeksi valmentajaksi on nimetty Fernando Hierro.

Miten joukkueet pääsivät kisoihin?

Portugali oli erittäin vakuuttava omissa karsinnoissaan. He hävisivät ensimmäisen ottelunsa Sveitsille 2-0 mutta tämän jälkeen he voittivat kaikki muut ottelut päästäen vain kaksi maalia. Portugali teki karsinnoissa 32 maalia joista Real Madridin Cristiano Ronaldo teki 15. Tämän vuoden harjoitusotteluissa Portugali on voittanut Egyptin ja Algerian. Tunisian ja Belgian kanssa he pelasivat tasan ja kärsivät tappion Hollannille.

Espanja voitti oman karsintalohkonsa lähes näytöstyyliin. He voittivat yhdeksän ottelua ja pelasivat kerran tasan vieraissa Italiaa vastaan. Näissä kymmenessä ottelussa joukkue teki 36 maalia päästäen vain kolme. Tämän vuoden harjoitusotteluissa he voittivat Tunisian ja Argentiinan sekä pelasivat tasan Sveitsin ja Saksan kanssa.

Pelityyli

Portugali pelaa kisoissa 4-4-2 systeemillä jolla he voittivat myös Euroopan mestaruuden kaksi vuotta sitten. Joukkueen peli vieläkin perustuu organisoituun puolustukseen ja nopeisiin vastahyökkäyksiin. Se miten he eroavat tuosta vuoden 2016 mestarioukkueesta on että nyt puolustus on heikentynyt mutta hyökkäyksessä on enemmän vaihtoehtoja.

Portugalin heikkous voi löytyä puolustuksesta. Keskuspuolustuksessa vain Pepe voi olla varma avauksen paikasta mutta hänkin on jo 35-vuotias. Muut keskuspuolustaja vaihtoehdot ovat 36-vuotias Bruno Alves sekä 34-vuotas Jose Fonte. Fontella on huono kausi alla West Hamista ja pelaakin nyt Kiinassa. Alves taas ei ole vakuuttanut Skotlannissa, Rangersin paidassa.

Vahvuus löytyykin hyökkäyksestä jossa joukkueella on enemmän vaihtoehtoja kuten Bernardo Silva, Andre Silva, Goncalo Guedes ja Gelson Martins jotka tarjoavat taitoa ja kykyä joukkueen hyökkäyksiin. Maalinteko ei ole myöskään enää pelkästään Ronaldon varassa.

Espanja pelaa taas tutulla 4-3-3 systeemillä jossa heillä löytyy kokemusta ja taitoa jokaiselta oksalta. Espanjan koko pelisuunnitelma keskittyy pallonhallintaan ja syöttelyyn. Heiltä löytyy yksi kisojen parhaista keskikentistä joka on heidän suurin vahvuutensa. Ainoana heikkoutena voidaan pitää sitä että heiltä puuttuu luontainen maalintekijä joka soveltuu tähän systeemiin. Se heiltä on puuttunut sitten David Villan ja Fernando Torresin aikakauden. Paras vaihtoehto tähän on Diego Costa mutta aina hän ei ole pysynyt loistavan keskikentän syöttöjen tahdissa.

Faktat

  • Portugalin FIFA Ranking: 4
  • Espanjan FIFA Ranking: 10
  • Joukkueet ovat viimeksi kohdanneet vuoden 2012 EM-Kisoissa joissa Espanja pudotti Portugalin rangaistuspotkukilpailussa. Espanja ja Portugali kohtasivat neljännesvälierissä vuoden 2010 MM-Kisoissa jossa Espanja voitti 1-0.

Mahdolliset Avauskokoonpanot:

Portugali: Rui Patricio – Guerrero, Alves, Pepe, Cedric – Joao Mario, William, Joao Moutinho, Bernardo Silva – Guedes, Cristiano Ronaldo
Espanja: De Gea – Alba, Pique, Ramos, Carjaval – Koke, Busquets, Iniesta – Isco, Diego Costa, David Silva