Ruotsi palaa MM-Kisoihin 16 vuoden tauon jälkeen

MM-Kisoihin

Ruotsi on viimeksi pelannut MM-Kisoissa vuonna 2006 jolloin he pääsivät lohkosta jatkoon mutta hävisivät neljännesvälierissä Saksalle. Ruotsin paras saavutus on vuodelta 1958 jolloin he hävisivät omissa kotikisoissaan finaalissa Brasilialle. Vuosina 1950 ja 1994 he tulivat kolmanneksi. Tuo jälkimmäinen on vieläkin muistissa kun Brolin, Dahlin ja Ravelli kärsivät semi-finaaleissa niukan tappion tulevalle mestarille Brasilialle.

Ruotsi pelaa F-Lohkossa yhdessä Saksan, Meksikon ja Etelä-Korean kanssa. Ruotsilla tulee olemaan vaikeuksia päästä lohkosta jatkoon mutta vaikka he sen tekisivätkin niin neljännesvälierissä vastaan tulisi mitä luultavimmin Brasilia joka lopullisesti tiputtaisi naapurimaan pojat.

F-Lohko voittajakertoimet

Saksa 1.40
Meksiko 5.00
Ruotsi 10.25
Etelä-Korea 13.00

F-Lohko jatkoonpääsy kertoimet

Saksa 1.07
Meksiko 2.05
Ruotsi 2.55
Etelä-Korea 3.75

Milloin Ruotsi tippuu kisoista Kertoimet

Lohkovaihe 1.60
Neljännesvälierä 3.30
Puolivälierä 9.00
Semi-finaali 29.00
Häviää finaalin 51.00
Voittaa Maalimanmestaruuden 151.00

Miten Ruotsi pääsi kisoihin?

Ruotsi pääsi mukaan MM-Kisoihin UEFA:n karsintalohko A:sta jossa he tulivat lohkossa toiseksi Ranskan jälkeen. He päätyivät tasapisteisiin Hollannin kanssa mutta 8 maalia parempi maaliero nosti heidä lohkokakkoseksi. Jatkokierroksella he tiputtivat Italian jatkosta yhteismaalein 1-0.

Ruotsi oli ennakkoon aika kovassa karsintalohkossa sillä Hollannin ja Ranskan lisäksi mukana oli myös aina vaarallinen Bulgaria. Ruotsin hyvät kotiottelut olivat yksi ratkaiseva tekijä jatkoonpääsyssä. Lohkossa he voittivat kotonaan neljä ottelua ja pelasivat kerran tasan. Jatkokierroksella he voittivat Italian myös kotona 1-0 joka riitti MM-Kisoihin. Kuudessa kotiottelussa joukkue teki 18 maalia ja päästi vain 2. Vieraissa peli ei kulkenut yhtä hyvin sillä voitot tulivat lohkon vain heittopusseista Luxembourgista ja Valko-Venäjästä. Ranskaa, Bulgariaa ja Hollantia vastaan tuli tappiot päästäen 7 maalia näissä kolmessa ottelussa.

Karsinnoissa joukkueen paras maalintekijä oli Marcus Berg joka osui 8 kertaa.

Ruotsin joukkue

Maalivahdit: Robin Olsen (FC Copenhagen), Karl-Johan Johnsson (Guingamp), Kristoffer Nordfeldt (Swansea City)

Puolustajat: Mikael Lustig (Celtic), Victor Lindelof (Manchester United), Andreas Granqvist (Krasnodar), Martin Olsson (Swansea City), Ludwig Augustinsson (Werder Bremen), Filip Helander (Bologna), Emil Krafth (Bologna), Pontus Jansson (Leeds United)

Keskikenttä: Sebastian Larsson (Hull City), Albin Ekdal (Hamburger SV), Emil Forsberg (RB Leipzig), Gustav Svensson (Seattle Sounders), Oscar Hiljemark (Genoa), Viktor Claesson (Krasnodar), Marcus Rohden (Crotone), Jimmy Durmaz (Toulouse)

Hyökkääjät: Marcus Berg (Al Ain), John Guidetti (Alaves), Ola Toivonen (Toulouse), Isaac Kiese Thelin (Waasland-Beveren)

Päävalmentajana toimii Janne Andersson. Hänen alaisuudessa Ruotsi on voittanut 11, pelannut 4 kertaa tasan ja hävinnyt 6 ottelua.

Ihanteellinen kokoonpano: 4-4-2 systeemi
Maalivahti: Robin Olsen
Puolustajat: Mikael Lustig – Victor Lindelöf – Andreas Granqvist – Ludwig Augustinsson
Keskikenttä: Emil Forsberg – Sebastian Larsson – Albin Ekdal – Viktor Claesson
Hyökkääjät: Marcus Berg – Ola Toivonen

Ruotsin paras osa on heidän organisoitu puolustus. Italiaa vastaan he pitivät maalin puhtaana molemmissa otteluissa ja se takasi heille jatkopaikan. Joukkueen tärkeimmät pilarit ovat Keskuspuolustaja Andreas Granqvist, maalivahti Robin Olsen, Keskikentän dynamo Emil Forsberg ja maalitykki Marcus Berg. Jos yksikin näistä pelaajista on poissa niin Ruotsi heikentyy huomattavasti.

Ruotsin ottelut
Maanantai 18 kesäkuuta,
Ruotsi – Etelä-Korea 2.15 – 3.35 – 3.70
Stadion Nizhny Novgorod

Tämä on Ruotsille erittäin tärkeä ottelu sillä tästä ottelusta olisi voitto otettava jos mielitään jatkoon. Tasapelillä peliä ei ole vielä pelattu mutta tappiolla se olisi jo lähes mahdotonta.

Etelä-Korea ei ole enää samassa iskussa missä se oli mm. omissa kotikisoissaan vuonna 2002 jolloin he etenivät sensaatiomaisesti välieriin jossa tuli tappio Saksalle. Lopulta he jäivät neljänneksi kun Turkki voitti heidät pronssiottelussa.

Näihin kisoihin joukkue varmisti paikkansa vasta viimeisessä ottelussa. He pelasivat 0-0 vieraissa Uzbekistanin kanssa joka riitti jatkopaikkaan kun Syyria ei pystynyt viimeisessä ottelussaan voittamaan Irania (2-2). Joukkue ei voittanut otteluakaan vieraskentällä sillä ainoat pisteet olivat kahdesta tasapelistä Uzbekistania ja Syyriaa vastaan.

Karsinnoissa joukkue päästi 10 ottelussa 10 maalia joka oli oman lohkon toiseksi eniten. Joukkuee puolustus onkin sen heikoin lenkki. He pelasivat karsinnoissa 4-2-3-1 systeemillä sekä muuttaen sitä välillä 4-3-3 tai 4-4-2 systeemiin. Nyt viimeisissä harjoitusotteluissa pääpaino on ollut tuolla 4-4-2 systeemillä jolla parhaimmat tulokset ovat tulleet; 1-0 voitto Latviasta ja 2-0 voitto Hondurasista.

Etelä-Korean joukkue näyttäisi varsinkin puolustuksen osalta olevan koko lohkon heikoin joten uskomme heidän tulevan viimeiseksi.

Seuraa häntä: Etelä-Korean supertähti Son Heung-Min (Tottenham). Etelä-Korean peli pyörii pitkälti hänen kauttaan. Jos hänellä on hyvä päivä niin sitten koko joukkuekin pelaa hyvin.

Lauantai 23 kesäkuuta
Saksa – Ruotsi 1.46 – 4.20 – 6.85
Olimpiyskiy Stadion Fisht Sochi

Tämä on varmasti Ruotsin pahin ottelu lohkossa. Saksa on yksi voittajasuosikeista ja valitettavasti Ruotsin joukkueella tulee olemaan tässä ottelussa pahoja vaikeuksia taktisia saksalaisia vastaan.

Ruotsi ottaa tässä ottelussa samanlaisen puolustustaktiikan kuin mitä he pelasivat Italiaa vastaan. Riippuen tietenkin Etelä-Korea ottelun tuloksesta, he voisivat olla tyytyväisiä tasapeliin. Jos kuitenkin Etelä-Korealle tuli tappio niin silloin pitää jossain vaiheessa nostaa myös hyökkäystäkin mikä on vaarallista Saksaa vastaan.

Saksa oli karsinnoissa ylivoimainen voittaen lohkossaan jokaisen 10 ottelustaan ja tehden 43 maalia joka oli uusi Euroopan ennätys. Karsintojen jälkeiset harjoitussottelut eivät ole menneet ihan putkeen kuitenkaan sillä joukkue pelasi tasapelin Englantia, Ranskaa ja Espanjaa vastaan häviten lopussa Brasilialle 0-1. Harjoitusottelut ovat kuitenkin aina harjoitusotteluita joissa joukkue kierrätti pelaajia yrittäen löytää parhaimman kokoonpanon.

Siinnä missä Ruotsin maalit tulevat erityistilanteista tai Marcus Bergin toimesta niin Saksalla niitä ratkaisijoita ja eri tapoja tehdä maaleja on runsain mitoin. Karsinnoissa Saksalle teki maalin 22 eri pelaajaa. Heistä yksitoista pelaajaa teki kaksi tai useamman maalin. Vertailun vuoksi, Ruotsilta kahden tai useamman maalin tekijöitä löytyi vain 5 pelaajaa.

Saksa pelaa 4-2-3-1 systeemillä ja heidän ihannekokoonpanonsa on:
Maalivahti: Manuel Neuer
Puolustajat: Jonas Hector – Mats Hummels – Jerome Boateng – Joshua Kimmich
Keskikenttä ala: Toni Kroos – Sami Khedira
Keskikenttä ylä: Julian Draxler – Mesut Özil – Thomas Muller
Hyökkääjä: Toni Werner

Ruotsi ja Saksa kohtasivat viime MM-Kisojen karsinnoissa ja molemmista otteluista tuli ikimuistoiset. Lokakuussa 2012, Ruotsi oli 4-0 tappiolla 56 minuutin kohdalla mutta Zlatan Ibrahimovicin inspiroimana, he nousivat 4-4 tasapeliin Berliinin illassa. Vuosi tämän jälkeen Tukholmassa, Ruotsi menetti 2-0 johtoaseman ja hävisi ottelun lopulta 3-5. Näistä maalirikkaista otteluista on kuitenkin jo aikaa ja tuskin samaa tulee toistumaan tässä ottelussa.

Keskiviikko 27 kesäkuuta
Meksiko – Ruotsi 2.45 – 3.05 – 3.05
Ekaterinburg Arena

Tämä voi olla koko lohkon ratkaisevin ottelu. Meksiko on lohkon kakkosuosikki ja Ruotsin pahin kilpailija jatkopaikan suhteen.

Meksiko oli omissa Pohjois- ja Keski-Amerikan karsinnoissaan erittäin vakuuttava. He pääsivät mukaan suoraan neljännelle kierrokselle jossa he ottivat viisi voittoa ja yhden tasapelin maalierolla 13-1.  Viidennellä ja viimeisellä kierroksella joukkueita oli jäljellä kuusi ja näistä kolme meni suoraan kisoihin ja neljäs pääsi karsintaan. Meksiko voitti tämänkin lohkon voittaen kuusi, pelatan kolme ottelua tasan ja häviten vain viimeisen ja merkityksemättön ottelun Hondurasia vastaan 3-2. Maaliero oli 16-7.

Meksiko pelaa joko 4-3-3 tai 3-4-3 taktiikalla. Joukkue on hyökkäysvoittoinen mutta kyllä he puolustaakin osaavat. Joukkueella on kärjessä monta hyvää maalintekijää; Hirving Lozano (PSV), Javier ”Chicharito” Hernandez (West Ham) ja Carlos Vela (Los Angeles) mainitaksemme vain muutaman.

Maalivahti: Guillerme Ochoa
Puolustajat: Hector Moreno – Hugo Ayala – Nestor Araujo
Keskikenttä: Jonathan dos Santos – Andres Guardado – Diego Reyes – Hector Herrera
Hyökkääjät: Chicharito – Hirving Lozano – Carlos Vela