MM-kisojen puolivälierät

Perjantai 7. heinäkuuta

Uruguay – Ranska Kertoimet: 4.55 – 3.25 – 2.00
17:00 Stadion Nizhny Novgorod

Ensimmäisestä puolivälierä ottelusta odotetaan mielenkiintoista taistelua kahden erilaisen pelityylin välillä. Uruguayn Diego Godinin, Jose Gimenezin ja Luis Suarezin kova ”Mitään en anna periksi” pelityyli vastaan Ranskan Griezmannin, Mbappen ja Pogban nopeisiin hienoihin syöttöihin ja liikkeeseen perustuva ”oh La Laa” hyökkäävä pelityyli.

Uruguayn peli perustuu Atletico Madridin puolustusparin Diego Godinin ja Jose Gimenezin johtamaan vahvaan puolustukseen. He voittivat kaikki ottelunsa alkulohkossa ja pitivät maalinsa puhtaana 597 minuuttia ennenkuin Portugalin Pepe puski neljännesvälierissä Portugalin tasoihin. Nyt he kohtaavat erittäin tutun hyökkääjän Atletico Madridista kun Antoine Griezmann on tällä kertaa vastakkaisella puolella ja tietää varmasti kaveriensa heikkoudet.

Ranska ei vakuuttanut alkulohkossa vaikka sieltä irtosikin kaksi voittoa ja tasapeli. Argentiina ottelussa he kuitenkin dominoivat ja voittivat 4-3. Erityisesti Kylian Mbappe oli aivan loistavassa vireessä. He näyttivät siinnä ottelussa ensimmäistä kertaa joukkueelta joka voi jopa voittaa maailmanmestaruuden. Ainoa negatiivinen asia oli kolme päästettyä maalia, mutta Uruguay ei pelaa Argentiinan tavoin joten tuskin samanlaista maali-iloittelua nähdään tässä.

Kaikki Uruguayn kannattajat pelkäävät että heidän tärkeä hyökkääjänsä Edison Cavani ei pysty ottelussa pelaamaan. Paris Saint Germainin maaliahne kärkipelaaja jouduttiin vaihtamaan pois kentältä Portugali ottelussa jo 74 minuutilla. Uruguayn lääkärit ovat vahvistaneet että hänen pohkeessaan ei ole repeämää, mutta vamma vaikeuttaa hänen liikkumistaan ja hän ei välttämättä kuntoudu ajoissa. Tämä olisi iso isku Uruguayn toiveille päästä semifinaaliin sillä hän oli erittäin tärkeä Portugali ottelussa tehden kaksi hienoa maalia.

Ranska joutuu tulemaan tässä ottelussa toimeen ilman tärkeää keskikenttäpelaaja Matuidia joka on ottelusta pelikiellossa. Matuidi tuki erinomaisesti 4-3-3 systeemissä Kantea ja Pogbaa joka mahdollisti Mbappen hyvät ylösnousut. Nyt joukkue joutuu tulemaan toimeen ilman häntä ja se on selkeä miinus. Ranskalla oli myös pientä loukkaantumishuolta molempien laitapakkien Mendyn ja Sidiben takia, mutta kummankin pitäisi pystyä pelaamaan tässä ottelussa.

Maat ovat kohdanneet kuudesti aiemmin ja Ranska ei ole vielä voittanut näistä otteluista yhtäkään. Uruguay on voittanut kaksi ja neljästi maat ovat pelanneet tasan.

Brasilia – Belgia Kertoimet: 2.15 – 3.50 – 3.70
21:00 Kazan Arena

Tämä ottelu on MM-kisojen odotetuin puolivälieräottelu jossa kaksi taitavaa ja hyökkäävää joukkuetta kohtaavat toisensa. Kun kentällä kohtaavat Coutinhon, Neymarin, Hazardin ja Mertensin kaltaiset jalkapallovirtuoosit niin mitään muuta ei voi odottaa kuin loistavaa ottelua.

Vaikka Brasilia tunnetaan taitavasta ja viihdyttävästä jalkapallosta niin he eivät ole näissä kisoissa dominoineet otteluita samalla tavalla. He ovat olleet pelanneet erittäin organisoidusti, tiiviisti ja voittaneet otteluita lopulta vain yhdellä tai kahdella maalilla. He ovat ottaneet opiksi viime MM-kisojen nöryyttävästä 7-1 tappiosta Saksalle ja heidän pelityylissään on hieman samanlaisia vivahteita kuin viime MM-kisojen mestarilla. Yhtenä esimerkkinä tästä oli neljännesvälierä ottelu Meksikoa vastaan jonka Brasilia voitti 2-0. Meksikolla oli vain yksi laukaus kohden maalia, joka osoittaa kuinka vaikeaa tätä Titen Brasiliaa on voittaa.

Belgian pelaamiseen on ollut hieman vaikeaa suhtautua. Alkulohkossa, he pelasivat erinomaisesti ottaen erittäin helponnäköiset voitot Tunisiasta ja Panamasta. Englantikin kaatui kakkosmiehistöllä, mutta sitten neljännesvälierissä, heillä oli yllättäviä vaikeuksia ennakkoon heikoimman jatkoonpäässeen Japanin kanssa. Japani johti ottelua 0-2 ennenkuin Belgia heräsi ja teki näyttävän comebackin voittaen ottelun viimeisellä potkullaan 3-2. Tämä on kuitenkin nostanut uudelleen kysymyksen että onko Belgia liian hyökkäyspainoitteinen. Ennen MM-kisoja Belgialla oli vaikeuksia Meksikon kanssa (3-3) ja silloin kysyttiin että miten Belgia pystyy pelaamaan huippumaita vastaan. Heikommat vastustajat kaatuu helposti, mutta puolustaessa joukkueella ei ole tasapainoa jota isommat maat pystyvät hyödyntämään. Martinezilla on paljon mietittävää tähän Brasilia otteluun. Nykystrategialla tulee aika varma tappio.

Brasilialta puuttuu ottelusta Real Madridin puolustava keskikenttäpelaaja Casemiro pelikiellon takia. Brasilialla on kuitenkin aika paljon leveyttä ja hänet korvaa erinomainen Manchester Cityn Fernandinho. Belgialla on kaikki pelaajat käytettävissä.

Brasilia ja Belgia ovat kohdanneet neljästi joista Brasilia on voittanut kolme. Viimeisin voitto on vuoden 2002 MM-kisojen neljännesvälieristä joissa Brasilia voitti Rivaldon ja Ronaldon maalien jälkeen 2-0.

Lauantai 8. heinäkuuta

Ruotsi – Englanti Kertoimet: 4.80 – 3.35 – 1.83
17:00 Samara Arena

Vanhat kilpakumppanit Ruotsi ja Englanti kohtaavat yllättäin MM-kisojen puolivälierissä. Ruotsin organisoitu puolustus, erikoistilanteihin ja vastaiskuihin perustuva pelityyli on ollut erittäin onnistunut näissä kisoissa. Nyt he kohtaavat nopeaan liikkeeseen ja hyökkäykseen perustuvan nuoren Englannin joukkueen jotka vihdoin ja viimein onnistuivat voittamaan rangaistuspotkukilpailun MM-kisojen pudotuspeleissä.

Ruotsi on pelannut erinomaisesti näissä kisoissa eikä tätä voi pitää ”Hannu Hanhi” onnena. Ruotsin tiivis puolustus onnistui karsinnoissa tiputtamaan Hollannin ja Italian. Näissä kisoissa he voittivat oman lohkonsa ja ei neljännesvälierissäkään Sveitsillä hirveästi huippupaikkoja ollut. Ainoa joukkue joka onnistui heitä vastaan maaleja tekemään oli Saksa. Joukkueen ehkä ainoa epäonnistuja tähän mennessä on ollut kärkipelaaja Marcus Berg. Hän on missannut aika monta paikkaa ja jos heillä olisi parempi kärkipelaaja (Ei Zlatan) niin Ruotsi olisi ehkä tässä ottelussa jopa suosikki.

Englanti on yllättänyt monet ennakkoluulottomalla pelillään. Hyökkäyssuuntaan heillä on monta hyvin liikkuvaa ja teknisesti taitavaa pelaajaa. Vaikka Tunisia kaatui vasta loppuhetken maalilla niin Englanti dominoi sitä ottelua ja olisi pitänyt voittaa useammalla maalilla. Panama oli vain suupala ja ainoa tappio Belgiaakin vastaan tuli reservipitoisella miehityksellä. Kolumbiaa vastaan ongelmia syntyi vasta ottelun lopussa. Englannin joukkue on kokematon pelaamaan johtotilanteessa. Kolumbia pääsi ottelun lopussa ja ensimmäisellä jatko-ottelun puoliajalla vyöryttämään hyökkäyksiä ja Englannin tappio ei ollut kaukana. Tuo tappio ei olisi kuitenkaan ollut ansaittu.

Ruotsi joutuu otteluun ilman oikeaa laitapakkia Mikael Lustigia joka sai toisen keltaisen Sveitsi ottelussa. He saavat kuitenkin takaisin Sebastian Larssonin pelikiellosta. Englannilla ei pitäisi olla poissaoloja.

Joukkueet ovat kohdanneet 24 kertaa joista Englanti on voittanut kahdeksan ja Ruotsi seitsemän. Yhdeksän kertaa joukkueet ovat pelanneet tasan kuten vuoden 2006 MM-kisojen lohkossa.

Venäjä – Kroatia: 3.90 – 3.10 – 220
21:00 Olimpiyskiy Stadion Fisht, Sochi

Viimeisessä puolivälierässä kohtaavat isäntämaa Venäjä sekä Tanskan neljännesvälierissä rangaistuspotkuissa kaatanut Kroatia. Kumpaakaan joukkuetta ei uskottu pääsevän tähän asti, mutta niin vain Venäjä tiputti jatkosta Espanjan ja Kroatia voitti mm. Argentiinan. Tämän ottelun voittaja kohtaa välierissä joko Ruotsin tai Englannin, joten molempien joukkueiden pelaajat voivat jo unelmoida finaalipaikasta.

Venäjän ottelu Espanjaa vastaan ei ollut hyvää jalkapalloa. Espanja piti palloa ja Venäjä puolusti tiukasti. Venäjällä ei ollut itse montaa paikkaa, mutta heille riitti yksi rangaistuspotku varsinaisella peliajalla ja Akinfeevin huippupelastuksen rangaistuspotkukilpailussa. Venäjä on näissä kisoissa tehnyt paljon työtä kentällä. He ovat jokaisessa ottelussaan liikkunut enemmän kuin yksikään muu joukkue. Heidän pelinsä perustuu organisoituun joukkuepeliin ja nopeisiin vastahyökkäyksiin. Venäjää ei ole myöskään koskaan nähty näin motivoituneena ja siitä iso kiitos valmennusjohdolle.

Kroatia pelasi erittäin vakuuttavasti alkulohkossa voittaen Nigerian, Argentiinan ja Islannin. Heidän keskikenttänsä Modricin johdolla on niin hyvä että heiltä odottettiin helppoa voittoa Tanskaa vastaan. Toisin kuitenkin kävi ja se voitto tuli vaikeimman kautta. Hyvin puolustava Tanska oli vaikea vastus ja Venäjä ei tule olemaan yhtään sen helpompi. Kroatian keskikenttä on kuitenkin niin dynaaminen ja liikkuva että vaikea on nähdä että Venäjä pystyisi yllättämään näissä kisoissa jälleen kerran.

Venäjä pelaa vielä ilman loukkaantunutta Alan Dzagoevia. Yuri Zhirkov ja Aleksandr Samedov ovat kysymysmerkkejä, mutta Igor Smolnikov on kärsinyt pelikieltonsa ja voi taas pelata. Kroatialla on kaikki pelaajat käytettävissä.

Joukkueet ovat kohdanneet kolme kertaa aikaisemmin joissa Kroatia on voittanut kerran harjoitusottelussa (2015) ja kahdesti he ovat pelanneet tasan EM-kisa karsinnoissa vuonna 2008.

VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ