MM-Kisojen Semifinaalit Ennakko

Tiistai 10 heinäkuuta
Ranska – Belgia Kertoimet: 2.40 – 3.15 – 2.90
21:00 Saints Petersburg Stadion, Pietari

MM-kisat muuttuivat EM-Kisoiksi kun Ranska tiputti Uruguayn ja Belgia Brasilian jatkosta puolivälierissä. Ranska voitti Uruguayn omilla vahvuuksillaan joissa he pitivät Uruguayn pahoilta maalintekopaikoilta kun taas Belgia osoitti taktista muuntautumiskykyä jossa he vaihtoivat Fellainin kentälle Dries Mertensin sijaan antaen parempaa tasapainoa puolustukseen ja antaen de Bryunelle mahdollisuuden edetä ylemmäksi. Tämä yllätti Brasilian ja Belgia oli 0-2 johdossa puoliajalla.

Vaikkakin Belgia onnistui Brasilian yllättämään oli heidän voittonsa silti onnekas. Brasilia onnistui luomaan useita hyviä tekopaikkoja ottelussa ja vain Courtoisin paraatipelastukset ja Brasilian pelaajien omat epäonnistumiset estivät heitä tekemään useamman maalin.

Ranska on pelannut näissä kisoissa nyt viisi ottelua ja he ovat kylmän rauhallisesti etenemässä finaliin. He ovat kuin Ranskalainen viini joka paranee vanhetessaan. Samanlaisesti Ranskan otteet ovat parantuneet kun panokset kovenevat. Alkulohkossa Ranska voitti vaivoin Australian (2-1), Perun (1-0) ja pelasivat merkityksettömän 0-0 tasapelin Tanskan kanssa. Neljännesvälierissä Ranskan vahva hyökkäys juoksi Argentiinan nurin 4-3. Se ottelu aaltoili päästä päähän joten Ranskan kolmesta päästetystä maalista ei tarvitse niin välittää sillä normaalisti Ranskan puolustus on kova. He ovat pitäneet maalin puhtaana kolmessa ottelussa ja maalia kohden heitä vastaan on lauottu vain 12 kertaa eli keskimäärin 2.4 laukausta per ottelu.

Ranskan odotetaan aloittavan samalla kokoonpanolla kuin ottelussa Uruguayta vastaan vaikkakin Matuidi vapautuu pelikiellosta. Ranskan ainoa mahdollinen ongelma voi olla keskuspuolustaja Samuel Umtitin polven kunto. Häntä lepuutettiin jo yhdessä ottelussa ja hän hieman voivotteli polveaan Uruguay ottelun jälkeen. Jos hän ei pystyisi pelaamaan niin se olisi iso isku joukkueen puolustukselle.

Belgia voitti oman alkulohkonsa Englannin nenän edestä. Panama ja Tunisia kaatuivat helposti kolmen maalin erolla. Englantikin voitettiin 1-0 vaikka molemmat pelasivat erittäin reservipitoisella miehistöllä. Tällä voitolla he saivat huomattavasti vaikeamman reitin finaaliin, mutta ainakaan vielä se ei ole kostautunut sillä Belgia tiputti jatkosta ensin Japanin 3-2 ja nyt viimeksi Brasilian 2-1. Japania vastaan Belgia oli pulassa aina 0-2 tulokseen asti. Tämän jälkeen Martinez pisti kentälle hieman pitempiä pelaajia ja se käänsi ottelun lopussa Belgialaisille. Brasiliaa vastaan he muuttivat systeemiään hieman puolustavammaksi ja laittoivat yhden miehen lisää keskikentälle estämään Brasilian pelinrakentelua. Tämä onnistui siinnä määrin että Belgia ehti mennä 0-2 johtoon ennenkuin Brasilia heräsi ja aloitti pelaamaan. Vaikka Martinezia voi kiitellä strategia muutoksesta niin voitto ei ollut kuitenkaan hänen ansiotaan. Brasilia ampui Belgian 16 kertaa joista yhdeksän oli maalia kohden. Paremmalla viimeistelyllä, Etelä-Amerikkalaiset olisivat jatkossa. Tästäkin riippumatta, tämä ottelu oli yksi näiden MM-kisojen parhaimmista.

Belgia joutuu tekemään pienen muutoksen kokoonpanoon tähän otteluun kun Paris Saint Germainin oikea puolustaja/wing back Thomas Meunier on pelikiellossa tässä ottelussa saatuaan toisen keltaisen Brasiliaa vastaan. Jos Belgia pelaa neljällä puolustajalla niin Dendoncker voi siirtyä oikealle tai jos kolmella puolustajalla niin Chadli voi siirtyä oikean wing backin rooliin. Muuten Belgian odotetaan avaavan samanlaisesti kuin Ranskaa vastaan.

Ranska ja Belgia ovat kohdanneet toisensa 77 kertaa historiansa aikana ja Ranska on voittanut 26 kertaa ja Belgia 31. 20 Kertaa ottelu on päättynyt tasan. Näissä otteluissa on yleensä tehty runsaasti maaleja sillä 59 ottelussa on tehty yli 2.5 maalia. Joukkueet viimeksi kohtasivat vuonna 2013 elokuussa harjoitusottelussa jossa peli päättyi 0-0.

Monet pitävät että tästä semifinaalista tulee mitä luultavimmin tuleva maailmanmestari sillä toisessa semifinaalissa pelaavat selkeästi heikommat joukkueet. Finaaleista ei kuitenkaan aina tiedä.

Keskiviikko 11 heinäkuuta
Kroatia – Englanti Kertoimet: 3.40 – 3.10 – 2.30
21:00 Luzhniki Stadion, Moskova

Viimeisen kerran kun nämä joukkueet kohtasivat ”tulos tai ulos” tyyppisessä ottelussa elettiin marraskuuta 2007 kun Kroatia meni Wembley stadionille ja haki 2-3 voiton. Tämä tulos tarkoitti Englannin karsiutumista EM-kisoista ja Steve Mclarenin potkuja. Näillä joukkueilla on siis historiaa.

Tämä on Kroatian toinen esiintyminen semifinaaleissa. Edellisen kerran he pääsivät tähän asti oli Ranskan MM-kisoissa vuonna 1998 kun he tulivat kolmanneksi. He hävisivät silloin semifinaaleissa tulevalle mestarille, Ranskalle 2-1, mutta voittivat Hollannin saadakseen pronssimitalit.

Kroatia pääsi tähän asti voittamalla jokaisen ottelunsa lohkossaan. Nigeria, Argentiina ja Islanti kaikki kaatuivat aika helposti. Ensimmäiset ongelmat he kohtasivat vasta pudotuspeleissä. Tanskan hyvä puolustus- ja maalivahtipeli pitivät Kroatian kurissa ja he menivät jatkoon vasta rangaistuspotkujen jälkeen. Puolivälierissä, isäntämaa Venäjä, myös laittoi Kroatian koville vieden ottelun taas rangaistuspotkuihin. Kroatiasta tuli vasta toinen joukkue MM-kisojen historiassa joka on voittanut kaksi rangaistuspotkukilpailua putkeen pudotuspeleissä. Edellinen oli Argentiina vuoden 1990 MM-kisoissa. Kroatiasta tuli myös vasta toinen joka on voittanut kaksi pudotuspeliä putkeen MM-kisoissa jossa he ovat ensin olleet tappiolla. Sitä edellinen oli vuoden 1970 Italia.

Kroatialla ei ole pelikieltoja tähän semifinaaliin, mutta mahdollisia loukkaantumishuolia voi olla. Atletico Madridin Sime Vrsaljko vaihdettiin pois kentältä loukkaantumisen takia. Kroatian ykkösmaalivahdilla Danijel Subasicilla oli myös ongelmia reiden kanssa mutta hän pystyi jatkamaan ottelun loppuun. Vaikka Kroatia on pelannut kaksi pitkää ottelua niin pitää muistaa että he pystyivät lepuuttamaan ykkösmiehistöään viimeisessä lohko-ottelussa Islantia vastaan. Ainoat avauksen pelaajat jotka aloittivat sen ottelun olivat Modric ja Perisic. Venäjä ottelussa Modricin liikkeet näyttivät hieman raskaalta. Ehkä pitkä sarjakausi ja useat MM-kisa ottelut alkavat jo näkyä.

Englanti pääsi MM-kisojen semifinaaleihin nyt ensimmäistä kertaa sitten Italia 1990. Semifinaali tuli oikeastaan aika helposti sillä Englanti pystyi aika hyvin ottamaan pois Ruotsin pahimmat aseet muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Ottelun tempo oli huomattavasti hitaampaa kuin Englannin neljännesvälierä ottelussa Kolumbiaa vastaan, jossa Englannilta loppui lopussa hieman puhti. Ehkä tämän takia tai sitten Ruotsin puolustuksellisen taktiikan takia, Englanti ei lähtenyt otteluun juoksemaan vastustajalta jalat alta.

Englanti on yllättänyt monet näissä kisoissa ennakkoluulottomalla pelillään. Joukkue on hyökännyt eikä vain jäänyt varmistamaan ettei takaisku maaleja tule niin kuin aikaisemmissa kisoissa. He voittivat Tunisian vasta loppuhetken maalilla, mutta heidän olisi pitänyt pystyä voittamaan suuremmalla marginaalilla. Panama kaatui erittäin helposti 6-1 ja vaikka Belgialle tuli tappio niin se mahdollisti Englannille helpomman reitin finaaliin. Kolumbiaa vastaan Englanti aloitti hyvin ja meni johtoon rangaistuspotkusta, mutta kun Kolumbia teki muutoksia niin Englanti ei ihan heti kyennyt niihin vastaamaan. Lopussa myös heiltä loppui puhti. Kolumbia tasoitti lopussa ja jatkoajalla näytti että Kolumbia menee menojaan mutta Englannin vaihdot toimivat ja he pääsivät rangaistuspotkukilpailuun jonka he voittivat.

Tähän otteluun Englanti pääsee hyvistä asemista sillä heillä ei ole poissaoloja eikä loukkaantumisia. Heidän odotetaankin avaavan samalla kokoonpanolla kuin Ruotsia vastaan.

Kroatia ja Englanti ovat kohdanneet vain kerran arvokisoissa, vuoden 2004 EM-kisoissa, joissa Englanti voitti 4-2. Kaikki muut ottelut ovat olleet joko karsintoja tai harjoitusotteluita. Seitsemästä kohtaamisesta, Englanti on voittanut neljä, Kroatia kaksi ja vain kerran ottelu on päättynyt tasan.

VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ