M-kisat pronssiottelu Lauantai 14 heinäkuuta

MM-kisat pronssiottelu
Lauantai 14 heinäkuuta

Belgia – Englanti
Kertoimet: 2.15 – 3.65 – 3.25
17:00 Saint Petersburg Stadion, Pietari

Kumpikaan joukkue ei halua olla tässä ottelussa, mutta pronssimitali olisi molemmille joukkueille huikea saavutus. Menestystä ei ole viime aikoina oikein tullut kummallekaan. Joukkueet kohtasivat jo alkulohkossa, mutta molemmat pelasivat silloin erittäin reservipitoisilla miehistöillä. Belgia voitti sen ottelun 1-0 Adnan Januzajn maalilla, joka tarkoitti että he joutuivat yrittämään finaaliin vaikeamman reitin kautta. Nyt he voivatkin jossitella että jos he olisivat hävinneet ottelun, niin pelaisivatko he sunnuntain finaalissa.

Miten joukkueet pääsivät/joutuivat tähän otteluun?

Monet olisivatkin halunneet nähdä Belgian finaalissa sillä he ovat pelanneet miellyttävää hyökkäävää jalkapalloa läpi turnauksen ja he eivät ole välittäneet ”helpommista reiteistä” jne. Panama kaatui avausottelussa 3-0, Tunisia kaatui 5-2. Viimeiseen otteluun he kierrättivät pelaajiaan mutta ottivat silti 1-0 voiton Englannista. Japanille annettiin pari maalia eteen, mutta pari uutta pelaajaa kentälle ja ottelu kääntyi 3-2 voittoon viimeisellä potkulla. Puolivälierissä he kaatoivat turnauksen suurimman suosikin Brasilian, hienon esityksen jälkeen. Semifinaaleissa kuitenkin Ranskan puolustava taktiikka oli liikaa ja ottelu ratkesi yhteen erikoistilanteeseen ja nyt Belgia on pronssiottelussa.

Englannin ”It´s coming home” loppui tylysti semifinaaliin kun Kroatia nousi kolmannen kerran putkeen tappioasemasta voittoon näissä kisoissa. Kroatiasta tuli täten ensimmäinen joukkue MM-kisojen historiassa joka on mennyt jatkoon kolmen peräkkäisen 120 minuutin pelin jälkeen. Kroatia meni jatkoon kuitenkin ansaitusti. Englanti meni semifinaalissa johtoon hienolla Kieran Trippierin vapaapotkumaalilla. He pelasivat hyvin ensimmäisen puoliajan, mutta mitä pidemmälle ottelu eteni, niin sitä selvemmin Kroatia alkoi ottelua hallita. Englannin nuori joukkue ei vaan ole kykeneväinen puolustamaan yhden maalin johtoa, ainakaan hyviä vastustajia vastaan. Olikin vain ajan kysymys milloin Kroatia tulee tasoihin. Tasoitus tuli Ivan Perisicin toimesta 68 minuutilla. Kroatia oli jo varsinaisella peliajalla lähempänä voittoa sillä Englanti sai koko ottelussa vain kaksi laukausta kohden maalia. Kroatian vastaava lukema oli seitsemän. Kroatia hallitsi jatko-ottelua, mutta kumpikaan joukkue ei huippupaikkoja luonut ennen Mario Mandzukicin hienoa maalia. Hän oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja aavisti pallon tulemisen paremmin kuin Englannin puolustajat ja upotti pallon vastustamattomasti ohi Jordan Pickfordin. Englannin unelma MM-finaalista 52 vuoden odotuksen jälkeen murskaantui. Kovinkaan monet eivät odottaneet heiltä paljoa joten he voivat olla tyytyväisiä siitä mitä he ovat saavuttaneet tähän asti. Joukkue on vielä nuori ja heillä on nyt selkeä identiteetti miten pelata, joten tulevaisuus näyttää hyvältä. Kun ajattelee seuraavia EM-kisoja kahden vuoden päästä niin tämän semifinaalin avauksen pelaajista seitsemän tulee olemaan alle 28 vuotiaita silloin. He ovat silloin ehkä parhaimmillaan.

Englanti on pelannut näissä MM-kisoissa ennakkoluulottomasti, mutta todellisuus on että he voittivat vain heikot Tunisian ja Panaman alkulohkossa. Kolumbia, joka pelasi ilman James Rodriguezia, kaatui vasta rangaistuspotkukilpailussa ja puolivälierissä kaatui Ruotsi, jonka ei pitänyt päästä edes sinne asti. Joukkue ei voittanut yhtään kovaa maata ja heidän pääsyä tähän pronssiotteluun auttoi selkeästi helpompi kaavio.

Joukkueiden muodostelmat

Belgia on yleisimmin käyttänyt 3-4-3 taktiikkaa jossa Vertonghen, Kompany ja Alderveireld ovat puolustuksessa. Carrasco ja Meunier ovat keskikentällä laidoilla/wing backeina. Keskikentän keskellä ovat De Bruyne ja Witsel. Hyökkäyksessä kovat Eden Hazard, Lukaku ja Mertens. Brasiliaa ja nyt semifinaaleissa Ranskaa vastaan he joutuivat muokkaamaan tätä kun Meunier oli pelikiellossa. Ensimmäistä kertaa turnauksen aikana he vaihtoivat neljän puolustuslinjaan ja 4-3-3 systeemiin jossa Chadli korvasi Meunierin oikealla laidalla ja Carrasco oli vaihdettu Fellainiin. Kun Belgia puolusti niin Fellaini laski alas, mutta hyökkäyksessä hän nousi boksiin asti tarjoamaan tukea Lukakulle keskityspalloihin pituudensa ansiosta. Ranskan puolustus, Varanen ja Umtitin johdolla kuitenkin hoitivat kaikki keskityspallot hyvin pois.

Englanti on pelannut koko turnauksen ajan 5-3-2 taktiikalla jossa heillä on kolme keskuspuolustajaa; Maguire – Stones – Walker. Laidoilla wing backeina ovat pelanneet Young ja Trippier. Kolmen keskikentän ovat muodostaneet Alli – Henderson – Lingard. Kärjessä ovat olleet Kane ja Sterling. Stones ja Maguire olivat iso uhka erikoistilanteissa. Walker ei ollut puolustuksellisesti niin hyvä, mutta hänen nopeutensa ansiosta joukkueet eivät päässeet vastahyökkäyksiin niin helposti. Henderson oli erittäin hyvä tasapainottavana pelaajana. Hän oli aina pelattavissa ja toi rauhallisuutta puolustuksen eteen. Alli ja Lingard tekivät hyviä nousuja ja olivat nopeutensa ansiosta aina vaarallisia. Lingard ei voi kuitenkaan olla tyytyväinen omiin esityksiin maalin edessä. Hänellä oli runsaasti paikkoja joka ottelussa, mutta saldona tähän mennessä on vain yksi maali heikkoa Panamaa vastaan jonka Englanti voitti 6-1. Hyökkäyksessä, Sterling oli alati vaarallinen nopeilla juoksuillaan varsinkin Kroatiaa vastaan. Se oli hänen paras pelinsä ja olikin yllätys että hän oli ensimmäinen pelaaja joka vaihdettiin pois kentältä. Kane aloitti kisat hyvin ja johtaa vielä turnauksen maalipörssiä, mutta Ruotsia ja Kroatiaa vastaan hän oli näkymätön eikä auttanut joukkuettaan. Kroatiaa vastaan hänellä oli mahdollisuus vielä Englanti 2-0 johtoon, mutta ei tässä onnistunut. Tämä mahdollisuus voi jäädä kaivamaan häntä.

Mahdolliset avauskokoonpanot

Vielä ei ole varmuutta kierrättävätkö joukkueet pelaajia tähän otteluun, mutta Belgialla on ainakin käytettävissä oikea puolustaja/wing back Thomas Meunier joka vapautuu pelikiellosta. Ranskaa vastaan käydyssä semifinaalissa Nacer Chadli ja Mousa Dembele olivat aika tehottomia ja Roberto Martinez voikin ehkä aloittaa Belgian normaalilla avauskokoonpanolla:
Maalivahti: Courtois
Puolustus: Vertonghen – Kompany – Alderveireld
Keskikenttä: Carrasco – Witsel – De Bryune – Meunier
Hyökkäys: Hazard – Lukaku – Mertens

Pronssimitali olisi Englannin nuorelle joukkueelle hyvä saavutus ja he haluavat varmasti auttaa antamaan Harry Kanelle turnauksen maalikuninkuuden. Kieran Trippierillä oli nivus ongelmia Kroatia ottelun lopussa. Alli ja Lingard näyttivät myös aika väsyneiltä ottelun loppua kohden joten joitain pelaajia voidaan kierrättää. Englannin mahdollinen avauskokoonpano:
Maalivahti: Pickford
Puolustus: Rose – Maguire – Stones – Walker – Alexander-Arnold
Keskikenttä: Alli – Dier – Loftus-Cheek
Hyökkäys: Kane – Vardy

Joukkueiden Tilastot 2018 MM-Kisoissa

Belgia: Englanti:
Tehdyt maalit: 14 12
Laukaukset maalia kohti 36 23
Laukaukset yhteensä (+ blokatut laukaukset) 94 79
Pallonhallinta 54.7% 53.15%
Syötöt yhteensä 3125 3167
Syöttötarkkuus 86.2% 83.9%
Päästetyt maalit 6 6
Kohdatut laukaukset (+ blokatut laukaukset) 91 70
Kohdatut laukaukset maalia kohti 27 21

Joukkueiden Maalintekijät

Molemmilla joukkueilla on yksi pelaaja joka taistelee turnauksen maalikuninkuudesta, Kultaisesta kengästä (Golden Boot). Englannin Harry Kane johtaa kuudella maalilla (voittajakerroin 1.04). Belgian Romelu Lukaku on jaetulla toisella sijalla neljällä maalilla (voittajakerroin 23.00).

Belgia: Englanti:
Romelu Lukaku – 4 Harry Kane – 6
Eden Hazard – 2 John Stones – 2
Narouane Fellaini – 1 Jesse Lingard – 1
Michy Batshuayi – 1 Harry Maguire – 1
Nacer Chadli – 1 Dele Alli – 1
Kevin De Bruyne – 1 Kieran Trippier – 1
Dries Mertens – 1
Jan Vertonghen – 1
Adnan Januzaj – 1

Aikaisemmat kohtaamiset

Englannilla on hyvä historia Belgiaa vastaan keskinäisissä otteluissa. Joukkueet ovat kohdanneet 21 kertaa joista Englanti on voittanut 15. MM-kisoissa he ovat kohdanneet nyt kolme kertaa. Vuonna 1954, joukkueet pelasivat 4-4 tasapelin. Italian MM-kisoissa Englanti voitti 1-0 David Plattin loistavalla maalilla. Kolmas kerta oli Belgian voitto tämän vuoden kisojen alkulohkossa.

 VEIKKAA NYT – KLIKKAA TÄSTÄ