VM – Inför semifinalerna

VM

Det återstår nu bara fyra lag i denna VM-turningen. Både Sverige och hemmanationen Ryssland har stått för två bragdinsatser genom att ta sig till en kvartsfinal. Sagen slutade tyvärr där. Istället ser vi att England och Kroatien tog sig vidare till semifinalerna tillsammans med Frankrike och Belgien. Ett världsmästerskap har således förvandlats till ett europeiskt mästerskap, med varken Spanien, Tyskland eller Portugal kvar.

Frankrike – Belgien

Likt slutspelsmatchen England – Colombia blev mötet mellan Frankrike och Uruguay en bråkig historia där Frankrikes stjärnskott Mbappe stod i fokus, både på gott och ont. Den unge fransmannen har varit fantastiskt så länge i detta mästerskap och så även i denna match. Har skapar chanser för både sig själv och andra med sina smarta löpningar som rör om försvar. I matchen mot Uruguay har var han dock inblandad i flera bråk efter förstärkta skador och har anklagats för filmningar i efterhand.

Själva matchen i sig blev en relativt enkel historia för Frankrike som mötte ett uddlöst Uruguay som aldrig riktigt hotade. Sydamerikanernas storstjärna Edinson Cavani kom aldrig till spel efter sin vadskada han drog på sig i åttondelsfinalen. Man packar offensiv kraft i Suarez men Cavanis frånvaro blev för påtaglig. Frankrike såg oerhört stabila ut, defensivt som offensivt, och har verkligen växt in i turneringen. Antoine Griezmann var inblandad i båda målen där han fick en assist på en frispark och ett mål från distans när han turligt nog fick in den efter en jättetavla av Uruguays målvakt Fernando Musleras. Matchen slutade 2–0 till Frankrike.

I en av VM:s absolut bästa matcher hittills gjorde förhandsfavoriten Brasilien upp mot Europas brasilianare Belgien. Det blev en rafflande matchbild där båda lagens stjärnspäckade offensiv pressade målvakterna Alisson och Courtois till bristningsgränsen. Första målet kom efter en hörna av Belgiens Nacer Chadli som försvarande Fernandinho oturligt stötte in i eget mål. Keven De Bruyne utökade sen ledningen till två noll efter ett samspel med Lukaku. Men ungefär kvarten kvar av ordinarie matchtid reducerade Renato Augusto och Brasilien resultatet i 2–1. Resterande matchtid satte brassarna en enorm och press på Belgien men man lyckades ändå hålla resultatet matchen ut.

Den första semifinalen bäddar för en otrolig match. Frankrike har efter en tafflig start i gruppspelet växt under hela turneringen och hittat ett riktigt stabilt grundspel. Mbappe gör ett strålande VM och tillsammans med Greizmann och Pogba han man offensiv kraft att välta vilket försvar som helst. Är det något svaghetstecken i Belgien så är det deras defensiv. Även om man är obesegrade genom VM har man släppt in fem mål. Vincent Kompany såg osäker ut mot Brasilien. Även om man han ställdes mot två av världens bästa offensiva spelare gjorde han något tvivelaktita aktioner innanför straffområdet som likväl skulle kunna leda till straff. Frågan är hur han ställer sig mot den vindsnabbe Mbappe.

Inför matchen mot Brasilien valde Martinez en bokstavligen tyngre spelidé. Istället för Mertens och Carrascos bytte man in Fellaini respektive Chadli på innermittfältet. De Bruyne tog ett steg upp i den offensiva roll han vanligtvis spelar i Manchester City och stortrivdes. Med Chadli, Fellaini och Lukaku har man fruktansvärt starkt huvudspel och det unga franska försvaret kommer få jobba hårt.

Matchen på tisdag kommer antagligen bli oerhört jämn. Oddset på Franrrike är något lägre och ligger på 2.55 medans ett spel på en belgisk vinst skulle ge 3.10 gånger insatsen hos Bethard. Att matchen går till en förlängning ligger på 3.15.

Matchstart: 20:00, tisdag 10/7

TV-kanal: SVT 1, (SVT PLAY)

Kroatien – England

Sverige såg tämligen vekt ut när man blev utslaget mot England med resultatet 2–0. Fram till första målet i 35:e matchminuten såg Sverige hoppfullt ut och man satte till och med en viss press på England. Men efter att Mcquire nickade in första målet på en hörna var det något som dog i det svenska landslagets spel, detta samtidigt som britterna hittade ett lugn i sitt. Efter målet var det mer eller mindre en transportsträcka fram till slutsignalen.

Till skillnad från Sverige gav Ryssland sina motståndare Kroatien en riktigt omgång. Efter slutsignalen stod det 1–1 efter att Ryssland gjort första målet och Kroatien kvitterat. Dramat tog dock inte slut där. I förlängningen nickade Domagoj Vida in Modric hörna för kroaterna och man tog ledningen trots att nästan samtliga i laget såg krampaktigt trötta ut. Ryssland var dock inte klara med sitt hemma-VM och kvitterade i matchminut 116 och utsatte Kroatien för straffar, igen. För andra gången tog sig Kroatien vidare i slutspelet via en staffsparkutslagning. Om det är på gott eller ont mot ett England återstår att se.

Något som definitivt kommer påverka semifinalmatchen är antalet matchminuter som de olika lagen har i benen. Englands match mot Sverige var allt utom intensiv och man kunde även mot slutet rulla runt på lite spelare. Kroatien har två kraftuttömningar både fysiskt och psykiskt efter att spelat två 120-minuters matcher respektive två straffdraman. Å andra sidan har England inte riktigt mött en motståndare av särskilt hög rang, om man räknar bort Belgien i gruppspelet där man förlorade med 1–0. All heder till Colombia som tog England till straffar men matchen slutade mer i bråk än fotboll och Sverige såg klent ut.

Englands nyckelfaktor detta mästerskap har varit deras huvudspel på fasta situationer. Man har satsat stenhårt på att producera sådana möjligheter för öppna upp chanser för Stone, Kane och framförallt Mcquire vars huvudspel är löjligt starkt. Kroatien har mer ett varierande offensivt spel där man hotar med instick, inlägg och djupledsbollar. Där England vinner i fasta har Kroatien fördel i sin offensiva bredd. Men med Englands potential känns det alltid som att de har en växel till att ge. Sterling växte nu senast mot Sverige när Granqvist och Nilsson Lindelöf valde att plocka bort skyttekungen Kane. Men med Dele Ali, Lindegaard och Kane där framme väntar vi fortfarande på den matchen där de ska blomma fullt ut.

Kampen om matchen börjar på mittplan. Lyckas Kroatien vinna innermittfältet har man en stark utgångsposition i matchen. Frågan är hur slutkörda Modric och Rakatic egentligen är när vi närmar oss onsdagens match. Bethard har satt en liten fördel på England och oddset på en rak vinst ligger på 2.30 gånger pengarna respektive Kroatiens 3.50. Ett oavgjort skulle ge 3.15 gånger pengarna.

Matchstart: 20:00, onsdag 11/7

TV-kanal: SVT 1, (SVT PLAY)

BETTA NU – KLICKA HÄR