Inför bronsmatchen

Efter ett VM fyllt av skrällar, dramatik och fallerande favoriter återstod det endast fyra lag inför semifinalerna. Matcher som skulle avgöra vilka lag som skulle spela en VM-final eller bronsmatch i Ryssland. Det stod mellan Belgien – Frankrike respektive England – Kroatien. I det första mötet gick Frankrike vidare efter fruktansvärt jämn match som slutade med 1-0. Belgien fick se sig själva besegrade och får alltså istället tampas om bronsmedaljen. I andra matchen var ställningen 1–1 vid fulltid och matchen gick till förlängning, tredje gången för kroaterna i slutspelet. Mario Mandzukic sköt vidare Kroatien till finalen i 109:e matchminuten och således får England utmana Belgien om bronset. En minst lika åtråvärd match som själva finalen, även om utdelningen för lagen inte skiner lika starkt. Matchen spelas nu på lördag den 14:e juli.

Belgien

Roberto Martinez har jobbat med det belgiska landslaget sedan 2016. Han har ett manskap som nästan utestående består av fotbollsspelare av absolut högsta klass. Som offensiv rådgivare har han även den gamle franska anfallaren Therriy Henry, något som märks inte minst på deras statistik detta mästerskap. På sex matcher har man producerat hela 14 mål. I spetsen hittar vi Lukaku som i skrivande stund har gjort fyra mål och ligger därför på delad andraplats i mästerskapets skytteliga. Han bakas upp av Kevin De Bruyne, Eden Hazard och Dries Mertens. En offensiv uppsättning av rang.

Belgien har under tidigare matcher i turneringen haft två olika riktlinjer för hur deras laguppsättning sett ut. Detta avgörs på mittplan. Martinez kan antingen bygga sin spelidé efter fysiska och tunga spelare eller ett snabbare spel med mindre och mer tekniska spelare. Mot Japan startade Mertens i en lagsammansättning som utgick från en tremannabacklinje med renodlade yttrar. Detta för ett mer centralt spel vars ide bygger på att vara bollförande lag. Något som öppnade upp för kontringsmöjligheter mot sig vilket Japan utnyttjade till fullo. Man lyckades göra två mål mot Belgien och Martinez ändrade sin taktik. Han byte in Marouane Fellaini och satsade mer på inläggspel. Något som gav frukt direkt och inbyte Fellaini nickade in reduceringsmålet. Matchen slutade till sist med 3–2 till Belgien som vände ett 2-0 underläge.

Under sin väg till en bronsmatch fick man även möta favorittippade Brasilien i en kvartsfinal. En match som man började trevande, främst i försvaret, och hade stor press på sig från Brasilien. Man hämtade dock sig snabbt och genom sitt blixtsnabba kontringsspel kunde få in både ett och två mål mot brassarna. De Bruyne och Hazard var nyckelspelare i matchen som slutade 2–1

Det annars obesegrade Belgien fick möta sin överman i grannlandet Frankrike i semifinalen. Resultatet blev 1–0 till Dechamps fransmän efter att Samuel Umiti nickade in en hörna i 51:e matchminuten. Det var dock en svängig och jämn match och 2–0 var lika nära en kvittering under nästan hela matchen.

England

England har under sin väg till gruppspelet endast förlorat en match förutom den i semifinalen mot Kroatien. Och det var faktiskt mot samma motståndare som de ska möta i kampen om tredjeplatsen och bronset. Det första mötet slutade 1–0 till Belgien efter att Adnan Januzaj gjorde första och enda målet. Annars i gruppspelet vann man både övertygande mot både Costa Rica och Panama. Mot den sistnämnde sattes även den största vinsten i turneringen med hela 6–1. Framåt har sitter man på en enorm potential med spelare som Rashford, Kane och Sterling. Det är främst som Kane som har fått igång sin målskörd och skjuter in sig på 6 mål i hela turneringen.

England har haft att stora problem att få igång sitt offensiva spel och framförallt spelmål finns det inte gott om. Något som förvånar när man tänker på vilken trupp de besitter. Deras tyngsta vapen har istället blivit fasta situationer där man har visat sig var otroligt vassa. Båda mittbackarna Mcgurie och Stones är otroligt starka huvudspelare. Det ska bli intressant hur de står sig mot Belgeins afrobeklädda mittfält Fellani och Axel Witzel.

I åttondelsfinalen fick man möta Colombia. En svårspelad match som ständigt avbröts av fult spel och sakande därför något vidare speltempo. Kontentan av matchen för Englands del var att defensiven satt bra. Stones och Mcguire plockade bort Falcao utan några större problem Kyle Walker löste Quintero på ett lysande sätt. Matchen slutade 1–1 efter fulltid där Kane satte Englands mål på straff. Även här hade man problem att skapa offensivt. Matchen gick till förlängning där resultatet stod sig och man vann sedan efter straffar.

Kvartfinalen blev en enklare match för britterna som fick Sverige som motståndare. På förhand, med viss önsketänk men även med tanke på hur Sverige har spelat, skulle man kunna tänka sig att vi var ett svårare motstånd för engelsmännen. Till en början stördes England av Sveriges organiserade presspel och kontringar. Men efter att England satte 1–0 efter 35 minuter gick luften ur vårat landslag och England kunde promenera hem matchen.

I semifinalen åkte man på Kroatien. Landet som kom vidare på straffar mot både Danmark och Ryssland. Ett facit som inte imponerar mer än att deras psyke är stenhårt. England började med att göra ett ledningsmål tidigt. Trippier satte en fläckfri frispark i David Beckham-klass bara efter 5 minuter. Första halvlek fortsatte man att spelade bra och hotade Kroatien vid mer än ett tillfälle. Om det var trötthet eller taktik är oklart men i andra halvlek backade man hem något och lät Kroatien styra spelet mer. Ett misstag mot ett land som både besitter Luka Modric och Ivan Rakatic. Kroatien producerade mer och mer och i 68:e matchminuten kunde Ivan Perisic utjämna resultatet till 1–0. Matchen fortsatte i samma stil och Kroatien tryckte på. Det slutade med en förlängning där sedan Mario Mandzukic satte vinnarmålet i matchminut 109.

Matchen

Det kommer antagligen bli en ganska tight match med fördel Belgien. England har potentialen som aldrig riktigt blommar ut. Även om deras defensiv ser stabil ut saknar man en vidare brygga mellan sina lagdelar. I laget är det Henderson som ska axla rollen som spelfördelare. Något som man inte har lyckats med i detta mästerskap. Mot Belgien möter även Dier och Lindegard som delar mittplanen med Henderson fysiska spelare som Chadli, Witsel och Fellaini. Belgien har även det England saknar, ett samspel mellan deras offensiva pjäser och mittlåset. De Bruyne och Hazard är även spelare som gillar att sjunka ner och hämta boll för att driva boll och öppna upp ytor. Framme kommer Mcguire och Stones ha fullt upp med att få stopp på Lukaku.

Bethard erbjuder just nu ett spel på Belgien som ger 2.20 gånger pengarna. En rak vinst på England ger 3.20 av den spelade insatsen och ett förmodat oavgjort ger oddset 3.65

BETTA NU – KLICKA HÄR