Inför VM-finalen

VM-finalen

Samtliga förhandsfavoriter har åkt ut förr eller senare i detta skrällbetonade mästerskap. Tyskland nådde inte ens ett slutspel, Argentina och Spanien rök redan i åttondelsfinalen och Brasilien åkte ut mot Belgien i kvarten. Kvar att slåss om världens bästa fotbollsnation står nu bra två lag, Frankrike och Kroatien. Det känns märkligt att två lag med sådana trupper inte räknas till favoriterna i ett VM. Frankrike som har en av de yngsta trupperna till VM ansågs för orutinerade för ett att kunna konkurrera om titeln. Kroatiens startelva med världsspelare saknade bredden för att kunna ta sig igenom ett helt mästerskap. Ändå så lyckades Frankrike, med en glöd som Dechamps eldade på, ta sig till en final och Kroatien, med tre av tre förlängningar än så länge i slutspelt likaså. Att vi står inför en rafflande final är det ingen tvekan om. Frankrike känns hungriga och kreativa och Kroatien vassa och raka. Det återstår bara vilka färdigheter som väger tyngst i en VM-final.

Frankrike

Didier Dechamps mannar har verkligen växt in i det här mästerskapet. I gruppspelet fick man möta Australien, Peru och Danmark. En på för hand något som borde vara en ganska enkel omgång för Frankrike. Mot både Peru och Australien vann man med uddamålssegrar, 1–0 respektive 2-1. Man hade svårt att få igång sitt generella spel och det syntes tydligt att laget saknade kemi och samspel. I sista gruppspelsmatchen möte man Danmark i ett avgörande om gruppvinnare. Matchen slutade helt mållös och Frankrike gick vinnande ur gruppen, något som gjorde att de lottades mot grupptvåan från grupp D. En nitlott vid första anblick då Argentinas spel fortfarande hackade och man hamnade bakom ett koordinerat Kroatien.

Första matchen i slutspelet för Frankrike kommer vi ta med oss som en av de mer underhållande från VM i Ryssland. Matchen svängde i fasanfullt tempo och båda lagens offensiver såg glödheta ut. Resultatet blev till sist 4–3 till Frankrike efter att supertalangen Mbappé gjort två mål under fyra minuter. Det var en match där båda lagens offensiv dominerade över andra lagets defensiv.

Frankrikes lag har sett stabilt ut även om målskyttet först kom igång i slutspelet. Defensivt har laget, trots sin unga ålder, endast släppt in ett mål om man bortser från målfesten mot Argentina. Mittlåset Umtiti och Varane har funkat lysande där bak. Evighetsmaskinen Kanté känns som han är överallt på plan och även Pogba fungerar i tvåvägsspelet. Om man i början av turneringen kändes något osynkade mellan lagdelarna har man fogat samman truppen och verkligen fått igång sitt spel.

Vidare i slutspelet har man mött Uruguay och Belgien. Mot ett Uruguay utan sin stjärna Cavani var man helt överlägsna. Bryggan mellan Pogba och Griezmann fungerade betydligt bättre än i gruppspelet. Tolisso och Mbappé djupledslöpningar i kombination med Girod i en  targetroll med tillbakaspel och skarvningar har visat sig vara ruskigt effektivt. Frankrikes offensiv kommer vara något helt annat i finalen än den vi såg i gruppspelet.

Kroatien

Kroatien med den ikoniska schackvitrutiga tröjan i nyansen rött och vitt är det lag som har sett stadigast ut genom mästerskapet. Detta även om resultatet genom slutspelet inte har varit i deras favör. I gruppspelet slog man Nigeria, Island och till och med Argentina med relativ lätthet. Resultatet 3–0 mot en fotbollsnation som Argentina påvisar att man kan hålla en stark defensiv även mot spelare i absoluta världsklass.

I slutspelet skulle Kroatien få det knepigare. Även om laget fortfarande visade upp sin kapacitet fick man aldrig resultaten med sig. Det började mot matchen mot Danmark som startade med att det stod 1–1 efter endast fyra minuter. Resultatet höll sig till fulltid och även genom förlängningen. Efter ett avgörande på straffar gick Kroatien vidare till en kvartsfinal där man skulle möta värdnationen Ryssland. Ett Ryssland som var helt uträknat inför VM var nära på att skrälla igen man tog Kroatien till straffar efter att lyckats få 2–2 efter förlängningen. Men åter igen stod Kroatien som segrare.

I semifinalen stod England som motståndare. Britterna kopplade direkt taget om matchen när Trippier sköt in en frispark i femte matchminuten. Till en början verkade det vara svårt för Kroatien att få tag på bollen men sakta men säkert växte man in matchen. Lyckades hitta ytor för främst Perisic och Mandzukic i snabba omställningar. Något som gav frukt för den förstnämnde som kvitterade i 68:e minuten. Resultaten stod sig till en förlängning som Kroatien dominerade. Man avgjorde genom Mandzukic i 109:e matchminuten.

I deras spel finns ett driv och intensitet som få andra lag besitter vilket resulterar i en underhållande fotboll i högt tempo. Man spelar rakt och snabbt. Modric på mittplan som spelfördelare och en Rakatic som bakar upp honom. En grund för vilket lag som helst att kunna spela fantastisk fotboll. Som yttrar återfinner vi Rebic och Perisic, båda kapabla till att göra mål men också assistera, något vi har sett under detta mästerskap. Som spets ställer man upp med Mandzukic, han som sköt Kroatien till VM-final i mötet mot England.

Matchen

I en match där världens finaste och värdens mest prestigefyllda pris står på spel är det svår att spekulera i hur spelare kommer att fungera. Kommer Mbappés fantastiska unga naivitet att utmana Modric vinnaraura och rutin. Dessa två karaktärer ger en ungefärlig bild av respektive lag. Frankrike kommer till detta VM med en ung, hungrig trupp medans Kroatien anländer med ett rutinerat och samspelt lag.

Kroatiens innermittfält med Modric och Rakatic står mot Frankrikes Kante och Pogba. Det är någonstans här matchen kommer börja och avgöras. Bådas spel bygger någonstans att man kontrollerar mittplanen. Vi såg det tydligt då Kroatien mötte England och Frankrike mot Belgien. Så fort lagen tappade mittfältet förlorade man även bryggan till det offensiva spelet. En kamp som blir livsviktig i finalen.

Defensivt har Frankrike sett stabila ut. Man hade svårt mot Argentina med stod upp bra mot Belgien senast i semifinalen. Kroatiens offensiv liknar mer den förstnämnde vilket kan vara ett orostecken för Dechamps och Co. Man har haft svårt att tackla det raka och snabba spelet, något man såg mot bland annat Danmark. Framåt kommer Frankrike absolut att kunna hota Kroatien. Även om man fick 3-0 med sig mot Argentina har man släppt in mer mål i slutspelet än ett Frankrike som bara växer och växer.

Enligt Bethard är Frankrike stora favoriter. Oddset på en rak på fransmännen sätts till 1.90 gånger insatsen. Skulle man satsa i Kroatiens favör får man 4.80 gånger pengarna på en vinst efter fulltid. Går matchen till förlängning är oddset 3.25.

BETTA NU – KLICKA HÄR