FA-cupen, Copa del Rey och CHL nu i veckan

Gott om sport att välja och vraka mellan mitt i veckan med omspelsmatcher i FA-cupen, åttondelsfinaler i Copa del Rey och semifinaler i hockeyns CHL.

Tisdag och onsdag kväll bjuder på hela åtta omspelsmatcher i FA-Cupens tredje omgång, där en plats i fjärde omgången står på spel. Första mötena slutade alltså oavgjort, men i returmötena måste en vinnare utses, så om det fortfarande är oavgjort vid full tid går matchen vidare till förlängning och eventuellt straffar. Hitta odds på FA-cupen här.

Några av omgångens höjdpunkter

Wolves går in som favoriter när de gästas av Brentford på tisdagskvällen. Lagen har mötts två gånger på Brentfords arena den senaste tiden. Trots att Brentford hade mest bollinnehav, flest farliga anfall, högst xG och flest skott på mål, så slutade PL-mötet med vinst för Wolves med hela 4-1. FA-cupmötet veckan därefter producerade bara ett mål åt vartdera laget, men även här så var Brentford det bättre laget statistiskt sett med hela 73% av bollinnehavet, 14 målchanser mot Wolves 7 och nästan tre gånger så många farliga anfall än gästerna. Trots det positiva krysset mot Wolves, så är laget inne i en riktigt djup svacka med fem raka förluster i Premier League och sju förluster på de åtta senaste, medan Wolves är obesegrade hemma sedan mitten av september. Här är oddsen.

Det blev oväntat jämnt när West Ham United fick besök av Championship-laget Bristol City förrförra helgen. David Moyes ställde upp med starkaste möjliga elva i hopp om att ta sig vidare till den fjärde omgången, men skador på nyckelspelarna Lucas Paqueta, Jarrod Bowen samt Konstantinos Mavropanos gjorde att det blev en mörk eftermiddag på London Stadium. Nu väntar en krånglig omspelsmatch borta där allt kan hända, men The Hammers är fortfarande favoriter till att gå vidare – kolla in oddsen.

Onsdagskvällen bjuder på ett intressant möte mellan PL-klubbarna Everton och Crystal Palace. I och med krysset mot Palace i första mötet satte Everton äntligen punkt för en svit på fyra raka bortaförluster i FA-cupen mot andra Premier League-lag. Palace har en seger, fyra oavgjorda och fem förluster på sina 10 senaste matcher i alla tävlingar, men Everton har också haft det motigt den senaste tiden med två oavgjorda och fyra förluster på sina sex senaste. Trots detta går Everton in som favoriter till att gå vidare till fjärde omgången hemma på Goodison Park. Klubbarna möttes i Premier League i november och det slutade med bortavinst för Everton med 3-2. Oddsen.

Copa del Rey – åttondelsfinaler

Copa del Reys åttondelsfinaler ska avgöras mellan tisdag och torsdag den här veckan. Först ut är mötet mellan Getafe och Sevilla på tisdagskvällen. Getafe har vunnit de två senaste mötena lagen emellan, men dessförinnan hade Sevilla en segersvit på sju matcher. Lagen möttes senast i La Liga i december och Getafe bortabesegrade då Sevilla med hela 3-0. Getafe har också nollat Sevilla i de två senaste. Sevilla besegrade förvisso Ferrol från näst högsta divisionen i förra cupomgången, men har annars tre raka förluster i La Liga, med två av förlusterna hemma. Oddsen hittar du här.

Om det är en match som sticker ut bland åttondelsfinalerna så det Madridderbyt på torsdag kväll mellan Atlético och Real – ett alltid laddat prestigemöte med tillhörande skryträttighet. Lagen kommer att stöta på varandra inte mindre än tre gånger inom en månad. De möttes senast i Spanska supercupens semifinal i Riyad förra veckan och efter 3-3 vid full tid vann till slut Real med 5-3 efter förlängning och de kommer att mötas igen i La Liga i början av februari. Real slog även ut Atlético ur förra årets Copa del Rey efter förlängning, fast då vid kvartsfinal-stadiet. Stor chans att det blir jämnt även i det här mötet, men Real har kanske det psykologiska övertaget. Atlético vann dock senast de möttes hemma på Metropolitano i september förra året. Ta mig till oddsen.

Afrikanska mästerskapen i fotboll

Massor av fin fotboll at se fram emot i de Afrikanska mästerskapen den kommande månaden där 24 av kontinentens bästa lag deltar.

Turneringen som drog igång i helgen har redan producerat överraskningar då Kap Verde besegrade Ghana; Nigeria bara fick med sig fick 1-1 mot Ekvatorialguinea och så Egypten som undvek en svidande förlust mot Moçambique då Salah satte en straff i matchens 96:e minut.

Turneringens tre förhandsfavoriter inkluderar nuvarande mästarna Senegal, överraskningslaget från VM 2022 – Marocko och värdlandet samt tvåfaldiga mästarna Elfenbenskusten, men man kanske inte ska räkna bort Algeriet, Nigeria och Egypten.

Några spännande matcher att kolla in i veckan inkluderar de på torsdag mellan ElfenbenskustenNigeria och EgyptenGhana samt SenegalKamerun på fredag.

Det spelas gruppspelsmatcher varje dag fram till den 24 januari. Utslagsturneringen börjar den 27 januari och finalen går av stapeln söndagen den 11 februari.

På vår fotbollssida som täcker Afrikanska mästerskapen så hittar du förutom odds på matchvinnare, även odds på vilka lag som går vidare från gruppen och gruppvinnare.

CHL – semifinaler

På ishockeyfronten är det returmöten med stort svenskt intresse i en av CHL:s semifinaler på tisdag kväll. Vilka lag kommer att ta sig till final?

Skellefteå har kopplat ett fint grepp i sin semifinalserie då de bortabesegrade tjeckiska Vitkovice med 4-2. Det stod 2-2 efter första perioden men Skellefteå nätade tidigt i andra och tredje perioden utan att släppa in vilket innebär en fin tvåmålsbuffert inför returmötet. Skellefteå hade fyra olika målskyttar och kanadensaren Dylan Sikura svarade för ett mål och två assist. Vitkovice hade flest skott på mål (31 mot 25) fast Skellefteå hade en bättre skotteffektivitet än tjeckiska laget (16% mot 6 %) Kommer Skellefteå att ta sig till sin första CHL-final? Här är oddsen.

Den andra semifinalen står mellan finska Lukko och schweiziska Genève-Servette. Lukko fick med sig ett fint 2-2-resultat från inledningsmatchen förra tisdagen. En jämn match där det finska laget låg under med 1-0 efter första perioden, men som svarade med två snabba mål i början av andra för att sedan släppa in strax därefter. Genèves Jussi Olkinuora stoppade 17 av 19 skott medan Daniel Lebedeff stoppade 21 av 23. Lukko har vunnit fem av sina sex senaste hemma i Liiga, men förlorade mot tjeckiska Pardubice i hemmakvarten. Oddsen hittar du här.