Fotboll hela veckan lång!

Fotbollsturneringarna avlöser varandra i veckan med semifinaler i Engelska Ligacupen, damernas Champions League och Afrikanska mästerskapen. Läs mer i vår blogg.

Middlesbrough vann förvisso hemmamötet mot Chelsea med 1-0 i Engelska Ligacupen för två veckor sedan men nu när lagen ska mötas igen på Stamford Bridge på tisdagen så blir det nog en betydligt knepigare uppgift för Michael Carriks mannar.

Om man tittar på de senaste 10 matcherna lagen emellan så har nio av dem slutat med vinst för Chelsea med den löjligt höga målskillnaden 21-1. Chelsea har dessutom sju vinster och en oavgjord på deras åtta senaste hemma.

Trots att det är en knapp fördel för Middlesbrough inför det här mötet, så är spelbolagen övertygade om att Chelsea kommer att gå vidare. Middlesbrough har dock en bra bortaform för tillfället med fyra vinster och en förlust på deras fem senaste, men de har bara hållit nollan i en av dessa.

Ligacupen är kanske Chelseas bästa chans att få lyfta en pokal sedan 2021 och kan mycket väl visa sig vara Chelseas väg till Europaspel i höst. Till oddsen.

På onsdagskvällen ska ligacupens andra finalist fastställas då Fulham tar sig an Liverpool på Craven Cottage. Fulham, som spelade sin första ligacupsemi någonsin för två veckor sedan, hade med lite tur kunnat vinna inledningsmötet. Laget ledde med 1-0 med dryga 20 minuter kvar att spela, men fick till slut se sig besegrade med 2-1.

Lagen möttes även på Anfield i en mycket svängig och målrik match i början av december förra året och den slutade nästan på samma sätt. Fulham ledde då med 3-2 fram till den 87:e minuten, men förlorade till slut matchen med 4-3! Resultat som visar på Liverpools styrka och karaktär.

Fulhams facit mot Liverpool i ligacupen är också en dyster läsning för Fulhams supportrar eftersom laget har förlorat åtta och spelat två oavgjorda på deras 10 senaste i den här tävlingen.

För att se när Fulham senast vann hemma mot Liverpool får man gå tillbaka till 2011. De två senaste mötena i London har slutat oavgjort.

Positivt för Fulham är dock att laget har vunnit fem av de sex senaste hemma, inklusive fina segrar mot Arsenal, West Ham och Wolves. På väg till semifinalen i ligacupen har laget besegrat Tottenham, Norwich, Ipswich och Everton. Med bara ett mål som skiljer lagen åt så bör Fulham gilla sina chanser hemma mot the Reds. Här är oddsen.

 

Sista omgången i Afrikanska mästerskapens gruppspel spelas i veckan och avslutas på onsdag. Två lag från varje grupp och de fyra bästa grupptreorna går vidare till slutspelet. Nigeria, Ekvatorialguinea, Egypten och Kap Verde är i skrivande stund vidare från gruppspelet. Vilka kommer att göra dem sällskap?

Hittills har gruppspelet bjudit på en hel del skrällar, men fans av den här turneringen har vant sig vid att förvänta sig det oförväntade. Flera av tungviktarna har stött på patrull i matcher som de var favorittippade att vinna. Få hade nog trott att Nigeria skulle förlora mot Ekvatorialguinea eller Egypten att åka på en förlust mot Moçambique, men att Ghanas mäktiga Black Stars skulle falla mot Kap Verde var en jätteskräll. Men den kanske största överraskningen av dem alla är att värdlandet Elfenbenskusten är på väg mot ett förnedrande uttåg ur sin egen turnering efter chockförlusten med 4-0 mot Ekvatorialguinea. Resultatet innebär att hemmalagets chanser att gå vidare till utslagsfasen hänger på en skör tråd.

Slutspelet drar igång på lördag och odds på Afrikanska mästerskapen hittar du här.

 

Damernas Champions League är tillbaka med gruppspelets nästsista omgång som spelas på onsdag och torsdag kväll. Stort svenskt intresse i grupp D där Häcken som är med och fajtas om en kvartsfinalplats möter Paris FC hemma. Se oddsen.

Och det är jämnt värre i Häckens grupp där det står mellan Chelsea, Paris FC och Häcken, eftersom Real Madrid redan är avsågade. Hisingslaget ligger för närvarande på andra plats med en poäng upp till gruppettan Chelsea. Paris FC följer tätt efter på tredje plats med en poäng upp till Häcken. Vid vinst mot Paris FC på onsdag så är Häcken klara för kvartsfinal annars kommer deras öde att avgöras i sista gruppspelsmatchen borta mot Real Madrid på tisdag nästa vecka.

Två tuffa möten väntar för Häcken som är mitt uppe i vinteruppehållet. Lagets enda matchträning den senaste månaden var en träningsmatch mot Hoffenheim nyligen och den slutade med vinst för Häcken med 1-0. Paris FC å andra sidan är mitt uppe i sin säsong med både cup- och seriespel sedan sin senaste match i Champions League.

Sveriges andra representant i CL är Rosengård som tar sig an Benfica på torsdagen, men Malmölaget har ingen chans att gå vidare från gruppen.

Utöver Häcken – Paris FC, bjuder femte omgången på stormatcher som Roma – Bayern, Chelsea – Real Madrid och Paris Saint-Germain – Ajax med flera.

Alla odds på damernas Champions League hittar du här.

Fotboll i stora lass alltså, så bara att slå dig ner och njuta i TV-soffan!