KAN GIRONA GÖRA EN LEICESTER?

När man tänker på traditionella topplag i La Liga så tänker de flesta först på Real Madrid, Barcelona och Atlético Madrid, men den här säsongen är det ett annat lag från Katalonien som har stulit rubrikerna – stora överraskningen Girona FC!

EN LITEN BAKGRUND TILL GIRONA FC

Girona är en liten stad på 100 000 invånare och ligger i Spaniens nordöstra hörn nära gränsen till Frankrike. Fotbollsklubben Girona FC grundades 1930 och har mestadels spelat i Spaniens andra och tredje division. Säsongen 2017-18 gick de för första gången upp till La Liga – en historisk framgång för klubben vars supportrar äntligen fick se sitt lag spela fotboll i högsta ligan.

Laget slutade debutsäsongen i högstaligan på en hedervärd 10:e plats, men flyttades ner säsongen efter. Det blev tre år i andra divisionen innan Girona FC flyttades upp igen säsongen 2022-23.

VARFÖR GÅR DET SÅ BRA FÖR GIRONA I ÅR?

Laget ligger i skrivande stund helt oförväntat på en andra plats efter 23 omgångar, bara en poäng efter serieledarna Real Madrid. Laget har spelat ihop hela 56 poäng vilket redan är fler poäng än de spelade ihop i deras tre tidigare säsonger i La Liga.

Det är en mängd faktorer som har bidragit till Gironas framgångar, men en av de viktigaste är tränaren Miguel Ángel Sánchez Muñoz, eller mer känd som Míchel. Han tog över Girona 2021 när de spelade i Segunda División och laget flyttades upp direkt och de slutade säsongen 2022-23 på en fin 10:e plats.

Under hans ledning spelar laget en attraktiv och underhållande fotboll och de spelar varje match som om det gäller en cupfinal. Laget spelar som ett kollektiv utan någon superstjärna i laget, mycket som Leicester gjorde när de helt överraskande vann Premier League säsongen 2015-16. De gillar att hålla i bollen och så gör de massor av mål och har hittat nätet flest gånger i ligan av alla lag så här långt den här säsongen.

På lördag kväll väntar ett tufft bortamöte för uppstickaren Girona FC mot gigantlaget Real Madrid. Girona har bara förlorat en match i La Liga den här säsongen och den kom hemma mot just Real i slutet av september. Matchen slutade med en klar 3-0-seger för gästerna. Säsongen innan tog dock Girona fyra av de fem poängen från de två mötena.

Lagen har bara mötts fyra gånger på Santiago Bernabeu-stadion i historien och Real har vunnit två av dessa, medan Girona har fått med sig en vinst och ett oavgjort resultat.

Girona gör en fantastisk drömresa den här säsongen. Kommer den att få ett lyckligt slut i stil med Leceister? Tre poäng på lördag känns som ett måste. Kolla in oddsen.

Vamos muchachos!