Premiär för Tomassons nya Blågult

På torsdag kväll är det dags för Jon Dahl Tomassons nya Blågult att visa upp sig i första vänskapsmatchen borta mot Portugal. Kommer vi att få se tecken på ett mer offensivt Sverige?

En ny spännande era väntar för svenska herrlandslaget i fotboll då Jon Dahl Tomasson gör sin första match som Sveriges förbundskapten och det blir ett tufft test borta mot Portugal, även fast det kanske bara gäller en vänskapsmatch mot ett B-lagsbetonat landslag den här gången. Portugal kommer till spel utan Cristiano Ronaldo och en hel drös av andra givna förstalagsspelare.

De kommande matcherna mot Portugal och Albanien är dock ett utmärk tillfälle för Tomasson att lära känna och testa nya spelare och implementera sitt nya offensivare spelsystem innan allvaret drar igång med Nations League i höst och VM-kval om ett år. Till oddsen.

Det är många bekanta ansikten i första truppen, men Tomasson har också inkluderat några spelare som bara har varit med under januariläger tidigare, som anfallaren Gustaf Nilsson från Union Saint-Gilloise och mittfältarna Jacob Ondrejka från Royal Antwerp, Anton Salétros från AIK, samt Simon Olsson från Heerenveen.

Spännande talangerna Momodou Sonko, Roony Bardghji och Lucas Bergvall som var med på landslagets januariturné är dock inte uttagna till de kommande två matcherna.

Tyvärr så fick Hugo Larsson, som var på plats i Portugal, lämna samlingen på grund av en lättare skada han ådrog sig i söndags då Eintracht Frankfurt spelade mot Dortmund i Bundesliga.

Efter Sveriges pinsamma 3-0-förlust i EM-kvalet borta mot Azerbaijan i mitten av november har laget vunnit två på raken mot Estland, men kommer de att kunna rå på även ett B-lagsbetonat Portugal?

Visst borde Blågult kunna göra det med spelare som Isak, Kulusevski, Forsberg med flera i truppen. Och dessutom är ju Viktor Gyökeres i otrolig målform den här säsongen och känner sig som hemma i Portugal. Svensken gjorde ett hattrick för Sporting Lissabon i söndags och ökade på sin målskörd till hela 36 mål för klubben så här långt den här säsongen. Han leder även portugisiska skytteligan.

Sverige mötte Portugal senast i dubbelmöten i Nations League 2020 och förlorade båda mötena med sammanlagt 5-0.

Portugal går in i den här matchen med tio raka EM-kvalsegrar i ryggen – den enda nationen med ett hundraprocentigt kvalfacit.

Efter Portugal-matchen blir det hemresa direkt för de blågula för att förbereda sig inför vänskapsmatchen mot Albanien hemma på Friends på måndag nästa vecka.

Här hittar du odds på Portugal – Sverige och alla odds på veckans vänskapsmatcher.