Avspark för Allsvenskans hundrade säsong!

Ja, må den leva – Allsvenskan fyller hundra år och i helgen drar jubileumsupplagan igång med buller och bång.

I helgen firar vi inte bara påsk, men även att den hundrade upplagan av Allsvenskan sparkar igång. Allsvenskan är hela Sveriges fotbollsliga och är en del av den svenska folksjälen. Som alltid kommer denna årliga folkfest att bjuda på dramatik, överraskningar, besvikelser och massor av hjärta.

Vilka lag kommer att utmana regerande svenska mästarna Malmö FF om titeln då? Tittar man på oddsen så är de klara favoriter att få lyfta pokalen i år igen. Laget har fått behålla sina nyckelspelare från förra säsongen och har värvat bra med tillskott som till exempel danske landslagsbacken Jens Stryger Larsen och norske anfallaren Erik Botheim från Salernitana i Serie A.

Tar man en titt på oddsen innan den allsvenska starten, så lär MFF:s närmaste utmanare bli Häcken, Djurgården och Elfsborg. Här lite om årets favoriter till SM-guldet.

Häcken som vann sitt första SM-guld 2022 kunde inte riktigt backa upp den insatsen förra säsongen och slutade på en tredje plats sju poäng efter MFF. Sedan guldbygget har laget tappat en hel del nyckelspelare och inför den här säsongen har dessutom guldtränaren Per-Mathias Högmo lämnat för ett nytt tränaruppdrag i Japan. Han ersattes av Arne ”Paco” Johansen som tidigare tränade Odds BK som spelar i norska Eliteserien. Intressanta nyförvärv inkluderar bland annat den allsvenska rekordövergången i före detta BP-anfallaren Zeidane Inoussa, målvakten Andreas Linde och fjolårets bästa spelare i Superettan – Julius Lindberg.

Djurgården är ett lag som länge har varit med och nosat i toppen av Allsvenskan och bärgade sitt senaste SM-guld 2019. Förra säsongen var dock laget aldrig riktigt med i guldstriden och slutade på fjärde plats. Inför den nya säsongen har laget haft en rejäl omsättning i spelartruppen och kommer dessutom att tappa stjärnskottet Lucas Bergvall till Tottenham i sommar. Här är några av klubbens nyförvärv: anfallaren Deniz Hümmet (Kalmar FF), Återvändande mittfältaren Albin Ekdal (Spezia), norske U21-landslagsspelaren Tobias Gulliksen (Bodö/Glimt) mittfältaren Samuel Leach Holm (BP), norske anfallaren Tokmac Nguen (Ferencvaros) med flera. Laget har gått som tåget i Svenska Cupen och är i final mot Malmö FF.

Elfsborg överraskade förra året och kom så nära ett SM-guld som man bara kan och slutade på samma poäng som Malmö FF, fast med två måls sämre målskillnad. Laget har inför den här säsongen bland annat tappat tongivande spelare som Alexander Bernhardsson och Jeppe Okkels, samt fjolårets bästa målvakt – Hakon Valdimarsson. Elfsborg har dock lyckats behålla den ghananske nyckelspelaren Michael Baidoo. Nyförvärv inkluderar anfallaren Dion Krasniqi (Varbergs Bois), mittfältaren Eggert Aron Gudmundsson (Stjarnan), Återvändande mittfältaren Arber Zeneli plus två målvakter i Isak Pettersson (Stabæk) och Marcus Bundgaard (Vendsyssel FF) med flera. Elfsborg imponerade inte under försäsongen i vare sig Atlantic Cup eller Svenska Cupen, men vann träningsmatcherna mot både Häcken och Halmstad nyligen.

På vår allsvenska sida hittar du inte bara odds på alla matcher, men även massor av spännande vinnarspel på allt från vem som vinner Allsvenskan till Bäst i Väst, Bäst i Stockholm, vem som vinner skytteligan och mycket mer.