Nu börjar kvalet till damernas fotbolls-EM 2025

Sveriges damer fick en tuff lottning i EM-kvalet och inleder borta mot England på fredag. Senast lagen möttes blev det storförlust för Sverige. Dags för revansch?

Svenska damlandslaget hamnade i dödens grupp i kvalet till EM 2025 och får i den möta världstvåan och regerande EM-mästarna England, världstrean Frankrike samt Irland – en tuff lottning minst sagt!

Sveriges knepiga kvaläventyr inleds på fredag med bortamöte mot England på Wembley, för att sedan på tisdag nästa vecka ta sig an Frankrike hemma på Gamla Ullevi. Här hittar du oddsen.

Vi är nog många som vill glömma senaste gången Sveriges damer stötte på England, för då blev laget överkört med hela 4-0 i EM-semi-finalen 2022 – en skön revansch för England som hade förlorat bronsmatchen mot de svenska damerna i VM 2019.

Efter att ha vunnit VM-brons i slutet av förra sommaren spelade Sverige Nations League-gruppspel under hösten och slutade trea i gruppen efter att ha förlorat båda mötena mot Spanien, samt bortamötet mot Schweiz och bara fått med sig oavgjort hemma mot Italien.

Som resultat av detta fick Sverige spela playoff-matcher mot Bosnien Hercegovina i februari för att hålla sig kvar i A-divisionen och svenskorna vann dubbelmötet enkelt med sammanlagt 10-0.

I den svenska truppen är nyckelspelare som Fridolina Rolfö och Magdalena Eriksson tillbaka efter skadefrånvaro samt även Elin Rubensson. Saknas görs dock Nathalie Björn.

Fjolårets VM-finalister England spelade också Nations League-gruppspel i höstas med mestadels väntade resultat, förutom bortamötet mot Belgien som de överraskande förlorade med 3-2.

Englands trupp är i stort sett oförändrad från truppen som övertygande besegrade både Österrike och Italien i vänskapslandskamperna i februari. Arsenalförsvararen Leah Williamson kommer dock att ansluta efter att ha missat den senaste landslagssamlingen på grund av skada.

När spelar Sverige i EM-kvalet?

EM-kvalet spelas mellan april och juli 2024 och de sex kvalmatcherna är uppdelade i tre omgångar med två matcher i varje omgång.

Sverige spelar i grupp A3 och här är datumen du inte vill missa:

5 april, England – Sverige

9 april, Sverige – Frankrike

31 maj, Irland – Sverige

4 juni, Sverige – Irland

12 juli, Frankrike – Sverige

16 juli, Sverige – England

För att bli direktkvalificerat till EM i Schweiz måste Sverige komma etta eller tvåa i gruppen, men det finns chans att ta sig till EM även som trea eller fyra via ett playoff som kommer att spelas under hösten.

Turneringen går av stapeln i Schweiz mellan 2 – 27 juli 2025 med 16 deltagande lag.

Odds på England – Sverige