Ikväll gäller det – Sverige – Frankrike i Handbolls-EM!

För tredje raka mästerskapet i följd stöter Sverige på Frankrike i semifinal. Förlusten i hemma-VM förra året sved. Kan det bli revansch i Köln? Läs mer i bloggen.

Det blev storförlust mot Norge för redan semifinalklara Sverige i huvudrundans sista match. En match som förvisso saknade betydelse.

Nu gäller det att ladda om batterierna och vässa skärpan inför EM-semifinalen mot Frankrike på fredag, för om Sverige ska ha någon som helst chans att rå på den franska lagmaskinen så måste de blågula höja sig några snäpp. Allt måste klaffa både bakåt och framåt för att ha någon som helst chans att få spela final på söndag.

Senast Frankrike förlorade en match var för ganska precis ett år sedan i VM-finalen mot Danmark. Sedan dess är de obesegrade och har radat upp 12 segrar, men de fick sensationellt bara oavgjort mot Schweiz tidigare i turneringen. Ett resultat som med största säkerhet berodde mer på underskattning och bristande fokus.

Sverige har stött på Frankrike i två VM-semifinaler och en EM-semi de senaste tre åren och de svenska herrarna har vunnit två av dem.

I hemma-VM förra året fick Sverige se sig besegrade i en match som fransmännen i stort sett ledde från början till slut och vann semifinalen med fem bollar.

Desto godare minnen har vi från 2022, då vi besegrade Frankrike med en boll efter en gastkramande EM-semifinalrysare. En turnering som Sverige sedan vann efter ännu en bragdartad insats mot Spanien i finalen.

Statistiskt sett har Frankrike ett stort övertag, med sju segrar och tre förluster, men som sagt, tittar man på de senaste tre, så har de Sverige vunnit två.

Sverige spelar i fredagens första semifinal med tidiga avkastet kl. 17.45. Här hittar du oddsen.

I den andra semifinalen ställs Danmark mot Tyskland med start kl. 20.30. Till oddsen.