Nu börjar Melodifestivalen!

Mellon – den årliga svenska folkfesten är tillbaka med 64:e upplagan. Första deltävlingen går av stapeln på lördag och vi är med på noterna från början till slut.

Den spännande resan mot Eurovision Song Contest börjar på lördag då Melodifestivalens första deltävling ska avgöras i Malmö Arena. Sverige vann ju Eurovision förra året med Loreens ”Tattoo”, så den här deltävlingen blir ett perfekt genrep inför finalen som ska hållas där i maj.

Inför årets tävling skickades det in inte mindre än 2 624 bidrag. Dessa har sedan sållats ner till 30 fördelat över fem deltävlingar och 12 av de 30 bidragen går till final.

Det är många bekanta namn i årets startfält och inkluderar bland annat norska tvillingduon Marcus & Martinus, som är tillbaka efter att ha fallit på målsnöret förra året och som är förhandsfavoriter till att lyfta ”den stora sångfågeln” i år. Till oddsen.

Skam den som ger sig tänkte säkert Danny Saucedo som är tillbaka i Melodifestivalen för femte gången. Det har blivit två andraplatser som bäst. Nu hoppas han på att gå snäppet längre även fast oddset på att han ska vinna tävlingen pekar på ännu en andra plats just nu.

Johanna Jansson, eller mer känd som Dotter har varit med i Melodifestivalen tre gånger tidigare och har som bäst slutat på andra plats i 2020 års Mello. Kan hon gå en placering bättre i år? Hon är en av favoriterna just nu.

Rockbandet Smash into pieces kom trea i förra årets final med succélåten ”Six Feet Under”. Bandet som tydligen fick mersmak från den tävlingen är tillbaka i hopp om att få representera Sverige i Eurovision och de är favoriter till att ta hem första deltävlingen. Här är oddsen.

Populära duon Samir & Viktor som nyligen återförenades har tagit sig till final varje gång de har varit med, så det är fjärde gången gillt i år. Bästa placeringen kom 2018 då de slutade fyra.

Andra välkända namn inkluderar Adam Woods, Clara Klingenström, 19-åriga ukrainskan Maria Sur och Melloveteranerna Lisa Ajax, Elisa Lindström med flera.

Två av de stora snackisarna inför årets Mello har handlat om svenska Hollywoodfrun Gunilla Persson som ställer upp med låten “I won’t shake (La La Gunilla)” och epadunkaren Fröken Snusk som är tillbaka med låten “Unga & fria”.

 

Här är melodifestivalens turnéplan och deltagare:

Deltävling 1: 3 februari, Malmö Arena, Malmö

Lisa Ajax – Awful Liar

Elisa Lindström – Forever Yours

Samir & Viktor – Hela världen väntar

Smash Into Pieces – Heroes Are Calling

Melina Borglowe – Min melodi

Adam Woods – Supernatural

 

Deltävling 2: 10 februari, Scandinavium, Göteborg

C-Joe – Ahumma

LIAMOO – Dragon

Engmans Kapell – Norrland

Dear Sara – The Silence After You

Fröken Snusk – Unga & fria

Maria Sur – When I’m Gone

 

Deltävling 3: 17 februari, VIDA Arena, Växjö

Clara Klingenström – ”Aldrig mer”

Jacqline – Effortless

Klaudy – För dig

Cazzi Opeia – Give My Heart A Break

Gunilla Persson – I Won’t Shake (La La Gunilla)

Kim Cesarion – Take My Breath Away

 

Deltävling 4: 24 februari, Stiga Sports Arena, Eskilstuna

Lia Larsson – 30 km/h

SCARLET – Circus X

Albin Tingwall – Done Getting Over You

Lasse Stefanz – En sång om sommaren

Danny Saucedo – Happy That You Found Me

Dotter – It’s Not Easy to Write a Love Song

 

Deltävling 5: 2 mars, Löfbergs Arena, Karlstad

Jay Smith – Back To My Roots

Elecktra – Banne maj

Chelsea Muco – Controlla

Annika Wickihalder – Light

Medina – Que Sera

Marcus & Martinus – Unforgettable

 

Finalen går av stapeln den 9 mars i Friends Arena, Solna.

 

Bethard är med hela vägen med de hetaste oddsen från första deltävlingen till finalen.

Häng med för nu börjar resan mot Eurovision!