Startklart för den nya F1-säsongen!

Efter månaders förberedelser och testkörningar förra veckan är det äntligen premiär för den nya Formel 1-säsongen. På lördag drar den igång med Bahrains Grand Prix.

Känslan man får när man hör det dova mullret när bilarna radar upp sig på startgridden, det ökande ljudet från motorerna när lamporna släcks en efter en och det otroliga vrålet när 20 000 hästkrafter lämnar startblocken. Just den känslan gör att man får gåshud!

På lördag drar den nya Formel 1-säsongen igång med Bahrains Grand Prix med start kl. 16.00 och Bethard kommer att vara med där och under hela F1-säsongen med de hetaste oddsen.

Formel 1-VM är ett globalt spektakel som sträcker sig över 20 länder och fem kontinenter, där 10 stall och 20 förare kommer att göra upp om VM-titeln.

För första gången i F1-historien har alla stall faktiskt behållit samma förare som förra säsongen, men två stall har fått nya namn i år, då Sauber har bytt till Kick Sauber efter att deras titelsponsor Alfa Romeo lämnat stallet och AlphaTauri kommer i och med den här säsongen att vara känt som RB (systerstall till Red Bull).

Red Bull och Max Verstappen dominerade fjolårets säsong på en skala som aldrig tidigare skådats i F1-historien. Red Bull-stallet vann alla utom ett lopp förra året och Verstappen bröt sitt eget rekord för flest segrar under en säsong med hela 19 förstaplaceringar. Kommer de att kunna upprepa den otroliga bedriften den här säsongen?

Red Bulls nya bil RB20 fick folk att prata redan när den presenterades nyligen och deras framfart på banan under försäsongstesterna gjorde inget för att dämpa känslan av att de regerande världsmästarna har byggt ett monster till bil inför den här säsongen.

Men även Ferrari var en av de stora vinnarna under försäsongstesterna – stallet noterade inte bara näst högst antal varv, men Carlos Sainz och Charles Leclerc klockade även de snabbaste varvtiderna den andra och tredje dagen.

Vad gäller Mercedes, satte George Russell den näst snabbaste tiden på dag tre medan Lewis Hamilton körde 123 varv på dag två och rapporterade att den nya bilen känns mer körbar och stabil jämfört med fjolårets W14. Hamilton, som efter den här säsongen lämnar Mercedes för Ferrari, kommer att göra allt för att avsluta sina tio år hos Mercedes med en historisk åttonde världsmästartitel. Lewis Hamilton och Michael Schumacher delar rekordet med sju VM-titlar vardera.

 

Om Bahrains GP

Loppet består av 57 varv, där varje varv är cirka 5,4 kilometer långt. Loppets totala distans är drygt 30 mil och Pedro de la Rosa innehar varvrekordet sedan 2005 som lyder på 1:31.447.

I Bahrain kan man vanligtvis förvänta sig riktigt bra racing och en hel del omkörningar, samtidigt som förarna måste kämpa med vind, kvällskörning under elljus och så utmaningen att anpassa bilarna med tanke på att temperaturväxlingarna är stora mellan de olika passen.

 

Hålltider för Bahrains Formel 1-helg

Torsdag 29 februari

Första träningen: kl. 12.30

Andra träningen: kl. 16.00

Fredag 1 mars:

Tredje träningen: kl. 13.30

Kval: kl. 17.00

Lördag 2 mars

Bahrains Grand Prix: kl. 16.00

 

2024 års F1-kalender

Årets F1-kalender har utökats till hela 24 lopp då Shanghai är tillbaka efter fem års frånvaro. Säsongens två första lopp samt loppet i Las Vegas körs på en lördag i stället för på en söndag som vi är vana vid.

Utöver de 24 huvudtävlingarna ska även sex sprinttävlingar avgöras och så här ser programmet ut:

29 februari – 2 mars, Bahrain, Sakhir

7-9 mars, Saudiarabien, Jeddah

22-24 mars, Australien, Melbourne

5-7 april, Japan, Suzuka

19-21 april, Kina, Shanghai (Grand Prix + sprinttävling)

3-5 maj, Miami, Miami (Grand Prix + sprinttävling)

17-19 maj, Emilia Romagna, Imola

24-26 maj, Monaco, Monaco

7-9 juni, Kanada, Montreal

21-23 juni, Spanien, Barcelona

28-30 juni, Österrike, Spielberg (Grand Prix + sprinttävling)

5-7 juli, Storbritannien, Silverstone

19-21 juli, Ungern, Budapest

26-28 juli, Belgien, Spa

23-25 augusti, Nederländerna, Zandvoort

30 augusti – 1 september, Italien, Monza

13-15 september, Azerbajdzjan, Baku

20-22 september, Singapore, Singapore

18-20 oktober, USA, Austin (Grand Prix + sprinttävling)

25-27 oktober, Mexiko, Mexico City

1-3 november, Brasilien, Sao Paulo (Grand Prix + sprinttävling)

21-23 november, Las Vegas, Las Vegas

29 november – 1 december, Qatar, Lusail (Grand Prix + sprinttävling)

6-8 december, Abu Dhabi, Yas Marina

 

Hos Bethard hittar du alla odds på F1 och du kan spela live här.