Historisk CHL-final för Skellefteå AIK

Efter 12 spelade matcher för finallagen ska Europas bästa hockeylag koras. På tisdag kväll vänds Europas hockeyblickar mot Patinoire des Vernets i Genève där Genève-Servette gästas av Skellefteå AIK i finalen av CHL.

Skellefteå AIK har tagit sig till en historisk första final i CHL efter åtta deltaganden i denna exklusiva europeiska hockeyliga. Som bäst har laget nått semifinal i turneringen 2015 och förra året tog det stopp i kvarten. Det är även första gången som ett schweiziskt lag har tagit sig till final i CHL, vilket innebär att vi kommer att få se en ny mästare oavsett vem som vinner.

På tisdag kväll väntar alltså final mot regerande schweiziska mästarna Genève-Servette och det är dessutom första gången i historien som lagen möts. Finalen kommer att spelas på Genèves hemmais i och med att laget hade ett bättre sammanlagt resultat under CHL-säsongen, men Skellefteå AIK kanske inte ser det som någon nackdel eftersom de har vunnit fem av sex bortamatcher i den här turneringen. Oddsen på CHL-finalen hittar du här.

Det har dock varit en lång och något krokig väg till finalen för Skellefteå. Laget slutade grundserien på en femte plats efter fyra segrar och två förluster, där höjdpunkten var den fina 5-3-segern borta mot fjolårets CHL-mästare – Tappara.

I slutspelet avpolletterade Skellefteå tjeckiska laget Trinec i åttondelsfinalen i två svängiga matcher. Laget förlorade bortamötet med 4-3 och låg under med 1-0 i returmötet, men vände och vann till slut med totalt 8-6, i en match där Max Lindholm svarade för ett hattrick.

I kvarten fick laget svenskt motstånd i Färjestad och även där förlorade Skellefteå inledningsmötet med 4-3, men även den här gången vände laget och vann till slut med 7-5 totalt.

Ytterligare ett tjeckiskt motstånd väntade i semin mot Vitkovice och ytterligare en jämn och svängig matchserie. Skellefteå bortavann med 4-2, men avancemanget satt långt inne då de var ordentligt pressade i hemmamötet och förlorade med 2-1.

Men vilket år det har varit för Genève-Servette! Laget vann sin första ligatitel förra säsongen och nu är de i final av CHL. Senast laget var med i CHL var säsongen 2015/16 men då åkte de ur redan i gruppspelet.

Laget slutade den här säsongens grundserie på sjunde plats och svarade för fyra segrar (en på övertid) och två förluster.

På väg till finalen har Genève besegrat storlag, gjort viktiga mål, vänt resultat och vunnit avgörande matcher, men även deras väg har inte alltid varit helt rak.

Efter att ha förlorat åttondelsfinalens inledningsmöte med 3-2 och underläge med 1-0 i returmötet mot regerande tyska mästarna Red Bull München, vände laget och vann till slut med 5-4 totalt.

Rögle hade en mycket tuff uppgift att vända 4-1-underläget mot Genève inför kvartsfinal två. Det blev förvisso vinst för skåningarna med 3-2 i returmötet, men det räckte inte till och Genève gick vidare till semifinal efter totalt 6-4.

Efter en stark inledning av Genève hemma mot finska storlaget Lukko i semifinal ett, kom laget tillbaka och lyckades få med sig oavgjort inför returmötet i Raumo. I semifinal två ledde Lukko med 2-0 fram till slutet av den andra perioden och hade en finalplats inom räckhåll, men Geneve gjorde en dundervändning och satte två mål innan andra perioden var slut och avgjorde matchen i början av tredje perioden.

Nu väntar final mellan två heta lag som i stort sett är oskiljbara om man tittar på statistiken, men Genève är obesegrade hemma i CHL den här säsongen med fem segrar och en oavgjord. Kommer Skellefteå AIK att kunna bryta den trenden och få lyfta CHL-bucklan för första gången?

Betta live eller före matchstart.

Tummarna håller vi givetvis på Skellefteå AIK!