Miljardmatchen! 27/5

Utbudet har svikit den senaste veckan och därav dålig uppdatering. Men nu är det äntligen dags för fotbollsgodis i form av en sista engelsk tillställning för säsongen. En plats i kommande Premier League säsong och en prissumma på ungefär 2 miljarder står på spel. Matchen spelas naturligtvis på den Engelska national arenan Wembley med avspark 16.00.

Aston Villa – Derby

Aston Villa går med all rätt in i denna finalen som relativt stora favoriter. Man har en en starkare trupp och mer spetskvaliteter än vad Derby har. Man har dessutom klart övertag i inbördes möten de senaste åren. 3 vinster, 2 oavgjorda och 1 förlust är Villas facit över de 6 senaste matcherna mot dagens finalmotstånd. Den här säsongens möten har slutat 4-0 respektive 3-0 i Aston Villas favör och jag håller dem naturligtvis som klara favoriter även inför dagens match.

I semifinalen lyckades man knappt men ändå väldigt rättvist slå ut West Brom efter ett avgörande på straffar. Hemma på Villa Park så dominerade man matchen både spelmässigt och chansmässigt. Med 69% bollinnehav och 21 skapade målchanser så var det ett under att det blev så lite som en uddamålsvinst i det mötet. I returmötet så var statistiken liknande i Villas fördel och dessutom så var man 1 man mer på planen sista 10 plus hela förlängningen. Trots det så avgjordes det alltså på straffar.

Derby lyckades trots förlust med 1-0 hemma på Pride Park Stadium tråckla sig vidare från semi finalerna mot Pontus Janssons Leeds. Man blev under båda mötena utspelade stora delar av matcherna. Efter drygt 20 spelade minuter i Leeds så hade Stuart Dallas utökat den totala ledningen till 2-0 i hemmalagets fördel. Men det räckte för Derby att lägga i en extra växel i sitt spel under knappa 15 minuter för att vända på 2-0 till 2-3. Mötet slutade totalt 4-3 i Frank Lampards Derbys fördel och man har nu chansen att avancera till det Engelska finrummet för första gången sedan säsongen 2007-08.

Trots att jag ser Aston Villa med Jack Grealish och Tammy Abraham i spetsen som klara favoriter inför finalen så ser jag det ändå som en relativt öppen fight. Villa var i finalen även förra året och då förlorade man med 1-0 mot Fulham. Man har klart större press än vad Derby har och jag tror att det är en faktor som kommer ett spela in idag. Jag tror det blir en jämn och oerhört fysisk kamp med mycket dueller och tacklingar. Precis som en Championship final ska vara.

Jag väljer därför att rikta ett extra öga på kortmarknaden. Närmare bestämt över 4.5 kort i matchen till fina 1.74 odds.

Aston Villa – West Brom mötena slutade i totalt 11 kort och Leeds – Derby mötena slutade i smått otroliga visade 18 kort. Ett snitt på 5.5 respektive 9 kort per match. Jag ser inte hur den här matchen på något sätt skulle vara en ”lugnare” tillställning då det är så mycket mer att spela om och dessutom inga eventuella avstängningar att oroa sig över.

Jag önskar alla Aston Villa respektive Derby fans stort lycka till i dagens fight, må det bästa laget vinna.

Väl mött 
Robert