England

Är det dags för det engelska landslaget att leva upp till sitt rykte som en av världens störstafotbollsnationer eller kommer vi cementera sanningen om att engelsk landslagsfotboll är passé? Med en ny, ung och hungrig tränare, med engelska spelare som har glänst i Premier League och ett engelskt lag i Champions League-final har England stora chanser att ta sig långt. Hur långt ska vi försöka bena ut genom att bryta ner trupp, manager, VM-kval och mycket mer.

 

Vägen fram till VM

Resan mot VM började redan september 2016 när man lyckades slå kanske kvalgruppens hårdaste motstånd Slovakien med dåvarande tränaren Big Sam vid rodret. En smärre skandal senare fick Big Sam lämna och ersättas av den relativt oprövade Gareth Southgate. Southgate som plockades in som en provisorisk ersättare från det engelska U21-laget lyckades ta sig genom kvalet med imponerande resultat. Även om kvalet inte erbjöd särskilt tufft motstånd fick England med sig åtta vinster och två oavgjorda i bagaget med en målskillnad på 18–3 och fick en direktbiljett till Ryssland.

 

Vidare har England spelat träningsmatcher där man mött tungt motstånd i form av Italien, Brasilien, Tyskland och Holland. Spelet har i samtliga matcher varit tämligen mållöst åt båda håll med en vinst mot Holland och med tre oavgjorda mot resterande. Frågan är om ett hittills ganska trevande anfall kan väga upp för ett stabilt försvar.

 

Även om Southgates prestationer med A-landslaget har imponerat i kvalet och upptrappningen inför VM har hans post inte medfört särskilt tuffa utmaningar än så länge. Ett bra facit mot toppnationer i träningsmatcher är fortfarande bara träningsmatcher.  Southgate kommer också med ett par mindre imponerande bedrifter i facit både från hans tränarkarriär i Middlesborough men också i U21-landslaget där han placerade sig näst sist i gruppspelet.  

 

Gruppen

I Grupp H har England hamnat med länderna Tunisien, Panama och Belgien där den sistnämnda står för det absolut svåraste motståndet. Belgien kom från kvalet med en målskillnad på 46–6 (jämför Englands 18–6) och tog 28 av 30 poäng. Den offensiva kraften i laget är av absoluta världsklass med spelare som Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku och Eden Hazard. Till skillnad från den unga EM-truppen för två år sen när man blev utslagen av Wales i en kvartsfinal har i princip samma trupp fått mer speltid tillsammans och det kommer bli tufft för England att knipa en förstaplats. Oddset på att Belgein vinner gruppen ger 1,83 gånger pengarna hos Bethard.

 

Tunisien som förvånande nog faktiskt ligger precis under England i FIFA-rankingen (14 respektive 13) tog sig tämligen smärtfritt ur sin VM-kvalgrupp och anländer till Ryssland med en stabil trupp. Det är dock ett lag som på pappret inte bör kunna utmana England. Panama som lyckades få en VM-biljett i den sista kvalomgången rankas som 55: a och skrällen om avancemang känns långt borta. Vi bör kunna fastställa på förhand att England borde ta sig vidare i gruppen på en andra plats. Vid avancemang från gruppspelet möter man motståndfrån grupp H, rimligtvis Colombia eller Polen, vilket bör ses om ett jämbördigt möte. Att nå en kvartsfinal är inte alls omöjligt.

 

 

Truppen

Målvakter:

Jordan Pickford, Everton

Jack Butland, Stoke

Nick Pope, Burnley

 

Försvarare:

Gary Cahill, Chelsea

Phil Jones, Man United

John Stones, Man City

Kieran Trippier, Tottenham

Danny Rose, Tottenham

Trent Alexander-Arnold, Liverpool

Harry Maguire, Everton

Ashley Young, Man United

Fabian Delph, Man City

 

Mittfältare/Anfallare:

Dele Alli, Tottenham

Eric Dier, Tottenham

Jordan Henderson, Liverpool

Harry Kane, Tottenham

Jesse Lingard, Man United

Ruben Loftus-Cheek, Crystal Palace (lån från Chelsea)

Marcus Rashford, Man United

Raheem Sterling, Man City

Jamie Vardy, Leicester

Kyle Walker, Man City 

Danny Welbeck, Arsenal

 

Överlag presenterar Southgate ett lag enligt förväntningarna med ett par diskutabla avvikelser. I truppen finns det många spelare med individuell spetskvalité och förmåga men som i landslagssammanhang troligtvis inte räcker hela vägen fram till ett VM-guld.

 

Målvaktsmässigt har Joe Hart som helt tycks ha tappat sin forna glans petats i förmån för Burnleys succé Nick Pope. Om Pope får vakta målet återstår att se då både Jordan Pickford (Everton) och Jack Butland (Stoke) som fått mer speltid i vänskapsmatcher och kvalet också konkurrerar om platsen.

 

I Englands försvar har man en del alternativ men en uppställning med John Stones (Manchester City) och Harry Maquire (Leicester) i mittpositioner med Danny Rose (Tottenham) och Kyle Walker (Manchester City) på kanterna känns mest troligt. Man kan backa upp med Gary Cahill (Chelsea) rutin och Liverpools fenomenala talang Trent Alexander-Arnold på blotta 19 år.

 

På mittfältet ser vi världsspelare som Dele Alli (Tottenham) och mittfältsmotorn Jordan Hendersson som nyligen spelade Champions League-final med sitt Liverpool. Skador har satt stopp för Oxlade-Chamberlian och Wilshere blev petat vilket gör Danny Welbeck tillArsenals enda bidrag till VM. Southgate har dock inte problem att hitta offensivt kreativa ersättare. Raheem Sterling med en betydande roll för Manchester Citys vinst av PL och en 22-årig Marcus Rashford som spelar för stadens andra storlag, Manchester United.

 

Anfallspositionen är ohotad av Harry Kane (Tottenham) som var Englands mesta målskytt i Premier League (30 mål, 2: a efter Mohamed Salah) såväl som i kvalet (5 mål) och förväntas även kunna konkurrera i toppen av skytteligan på detta VM. Oddset på att Harry Kane vinner skytteligan ger 17,00 gånger pengarna hos Bethard. På bänken redo att kasta in sitter även Leicesters målfarliga bråkstake Jamie Vardy. Ett perfekt alternativ om matchen har stagnerat och Southgate måste röra om i grytan.

 

VM-guld?

Hur ser vi då på Englands chanser att ta hem guldet för första gången på 52 år? Med tanke på truppen och dess potential, relativt små. Visst, England har spelare av absoluta världsklass i form av Kane, Sterling och Alli men saknar de komponenter som krävs för att bli världens bästa fotbollslag. I det stora hela kommer det vara svårt att slå sig fram mot lag som Spanien, Tyskland eller Belgien för att nämna några av favoriterna. Noterbart är att samtliga i Englands trupp spelar i Premier League vilket ger en monoton stil som lyser igenom i landslaget. Med nationens orealistiska förväntningar på sig har man haft svårt att prestera i mästerskapssammanhang de senaste åren. Men Englands relativt enkla grupp och ett likvärdigt motstånd i en åttondelsfinal är ett avancemang till en kvartsfinal något man absolut inte kan räkna bort. Bethard erbjuder just nu 21,00 gånger pengarna på att England vinner VM.