Genomgång av helgens matcher från Allsvenskan

Vår sportbloggare @Soffcoachen har synat helgens allsvenska omgång och ger er här en kort genomgång om matcherna.

Örebro – Malmö FF 1-2

Den första halvan var tämligen avslagen, men om något lag förtjänade att leda så var det gästerna. Målen lös dock med sin frånvaro och 0-0 stod sig halvleken ut, men i den andra tog den här matchen fart på allvar. Carlos Strandberg öppnade målskyttet bara tre minuter efter pausvilan och dryga 20 minuter senare hade ÖSK kvitterat till 1-1 genom Rogic, men bara någon minut innan brände Kennedy Igboananike en tamt slagen straff. Hemmapubliken hann dock inte glädjas särskilt länge då samme Strandberg som öppnade målskyttet avslutade det samma genom att göra matchens tredje och sista mål i den 73’e matchminuten.

Vinnaroddset på MFF inför matchen var strax under 1.70 och sett till Örebros uppträdande i andra ska skåningarna med nye huvudtränaren Uwe Rösler i spetsen vara nöjda över tre poäng här.

Östersund – Trelleborg 4-1

Wow, wow, wow – vilken match! Östersund öppnade den här matchen genom att sätta gasen i botten direkt från avspark. Curtis Edwards öppnade målskyttet redan efter fem minuters spel, fyra minuter senare hade Saman Ghoddos utökat till 2-0 och endast två minuter efter det hade samme Ghoddos utökat till 3-0. Sedan dröjde det enda fram till den 33’e innan Jamie Hopcutt tryckte in 4-0 och även om Trelleborg lyckades tröstmåla strax efter det så blev det aldrig spännande här. Trelleborg var aldrig med i matchen och nu återstår det att se vad som väntar framöver.

Känslan är att Trelleborg kan fortsätta dala efter en fin öppning och att Östersund kanske äntligen kanske har vaknat trots saknaden av succétränaren Garham Potter.

Kalmar – GIF Sundsvall 0-2

Rent oddsmässigt är det här helgens skräll, men att Sundsvall vinner känns inte som någon skräll. För er som spelade rak bortaseger till en bit över 4x pengen är det bara att gratulera – det var ett fynd. Matchen i sig var ingen höjdare då tempot var lågt och den där riktiga hettan som bör infinna sig i en tävlingsmatch som denna med två lag som har häng på toppen lös tyvärr med sin frånvaro matchen igenom.

Maic Sema noterades för säsongens fjärde mål efter att ha målat från elva meter och en bit in i andra utökade gästerna till 0-2 efter lite hjälp av KFF-försvararen Mikael Dyrestam som noterades för självmål.

AIK – Brommapojkarna 5-1

Om Östersund hade show mot Trelleborg så hade AIK det samma mot BP. Här var det dock gästerna som öppnade starkast. Alexander Nilssons 0-1-mål var hans första för säsongen och kom efter 18 minuters spel, men därefter vaknade AIK och levererade – rejält. Nicolas Stefanelli hann kvittera dryga fem minuter ifrån pausvilan och direkt i öppningen av den andra höll han sig framme igen och kort därpå fick AIK en straffspark med sig som Goitom förvaltade på bästa tänkbara sätt. Fem minuter efter straffen fick glödhete Stefanelli in sitt tredje och AIK’s fjärde mål för dagen och matchen var naturligtvis punkterad. Stefanelli utgick med knappa halvtimmen kvar, in kom norrmannen Tarik Elyounoussi och även han kom med i målprotokollet.

AIK visade klart och tydligt att man går för guldet och med ett nyförvärv som Sebastian Larsson (i startelvan idag) blev man inte direkt sämre…

Djurgården – Häcken 2-1

Häcken öppnade målskyttet genom Paulinho efter dryga kvarten och därefter var det en jakt på mål för Djurgården. Jacob Une Larsson av alla lyckades kvittera till 1-1 precis innan halvtid och i den andra halvan av matchen var det Djurgården för mer eller mindre hela slanten, i alla fall vad gäller chanser. Gästerna ägde 55% boll i andra, men noterades för noll skott och därmed också noll målchanser och jämför vi detta med stockholmarnas som alltså hade mindre boll, men ändå skapade nio målchanser, varav fyra skott på mål och ytterligare fem skott utanför mål så förstår ni nog hur matchen såg ut. Aliou Badji blev stor matchvinnare i hemmalaget efter att ha tryckt in 2-1-målet en bit in på stopptid.

Med det här resultatet har Djurgården häng på toppen medan Häcken blir allt tydligare ett lag för den nedre halvan av tabellen.

Sirius – IFK Göteborg 3-2

Stackars, stackars IFK Göteborg. Trots 0-2-ledning efter 37 minuter genom Emil Salomonsson från elva meter och en fin individuell prestation av georgiern Giorgi Kharaishvili lyckades Sirius alltså vända på det här och IFK gick från vad som såg ut att bli en trevlig kväll till en ren katastrof. Philip Haglund, med förflutet i Blåvitt, höll sig framme precis i slutet på första halvlek och lyckades trycka in en viktig reducering. I andra var det Sirius tur från elva meter och Jesper Arivdsson gjorde inga misstag. Samme Arvidsson fick chansen på nytt från elva meter med knappa kvarten kvar och där och då hade Sirius alltså vänt på 0-2 till 3-2.

Frågan är om Blåvitt kan ta sig samman eller om de snart är ett lag för bottenstriden? Fem poäng skiljer dem och Sirius efter dagens match…

********************

Det var helgen det.

Imorgon väntar två nya matcher:

Hammarby – Dalkurd
IFK Norrköping – IF Elfsborg

Min känsla just nu är att Hammarby bör vinna tämligen klart och att IFK Norrköping vs Elfsborg luktar mål, mål och åter mål.

Tack för ikväll och på återseende.

@Soffcoachen på Twitter.