Genomgång av Champions League-grupperna

Igår lottades grupperna inför höstens Champions League-spel och det blev ett par riktigt trevliga grupper.

Här och nu ska jag gå igenom grupp för grupp och som en liten bonus på det hela ska jag försöka förutspå en gruppvinnare för respektive grupp.

Först ut…

  • Grupp A

– Atletico Madrid
– Monaco
– Borussia Dortmund
– Club Brugge

    

Atletico Madrid är som ni kan se på oddsen rätt stora förhandsfavoriter här och jag ser inte hur de ska kunna misslyckas att avancera som gruppetta. Inget illa menat mot varken Monaco eller Dortmund, men att de rår på att rubba Atletico här känns högst tveksamt. Däremot är det betydligt mer öppet om andraplatsen – blir det Monaco eller Dortmund som gör Atletico sällskap? Min röst läggs på tyskarna.

  • Grupp B

– Barcelona
– Tottenham
– Inter
– PSV Eindhoven

Den här gruppen känns riktigt intressant. Att Barca får äga favoritskapet är förståeligt, men jag tror faktiskt inte att de löser en gruppseger här och ser stort värde i att lyfta fram Tottenham istället. Kane och co har inlett säsongen ruggigt stabilt och med tanke på truppens storlek tror jag att de har kvalité nog för att utmana Barca om gruppsegern här. Fyra gånger smeten på Spurs är lockande.

  • Grupp C

– PSG
– Liverpool
– Napoli
– Röda Stjärnan

Känslan är platsen som gruppetta står mellan Liverpool och PSG. Som ni kan se så är det Klopps Liverpool som får min röst och detta är enbart för att jag är för högoddsare – och för att jag känner det rimligt såklart. PSG kommer inte bli lätta att tass med, men med Liverpools tillskott på främst målvaktsposten så tror jag att de känner sig tryggare än på länge och fortsätter målproduktionen av Salah och co så kan den här gruppen bli ett riktigt målkalas.

  • Grupp D

– Porto
– Schalke 04
– Galatasaray
– Lokomotiv Moskva

Porto eller Schale 04? Jag tror på Schalke. Känns som att de har haft turen på sin sida vid den här lottningen och det enda riktiga motståndet här bör vara portugisiska Porto. Det lär inte bli lätt, men jag tror av någon anledning mer på Schalke och nöjer mig helt enkelt med att gå på magkänslan i en grupp som jämfört med tidigare nämna känns rätt tråkig.

  • Grupp E

– Bayern München
– Ajax
– Benfica
– AEK Aten

Om Schalke hade tur med en ”lätt grupp”, vad hade då inte Bayern? Den här gruppen kommer den tyska jätten springa hem lekfullt enkelt och sen är det inget mer med det. Ajax tror jag gör dem sällskap på Benficas bekostnad och AEK Aten får nöja sig med att ha nått gruppspelet.

  • Grupp F

– Manchester City
– Lyon
– Shakthar Donetsk
– Hofenheim

City tar hem den här gruppen – allt annat är en megasensation. Lyon bör ha kvalitén för att göra dem sällskap och då får Hoffenheim finna sig i att göra fortsatt Europa-spel i Europa League. Spelvärdet är naturligtvis obefintligt, men att City vinner gruppen kan vi skriva upp redan nu.

  • Grupp G

– Real Madrid
– AS Roma
– CSKA Moskva
– Viktoria Plzen

BILD
Real Madrid är lite väl stora favoriter i mina ögon. Hur klarar de Champions League utan Mr. Champions League, Cristiano Ronaldo? Jag tror lite mer på Roma här och att det blir italiensk gruppseger till ett odds strax under 5 gånger smeten är inte fy skam då Roma absolut har kvalité nog för att lösa uppgiften. Rygga om plånboken tillåter.

  • Grupp H

– Juventus
– Manchester United
– Valencia
– Young Boys

Hjärtat vill säga Man United, men hjärnan skriker Juventus. Jag väljer att lyssna på hjärnan framför hjärtat och om det är rätt eller fel återstår att se, men håll med att Juve är och ska vara glasklara favoriter här. Frågan är om Mourinho och hans United ens lyckas avancera som grupptvåa? Jag är tveksam. Young Boys blir gruppens slagpåse och de som gör bort sig där, de får spela Europa League.

Det var alla grupper det. Nu till vem som blir skyttekung.

Kandidater finns det gott om, men då jag tror att Bayern kommer ösa på direkt redan i gruppspelet så bildar jag min teori i att Lewandowski håller sig framme redan där och så länge han inte vilas eller rent av går sönder så bör han komma med i protokollet ett flertal gånger tidigt i turneringen. Kanske är det vad som fäller avgörandet i den här kategorin?

***********

Nu ser vi fram emot turneringsstart.
18 september smäller det – eller händer det om ni så vill.

***********

Tack för att ni tog er tid.

@Soffcoachen