Tack för i år, Allsvenskan

Igår blev AIK svenska mästare. Det var i praktiken redan avgjort, men det var praktiken det. Norrköping gjorde vad som krävdes av dem genom att besegra Häcken borta, men då AIK samtidigt gjorde jobbet hela vägen ut i Kalmar så blev det ingen guldfrossa utan snarare ett välförtjänt guldjubel.

En ynka match är vad AIK förlorade det här året i Allsvenskan och det var mot just IFK Norrköping på Parken i Peking där de föll med 2-0. Bortsett från den insatsen så har AIK tagit poäng i samtliga matcher och med ett facit på 19 vinster, tio kryss och en förlust är det svårt att säga något annat än att de är värdiga mästare.

Norrköping föll i tre av 30 matcher och det är i mina ögon också ett riktigt bra facit, men i jakten på pokalen blev det helt enkelt inte bra nog.

Grattis AIK, och grattis Malmö FF.
Varför?
Jo, de grejade tredjeplatsen – på Hammarbys bekostnad.

Både MFF och Bajen slutar på 58 poäng, vilket är nio färre än de nyblivna svenska mästarna. Att Hammarby lyckades hålla sig kvar i racet om tredjeplatsen hela säsongen är ett steg åt rätt håll för deras del. Att MFF lyckades blanda sig i racet om samma placering trots en urusel vårsäsong är också en bedrift och för deras del är ju säsongen inte riktigt över ännu då det finns Champions League-matcher att blicka fram emot, men där är vi inte än.

Det tråkiga med säsongen då, vad har vi inte gillat? För egen del utser jag bottenstriden till säsongens tråkigaste del. Den är charmig på sitt sätt, men när samtliga tre nykomlingslag hamnar i botten, ja då är det lite träligt.

Trelleborg åker raka vägen ner till Superettan igen ihop med Dalkurd.
Brommapojkarna däremot får kvala sig kvar mot AFC Eskilstuna och det kvalet kan gå precis hur som helst.

Sen har vi Elfsborg och IFK Göteborg också. Vilken jäkla fiaskosäsong de stått för. Blåvitt slutar elva och Elfsborg tolva.
Vem hade trott det när vi sparkade igång Allsvenskan 2018?

Till Allsvenskan 2019 är Helsingborg återigen ett allsvenskt lag och de får sällskap av Falkenberg.
Vi får hoppas att det inte blir samma resa för dem som för årets nykomlingar för då är det lika bra att stänga serien på sikt.

Sist men inte minst:
Grattis, AIK!