En månad till SHL-premiär – så här rankas lagen

Idag är det exakt en månad kvar tills en ny SHL-säsong drar igång så låt nedräkningen börja om den inte redan har gjort det. För egen del har den varit igång ett tag och som läget är just nu så växer hockeysuget för varje dag som går.

Här och nu är det läge att ge er en liten snabb-ranking över hur jag tror att grundserietabellen (även kallad för transportsträckan) kommer att se ut när allvaret drar igång och vi börjar nedifrån och upp.

  • Bottenstriden (plats 13 & 14)

– Timrå / Mora

Känslan är att jumboplatsen står mellan Timrå och Mora. Timrå är nykomlingar inför säsongen och kanske sprattlar lite till en början, men när serien har satt sig efter ett par omgångar går det nog bara tuffare och tuffare. Mora känns inte hetare än i fjol och jag blir överraskad om de klarar sig undan negativt kval.

  • Ingenmansland (plats 11 & 12)

– Rögle / Linköping

Rögle kan ha en fin framtid till mötes, men frågan är om de är där än? Vill det sig väl för skåningarna så kan det bli årets utropstecken i Ängelholm, men då krävs det en insats som heter duga. Linköping känns inte heta för fem öre och om de hamnar bland de tio bästa så är det en bedrift, men högst oklart om de gör det.

  • Slutspelskval (plats 7, 8, 9 & 10)

– Örebro / Malmö / Brynäs / Luleå

De här lagen håller jag snäppet bättre än bottenlagen, men det är precis det. I alla fall för Örebro och Malmös del som jag tror går en tuff säsong till mötes. Luleå känns något svala, men har värvat bra och flera spelare som gjorde bra ifrån sig i fjol är kvar så vem vet var de landar? Brynäs känns liksom Luleå något svala, men faktiskt något svalare. Jag blir förvånad om Sjödin för BIF till slutspel.

  • Slutspelslag (plats 3, 4, 5 & 6)

– HV71 / Djurgården / Frölunda / Skellefteå AIK

HV71 har potential att utmana om guldet, men som känslan är nu är de inte med i den yttersta toppen. Samma sak med Djurgården som har värvat starkt, men frågan är om bredden är stark nog om nyckelspelarna blir otillgängliga? Samma frågeställning kring Frölunda och SAIK. Känns sjukt jämnt i racet om toppen och det lag som blir en maskin först, det kan också utmana längst.

  • Toppfighten (plats 1 & 2)

– Växjö / Färjestad

Växjö är ett nytt storhetslag inom svensk hockey, det är bara att konstatera det nu för den som inte gjort det ännu. Att de gör en stark säsong för jag vet inte vilken säsong i ordningen känns numera naturligt så att de slåss om förstaplatsen i ”transportsträckan” är inga konstigheter. Som utmanare drar jag till med Färjestad. Känns som att Karlstad-laget har haft ett par tuffa säsonger med deras mått mätt och kanske är det i år de råder bot på det?

BETTA PÅ SHL

Det var min snabb-ranking det. När vi närmar oss premiär och med lite kött på bena om huruvida lagen presterar under den ack så underskattade försäsongen är jag tillbaka med en ny SHL-ranking – då den slutgiltiga.

Till dess, njut av träningsmatcherna och tack för att ni tog er tid.

@Soffcoachen