Tankar inför kvällens SHL-matcher

Det tio dagar långa SHL-uppehållet är över och ikväll är det dags igen. Full omgång väntar och det är i mina ögon en riktigt svårtippad omgång då uppehållet gör att det är svårt att säga vart lagen står rent formmässigt. Här och nu ska omgången synas och jag ska ge er mina tankar om kvällens matcher.

  • Frölunda vs Skellefteå AIK

– Frölunda går bra, Skellefteå gör det inte. 16 matcher på göteborgarna har resulterat i 31 poäng och med det är man tvåa. SAIK har en match mindre spelad, men endast 19 poäng på kontot och är med den prestationen inte bättre än elva just nu. Magkänslan är kluven, men något säger mig att SAIK kanske krigar något hårdare än Frölunda kvällen till ära och att det resulterar i flest poäng för gästerna är inte omöjligt.

  • Linköping vs Växjö Lakers

– LHC har varit en positiv överraskning i SHL så här långt och detta säger jag trots deras fem raka förluster. Inför säsongen var vi många som tippade Linköping på den nedre halvan, men just nu befinner de sig på den övre och frågan är om de kan fortsätta så? Växjö har inte direkt övertygat inför uppehållet som varit och det är en pressad Sam Hallam som verkligen får visa vad han går för nu när det vankas motgång istället för medgång. Riktigt svår match, men jag känner lite mer för gästerna.

  • Timrå vs Djurgården

– Timrå är seriens målsnålaste lag på hemmais och nu gästas de av Djurgården som är det lag som gör flest mål på bortais. Hur ska det här sluta? Målrikt eller målsnålt? Den tåls att funderas på. Att stockholmarna får bära favoritskapet är förståeligt, men det är tveksam status på tongivande spelare och kanske något slitna lirare som är tillbaka från spel i Tre Kronor? Timrå är en svår nöt att knäcka i NHK Arena, fråga bara Färjestad som föll här med 1-0…. Men visst bör Djurgården greja tre poäng? Det hoppas jag.

  • Luleå vs HV 71

– Serieledande Luleå tar emot HV 71 på hemmais. Ja, ni läste rätt. Luleå Hockey leder SHL efter 16 omgångar och de har sett ruggigt bra ut. Allt fler röster höjs som utser Luleå till en tänkbar SM-guldkandidat, men där är inte jag än. Serien är lång och mycket kan hända, men visst – omöjligt är det inte. Smålänningarna från Jönköping har mer att bevisa och det är likt Växjö ett pressat lag och en pressad tränare. Delad pott och målsnålt?

  • Malmö Redhawks vs Brynäs

– Brynäs… hur mår de egentligen? Den frågan kanske ni känner igen då jag ställt den tidigare, men med alla förändringar klubben har gjort i närtid ska det bli intressant att se hur de agerar och presterar nu. Malmö går starkt hemma och inklusive CHL har skåningarna sex raka hemmasegrar och ser vi till fem senaste för Brynäs i den här arenan har de bara vunnit en. Tufft läge och med den resultatraden förstår jag att Brynäs slår ur underläge, men kanske är det läge för skräll? BIF bör ju vara nytända och taggade till tänderna – räcker det…?

  • Mora vs Örebro

– Kvällens kanske tråkigaste match enligt en del och absolut enligt mig. Mora är tabelljumbo och snart tror jag de får sällskap av Örebro som ett blivande kvalserie-lag. Känslan är att Örebro inte har spets nog för att klara sig undan bottenstriden och hoppet står i att Timrå gör det sämre, men frågan är om de gör det. Gästerna är knappa favoriter, men jag tror att Mora som avslutade med fyra raka förluster innan uppehållet bröstar upp sig och ”skräller” här i kraft av hemmais. Rätt eller fel? Det återstår att se, men jag ser mer värde i Mora än Örebro.

  • Rögle vs Färjestad

– Det här känns som en kandidat till att bli kvällens smällkaramell. Färjestad gör en klassisk Färjestad-säsong, det vill säga inleder trögt för att sakta men säkert bli bättre och bättre. En sjätteplats är vad man befinner sig på just nu, men då Rögle vill ta sig upp från bottenträsket och har ett finfint facit i bagaget så är chansen för skräll rätt så god tycker jag. Värt att notera är att Rögle har fyra raka i inbördes möten mot FBK hemma och senaste gången som vargarna från Karlstad vann här var 2015.

****

Det här är mina tankar i korthet och som jag poängterade tidigare i inlägget är det en ruggigt svårtippad omgång. SHL känns alltid svårspelad, men den här omgången känns svårare än vanligt och mycket av det beror ju på uppehållet som varit.

Vi har ingen aning utan spaning, men jag ser verkligen fram emot att följa kvällens matcher och det ska bli intressant att se hur tabellen ser ut när kvällens matcher summeras.

Så här ser den ut just nu.

****

Tack för att ni tog er tid och lycka till med kvällens spel.