Några rader inför Smålandsderbyt

Lördag, underbara lördag. Hockeylördag dessutom. Full omgång är vad SHL bjuder oss på och en match som kittlar lite extra hittar vi i Vida Arena där det spelas Smålandsderby.

Växjö Lakers vs HV 71

Växjö får bära favoritskapet här i kraft av hemmais. Är det befogat frågar jag? Mitt svar är luddigt, men jag tror nog att det är det. Anledningen är att HV har tre raka i inbördes möten och ser vi tillbaka ännu längre så har Jönköpings-laget vunnit fyra av de fem senaste lagen emellan. Detta med en total målskillnad på 17-8. Snudd på utklassning, men matcherna har varit jämnare än vad siffrorna säger och hade det inte varit för 0-4-förlusten i förr, förr, förramötet, eller senaste gången som HV gästade Växjö om ni hellre vill det, så har det varit riktigt jämnt.

De två senaste har HV vunnit med 4-2 och vid en av gångerna gjordes det matchavgörande målet i tom kasse. Det är kuriosa nu för till den här fighten står tre blytunga poäng på spel så vad som har varit kan vi glömma, ikväll handlar det bara om att vinna – ingenting annat räknas.

Följer ni SHL så vet ni hur jämn tabellen är. Om ni mot förmodan inte har koll så får ni det genom bilden nedan.

Tabellen inför dagens matcher:

Som ni ser skiljer det bara två poäng mellan de här lagen som just nu befinner sig på kvartsfinals platser, men det går fort i hockey och med bara en respektive tre poäng till närmast jagande vilket är Malmö så kan vad som helst hända innan serien summeras om ett par veckor.

Formmässigt då, hur ser det ut där?
Fördel Växjö.

Tre segrar på de fem senaste och senast blev det en minst sagt stabil 5-1-seger borta mot Timrå. För HV 71 har det gått desto trögare då bara två av de fem senaste vunnits. Ser vi tillbaka till deras möte med Brynäs så fick de slita hårt i Gävle, men de vann och det var det viktigaste.

Min känsla är att Växjö löser ett trendbrott i kraft av hemmais, men också tack vare det lyckosamma nyförvärvet man hämtade in i Kris Versteeg. Kanadensaren har bara hunnit med fyra matcher i SHL och Växjö-tröjan, men har redan noterats för fem poäng, fördelat på två mål och tre assists.

Jag tror att han kan bli en matchvinnare här. Det är i alla fall känslan.

18:00 släpps pucken i Vida Arena och som den soffcoach jag påstår mig vara kommer jag bänka mig i soffan för att följa det här.

Vinner Växjö? Jag tror det.
Vad tror ni?

// Soffcoachen